Test odhalil, že „Veselý“ taveňák obsahoval škodlivé fosfáty, i když nebyly uvedené na obalu

Několik kousků veky, na kterých je rozetřený tavený sýr Gamzova Olga / Shutterstock.com

Taveňáky patří ve světě mléčných výrobků k poměrně kontroverzním. Ačkoliv se tváří jako „čerstvé, smetanové” sýry, svým složením připomínají spíše chemický, průmyslově zpracovaný koktejl éček. Zvláště, když o jejich přesném obsahu výrobci klamou a některé škodlivé složky dokonce zatajují. Jak to například nedávno odhalil spotřebitelský test u jedné z nejoblíbenějších značek na trhu. Které tavené sýry zcela propadly, a proč jsou všeobecně tak nezdravé a zatracované?

Přečtěte si také

Chybějící testery nutí zákazníky otevírat nové výrobky. „Nedělejte to,“ vzkazují obchody

Tavené sýry plné éček milujeme

Podle statistik sní každý člověk průměrně více než dva kilogramy tavených sýrů ročně. Populární mléčný výrobek se ovšem potýká s nevalnou pověstí. Jeho specifická chuť a hladká konzistence jsou vykompenzovány množstvím éček a aditiv, stejně tak jako průmyslovým ultrazpracováním. Také proto se nedávno rozhodl dTest podrobit laboratornímu hodnocení více než 20 tavených sýrů.

Cílem bylo zjistit, jak jsou na tom s obsahem nežádoucích látek a deklarovaným složením. Zejména s obsahem tavicích solí, které jsou specifickým éčkem těchto zpracovaných výrobků, a které nejčastěji obsahují fosfáty a citráty. Ty nejsou samy o sobě nijak nebezpečné, dokonce je naše tělo v určité míře potřebuje, problém je ovšem (stejně jako například u soli) nadměrné množství.

Žena, která drží v rukou pečivo, namazané taveným sýrem sweet marshmallow / Shutterstock.com

Když je fosfátů v tavicích solích moc

Problém přiblížila šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová: „Fosfáty mohou být za určitých okolností problematické. Fosfor je nezbytný pro správný vývoj kostí a buněčných membrán. Ve větším množství však může škodit. Studie zmiňují například kardiovaskulární potíže nebo onemocnění ledvin. Z těchto důvodů je třeba příjem fosforu sledovat, případně regulovat.“

A právě proto nemusí být tavené sýry ve velkých porcích považovány za vhodné do zdravého jídelníčku. Tavicích solí, resp. fosfátů, mnohdy obsahují nadměrné množství a při časté konzumaci mohou zatěžovat náš organismus. Existují ovšem i výjimky, které je neobsahují. Nebo to alespoň tvrdí.

Veselá kráva zatajila tavicí soli ve složení

Hodnocení se ve spotřebitelském testu podrobily i dva výrobky, ve kterých podle jejich složení žádné fosfáty nenajdete. Jedná se o tavený sýr Milko Bio 3v1 – u toho v laboratoři skutečně žádné uvedené látky nenašli, což je dáno i tím, že jako bioprodukt je obsahovat nesmí. Druhým produktem byla Veselá kráva Lahodná, která ovšem testům nevyhověla. Ačkoliv seznam ingrediencí na obalu žádné tavicí soli nezmiňoval, provedená kontrola je odhalila. A to jak fosfáty, tak kyselinu citrónovou.

„Množství fosfátů sice bylo poloviční než v sýrech, které jejich použití uvedly na obalu, ovšem obsah kyseliny citrónové byl srovnatelný s případy, kdy se soli této kyseliny použily jako tavicí přísada. Kvůli nejasnému informování o přídatných látkách dostal výrobek v této dílčí kategorii nedostatečné hodnocení, které limitovalo i hodnocení celkové," vysvětlila závěry testu Hoffmannová. V každém případě dochází u Veselé krávy Lahodné ke klamání zákazníka, neboť složení, uvedené na etiketě, neodpovídá skutečnosti a zatajuje obsah klíčových složek.

Tavené sýry Veselá kráva Lahodná v testu propadly, ve složení zatajily tavicí soli haireena / Shutterstock.com

Který tavený sýr spotřebitelský test vyhrál?

Kromě výše uvedených dvou značek prošly testováním například také vzorky tavených sýrů Želetava, Apetito nebo Président i sýry populárních privátních značek řetězců Lidl, Albert, Penny, Billa a Kaufland. Všechny, až na menší výhrady, hodnocením dobře prošly. A ukázaly, že se kvalita této kategorie posunula mnohem dále, než tomu bylo dříve, kdy tavené sýry platily za hmoty z podřadných surovin.

Laboratorní odborná komise však byla s testovanými sýry vcelku spokojena. Skvěle se umístilo Apetito Smetanové, jemuž nikdo z panelu hodnotitelů nepřipsal ani jednu kritickou připomínku," shrnula za dTest závěry kontroly Hoffmannová.

I přesto není vhodné jíst kvůli vyššímu obsahu soli, fosfátů nebo kyseliny citrónové tavené sýry denně. Při jejich výběru se také rozhodujte na základě uvedeného množství tuku v sušině. Čím je vyšší, tím dražší a kvalitnější suroviny výrobce pravděpodobně použil, na druhou stranu méně tučné mohou obsahovat více bílkovin.

Zdroj: dTest