Fantastický špíz ze 3 druhů masa: Připravte si živáňskou pečeni podle Kluků v akci

4 masové špízy se zeleninou, v pozadí miska rajčat Zoya Miller SVG / Shutterstock.com

Živáňská pečeně je populárním slovenským jídlem, které dříve nechybělo na žádné slavnostní příležitosti. Připravuje se z naloženého masa a zeleniny, které stačí napíchnout na špíz, zabalit do alobalu a nechat grilovat, případně péct. Na živáňskou pečeni potřebujete 3 druhy masa, ale není to podmínkou, někdo ji připravuje jen z jednoho druhu masa. My však dostali chuť na tradiční živáňskou pečeni a uděláme si ji podle receptu Kluků v akci. Už se nám sbíhají sliny!

Přečtěte si také

Víc než třetina Čechů topí méně, aby ušetřila za energie. Jaká je ideální teplota v obýváku nebo v ložnici?

Živáňská pečeně na různé způsoby

Živáňská pečeně je tradičním jídlem slovenské kuchyně a je to také jeden z nejupravovanějších receptů. V originálních receptech se „živáň“ připravuje ze 3 druhů masa, ovšem můžete klidně použít pouze jeden druh a více zeleniny. Vždy záleží jen na vaší chuti a možnostech. Dokonce se uvádí, že každá rodina na Slovensku připravuje živáňskou pečeni úplně jinak.

„Živáň“ byla v 60. a 70. letech minulého století jedním ze slavnostních jídel československé gastronomie. Jak vlastně toto populární jídlo vzniklo? Vděčíme za něj kočovníkům, kteří si na svých cestách běžně připravovali pečené kusy masa. Pekli je v zemi, ve vyhloubených jámách, což byl v minulosti tradiční způsob pečení.

Pro toto oblíbené slovenské jídlo je typické i to, že se peče společně s přílohou – s bramborami. Ovšem není to podmínkou a jako přílohu si k živáňské pečeni můžete dát klidně jen pečivo nebo zeleninový salát.

Halušky s brynzou
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Halušky s brynzou

Kdo by neznal slovenské halušky s brynzou a orestovanou slaninou. Nejenže chutnají skvěle, ale jsou i jednoduché na přípravu a zvládne je připravit prakticky každý. Tato klasika bude chutnat celé vaší rodině.

Halušky s brynzou
Kapustnica
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Snadný

Kapustnica

Kapustnica, to je klasika slovenské kuchyně, která skvěle zasytí. Kapusta ve slovenštině znamená zelí, jde tedy o obdobu naší české zelňačky s klobásou. Tato tradiční hustá polévka bývá součástí tamní štědrovečerní večeře a často se připravuje také na silvestra.

Kapustnica

Recept na živáňskou pečeni

Ingredience na 10 porcí:

  • 1 kg očištěného roštěnce
  • 1 kg vepřové kýty bez kosti
  • 1 kg kuřecích prsou
  • 500 g slaniny
  • 500 g papriky (červené, žluté, zelené)
  • 300 g cibule
  • 2 brambory

Marináda

  • 200 g plnotučné hořčice
  • 250 g kečupu
  • 250 g oleje
  • 100 g worcesterské omáčky
  • 2 g mletého pepře
  • 1 g mletého zázvoru
  • 1 g mleté papriky
  • 1 g chilli koření
  • 40 g česneku
  • 30 g soli
  • cca 100 ml červeného vína

Postup:

  • V míse smíchejte hořčici, kečup, olej, worcesterskou omáčku, pepř, zázvor, chilli koření, papriku, drcený česnek, sůl a červené víno. Prošlehejte.
  • Do této marinády naložte na plátky nakrájené maso a slaninu, na větší kusy nakrájenou papriku a cibuli. Nechte odležet minimálně 24 hodin.
  • Naložené maso a zeleninu nyní budete napichovat na špíz. Začněte bramborou, která zafixuje maso, poté střídavě napichujte maso, slaninu, papriku a cibuli a špíz uzavřete napíchnutím druhé brambory.
  • Na stůl rozložte 2–3 vrstvy alobalu a na něj umístěte pečicí papír. Na pečicí papír položte špíz, trochu zalijte zbytkem marinády a pevně zabalte do alobalu, ovažte motouzem a vložte na gril nebo do trouby. V troubě pečte na 230 °C asi 40 minut. Na grilu pečte 2,5–3 hodiny. V průběhu pečení na grilu potírejte jehlu s napíchnutými ingrediencemi mokrým hadrem.
  • Servírujte s pečivem nebo zeleninovým salátem.

Zdroj: Kluci v akci, Můj Rozhlas