Slané palačinky s husím masem, brusinkovým krémem a portským vínem

Slané palačinky s husím masem, brusinkovým krémem a portským vínem Sophia Michalčíková

Husu a palačinky byste dohromady asi nečekali. Ale když se šťavnaté maso spojí s brusinkovým krémem, máslem a kapkou portského, vznikne dezert, který zní odvážně, ale chutná božsky. Ideální tečka po svatomartinské hostině.

Přečtěte si také

Alarmující test zimních pneumatik: Třetina selhala, některé nezvládly brzdění ani jízdu rovně

Svatomartinská husa je královna listopadu, jenže někdy po ní zůstane pár kousků masa, které už nechcete jen ohřívat. A tak vznikl můj oblíbený experiment – slané palačinky s husím masem a brusinkovým krémem. Je to jídlo, které stojí na kontrastu – nasládlé, ale přitom výrazné. Kombinace trhané husy, hedvábného krému z brusinek a lehce karamelového portského vína překvapí i ty, kdo si myslí, že maso do dezertu nepatří.

Slané palačinky s husím masem – recept

  • Počet porcí: 4
  • Doba přípravy: 50 minut

Ingredience

Na palačinky:

  • 200 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 400 ml mléka
  • špetka soli
  • 1 lžička másla nebo sádla na smažení

Na náplň:

  • 250 g trhaného husího masa (ze zbytků pečené husy)
  • 1 menší cibule, nasekaná nadrobno
  • 50 ml portského vína
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička másla

Na brusinkový krém:

  • 150 g brusinkového džemu nebo čerstvých brusinek
  • 100 g mascarpone
  • 1 lžička citronové šťávy
  • špetka soli
Slané palačinky s vajíčkem a šunkou
Čas přípravy: 1 hod 20 min Obtížnost: Snadný

Slané palačinky s vajíčkem a šunkou

Hledáte nápad na rychlou a chutnou slanou snídani nebo večeři? Slané palačinky s vajíčkem a šunkou jsou jednoduché, ale přitom neodolatelné! Kombinace tenkých palačinek, rozpuštěného sýra, šunky a sázeného vejce je zárukou dokonalého chuťového zážitku. Navíc tento recept zvládne i začátečník, takže se nemusíte bát, že by něco nevyšlo.

Slané palačinky s vajíčkem a šunkou

Postup

  1. Připravte palačinky: V míse smíchejte mouku, vejce, mléko a sůl. Těsto nechte 15 minut odpočinout. Na pánvi s kapkou másla smažte tenké palačinky dozlatova.
  2. Připravte husí směs: Na másle zpěňte cibuli, přidejte trhané husí maso, med a portské víno. Restujte, dokud se víno neodpaří a vše se krásně nepropojí.
  3. Brusinkový krém: Mascarpone smíchejte s brusinkovým džemem a citronovou šťávou. Dochutťte špetkou soli, aby se zvýraznila sladkokyselá chuť.
  4. Sestavení: Palačinky naplňte husí směsí, přeložte a přelijte brusinkovým krémem.
  5. Můžete ozdobit několika čerstvými brusinkami a pár kapkami portského.

Tip redaktorky

  • Tyhle palačinky si nejvíc vychutnáte, když jsou ještě vlažné – máslo, husí maso i brusinky se krásně propojí.
  • Pokud chcete chuť posunout do vyšších pater, přidejte do náplně pár lístků tymiánu nebo kapku koňaku.
  • Skvěle se k nim hodí svatomartinské červené víno, ideálně frankovka.

Zdroj: Kupi, Sophia Michalčíková