Husí ravioly s karamelizovanou cibulkou a šalvějovým máslem aneb Když vám zbyde maso z husy a nevíte, co s ním

Ravioly na talíři Sophia Michalčíková

Pečená husa je klasika, ale co když letos dáte svatomartinskému menu trochu italského šarmu? Tyto jemné domácí ravioly s trhaným husím masem, ricottou a šalvějovým máslem jsou kombinací, která spojuje podzimní chutě i gastronomickou lehkost.

Přečtěte si také

Kávenky, Věnečky nebo Vlnky: Ikonické sušenky, které zbožňovaly celé generace. Některé už dnes nekoupíte

Svatomartinská husa nemusí vždy znamenat těžký pekáč s husou a k tomu několik knedlíků se zelím. Pokud chcete udělat dojem, zkuste italskou variaci – husí ravioly. Jemné těsto, náplň z trhaného husího masa, ricotty a bylinek, to vše přelité máslem s vůní šalvěje a sladkostí karamelizované cibulky. Výsledek? Jídlo, které chutná luxusně a nebude vám po něm těžko jak po huse s šesti.

Husí ravioly s karamelizovanou cibulkou a šalvějovým máslem – recept

  • Počet porcí: 4
  • Doba přípravy: 90 minut

Ingredience:

Na těsto:

Na náplň:

  • 250 g trhaného husího masa (ideálně z confitu nebo pečené husy)
  • 150 g ricotty
  • 1 malá cibule, nadrobno
  • 1 lžička tymiánu sůl,
  • čerstvě mletý pepř

Na dokončení:

  • 80 g másla
  • 1 hrst čerstvé šalvěje
  • 1 velká cibule, nakrájená na tenká kolečka
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce balzamikového octa
Domácí špenátové ravioli s houbovou náplní
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Domácí špenátové ravioli s houbovou náplní

Připravte si lahodné domácí špenátové ravioli s houbovou náplní. Tato italská specialita vás okouzlí nejen svou chutí, ale také krásnou zelenou barvou. Ravioli s náplní připravenou z houbové směsi, s jemným mascarpone a svěží petrželkou, které navrch ozdobíte křupavými šalvějovými listy a oříšky. Je to výborné jídlo pro všechny, kdo milují rozmanité chutě a minimálně středně náročné kuchařské výzvy.

Domácí špenátové ravioli s houbovou náplní

Postup

  1. Mouku prosejte na vál, uprostřed vytvořte důlek, přidejte vejce, sůl a olivový olej. Vypracujte hladké, pružné těsto (cca 10 minut hnětení). Zabalte do fólie a nechte 30 minut odpočívat.
  2. Na pánvi zpěňte cibuli, přidejte trhané husí maso a tymián. Orestujte, dochuťte solí a pepřem. Nechte vychladnout a poté smíchejte s ricottou.
  3. Těsto rozdělte na dvě části a vyválejte na tenké pláty (cca 1 mm).
  4. Na jeden plát klaďte lžičky náplně, přiklopte druhým plátem a kolem náplně přimáčkněte. Vykrájejte ravioly.
  5. Vařte je v osolené vodě 3–4 minuty, dokud nevyplavou na povrch.
  6. Karamelizujte cibulku: Na másle opékejte kolečka cibule s cukrem, až zkaramelizují. Přidejte balzamikový ocet a nechte odpařit.
  7. Na jiné pánvi rozpusťte máslo, přidejte šalvěj a nechte ji rozvonět.
  8. Ravioly promíchejte v šalvějovém másle a podávejte s karamelizovanou cibulkou navrchu.

Tip redaktorky

  • Pokud chcete chuť ještě víc vytáhnout, přidejte do náplně pár kapek citronové šťávy – rozsvítí celé jídlo.
  • A jestli vám po pečení husy zbyl výpek, přimíchejte ho do másla se šalvějí – výsledná omáčka bude mít neuvěřitelnou hloubku.
  • Skvěle se k tomu hodí svatomartinské bílé víno, třeba ryzlink.

Zdroje: Sophia Michalčíková, Kupi.cz