Pečená husa je klasika, ale co když letos dáte svatomartinskému menu trochu italského šarmu? Tyto jemné domácí ravioly s trhaným husím masem, ricottou a šalvějovým máslem jsou kombinací, která spojuje podzimní chutě i gastronomickou lehkost.
Svatomartinská husa nemusí vždy znamenat těžký pekáč s husou a k tomu několik knedlíků se zelím. Pokud chcete udělat dojem, zkuste italskou variaci – husí ravioly. Jemné těsto, náplň z trhaného husího masa, ricotty a bylinek, to vše přelité máslem s vůní šalvěje a sladkostí karamelizované cibulky. Výsledek? Jídlo, které chutná luxusně a nebude vám po něm těžko jak po huse s šesti.
Husí ravioly s karamelizovanou cibulkou a šalvějovým máslem – recept
- Počet porcí: 4
- Doba přípravy: 90 minut
Ingredience:
Na těsto:
Na náplň:
- 250 g trhaného husího masa (ideálně z confitu nebo pečené husy)
- 150 g ricotty
- 1 malá cibule, nadrobno
- 1 lžička tymiánu sůl,
- čerstvě mletý pepř
Na dokončení:
- 80 g másla
- 1 hrst čerstvé šalvěje
- 1 velká cibule, nakrájená na tenká kolečka
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce balzamikového octa
Domácí špenátové ravioli s houbovou náplní
Připravte si lahodné domácí špenátové ravioli s houbovou náplní. Tato italská specialita vás okouzlí nejen svou chutí, ale také krásnou zelenou barvou. Ravioli s náplní připravenou z houbové směsi, s jemným mascarpone a svěží petrželkou, které navrch ozdobíte křupavými šalvějovými listy a oříšky. Je to výborné jídlo pro všechny, kdo milují rozmanité chutě a minimálně středně náročné kuchařské výzvy.
Domácí špenátové ravioli s houbovou náplní
Postup
- Mouku prosejte na vál, uprostřed vytvořte důlek, přidejte vejce, sůl a olivový olej. Vypracujte hladké, pružné těsto (cca 10 minut hnětení). Zabalte do fólie a nechte 30 minut odpočívat.
- Na pánvi zpěňte cibuli, přidejte trhané husí maso a tymián. Orestujte, dochuťte solí a pepřem. Nechte vychladnout a poté smíchejte s ricottou.
- Těsto rozdělte na dvě části a vyválejte na tenké pláty (cca 1 mm).
- Na jeden plát klaďte lžičky náplně, přiklopte druhým plátem a kolem náplně přimáčkněte. Vykrájejte ravioly.
- Vařte je v osolené vodě 3–4 minuty, dokud nevyplavou na povrch.
- Karamelizujte cibulku: Na másle opékejte kolečka cibule s cukrem, až zkaramelizují. Přidejte balzamikový ocet a nechte odpařit.
- Na jiné pánvi rozpusťte máslo, přidejte šalvěj a nechte ji rozvonět.
- Ravioly promíchejte v šalvějovém másle a podávejte s karamelizovanou cibulkou navrchu.
Tip redaktorky
- Pokud chcete chuť ještě víc vytáhnout, přidejte do náplně pár kapek citronové šťávy – rozsvítí celé jídlo.
- A jestli vám po pečení husy zbyl výpek, přimíchejte ho do másla se šalvějí – výsledná omáčka bude mít neuvěřitelnou hloubku.
- Skvěle se k tomu hodí svatomartinské bílé víno, třeba ryzlink.
Zdroje: Sophia Michalčíková, Kupi.cz