Husí croissant s fíkovou marmeládou a sýrem brie: Francouzská elegance ze zbytků svatomartinské husy

Croissanty, sýr a fíky Sophia Michalčíková

Paštiku má po svatém Martinovi v lednici každý, ale croissant s husím masem a fíkovou marmeládou? To je jiný příběh. Sladkost fíků, jemnost sýra brie a šťavnaté maso vytvářejí kombinaci, která chutná luxusně – a přitom ji zvládnete za půl hodiny.

Přečtěte si také

Hladké a čisté zuby jako po dentální hygieně? Vsaďte na sonický kartáček Philips Sonicare

Někdy mám chuť vzít české ingredience a dát jim trochu francouzské lehkosti. A právě z takové nálady vznikl husí croissant s fíkovou marmeládou – recept, který dělá z obyčejné snídaně malý rituál. Zbylé kousky husího masa, jemně rozehřáté v troubě, spojíte s krémovým brie a sladkými fíky do křehkého listového těsta. Vůně másla, masa a ovoce zaplní kuchyň během několika minut a výsledek je ideální třeba ke skleničce prosecca místo klasického brunche.

Croissant s husím masem a fíkovou marmeládou – recept

  • Počet porcí: 4 croissanty
  • Doba přípravy: 30 minut

Ingredience

  • 1 balení listového těsta (nebo 4 čerstvé croissantové pláty)
  • 200 g trhaného husího masa (ze zbytků pečené husy)
  • 4 lžičky fíkové marmelády
  • 100 g sýra brie nebo camembert
  • 1 vejce na potření
  • hrubozrnná sůl (volitelné)
  • pár lístků tymiánu nebo rozmarýnu
Croissanty z listového těsta
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Croissanty z listového těsta

Toužíte po křupavých croissantech s lahodnou Nutellou, ale nemáte čas na zdlouhavou přípravu? Máme pro vás geniální řešení! S naším super jednoduchým receptem připravíte dokonalé croissanty během chvilky. Stačí vám jen dvě ingredience a trouba. Výsledek? Nadýchané a voňavé čokoládové croissanty, které chutnají jako z té nejlepší pekárny.

Croissanty z listového těsta

Postup

  1. Připravte těsto: Troubu předehřejte na 190 °C. Listové těsto rozválejte a rozkrájejte na trojúhelníky – stejně jako na klasické croissanty.
  2. Plnění: Na širší část každého trojúhelníku dejte lžičku fíkové marmelády, kousek brie a pár vláken husího masa. Opatrně zarolujte směrem ke špičce.
  3. Pečení: Přeneste na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem, posypte tymiánem a případně trochou hrubé soli. Pečte asi 20–25 minut dozlatova.
  4. Podávání: Podávejte teplé – máslové těsto, rozteklý sýr a nasládlá marmeláda vytvoří dokonalý kontrast k husímu masu.
Postup výroby croissantů Sophia Michalčíková

Tip redaktorky

  • Pokud chcete croissanty povýšit na malý brunchový zážitek, přidejte k nim sklenku suchého šumivého vína nebo lehké rosé.
  • Fíkovou marmeládu můžete nahradit i hruškovým chutney, pokud chcete méně sladkou variantu.
  • A kdo má rád kontrast, nechť na hotové croissanty přidá pár kapek medu a čerstvě mletý pepř – funguje to překvapivě skvěle.

Zdroj: Kupi, Sophia Michalčíková