Rajčatové galetky z listového těsta: Rychlý recept, který vás zachrání při nečekané návštěvě

Rajčatové galetky z listového těsta Sophia Michalčíková

Křupavé listové těsto, jemný krémový sýr s česnekem a bylinkami a šťavnaté plátky rajčat – to je kombinace, která funguje pokaždé. Rajčatové galetky jsou dokonalým příkladem toho, že i z několika málo surovin lze připravit elegantní a chutný pokrm, který se hodí na večírek, rychlou večeři i jako pohoštění pro přátele. A to vše zvládnete za pouhých dvacet minut.

Přečtěte si také

Jednoduchý návod, jak ušetřit peníze za vodu: Dejte si do sprchy kbelík

Francouzské galetky se původně pekly na horkých kamenech a postupně si našly cestu do domácností po celé Evropě. Dnes se tento název používá pro rustikální koláčky, často plněné ovocem nebo zeleninou. Tato slaná verze s rajčaty a krémovým sýrem je jednou z nejjednodušších a zároveň nejvděčnějších. Pokud vám někdy přišla návštěva nečekaně, víte, jak cenný je recept, který nezabere moc času a přitom působí dojmem, že jste si s ním dali práci.

Rajčata patří mezi nejoblíbenější plodiny na světě a jen v Evropě se jich ročně spotřebují miliony tun. Obsahují lykopen, silný antioxidant, který se uvolňuje zejména při tepelné úpravě a je spojován s ochranou srdce. Zároveň se dobře snoubí s bylinkami, jako je bazalka nebo oregano, a právě proto jsou v letní kuchyni tak populární. Rajčata v kombinaci s křupavým listovým těstem vytváří kontrast chutí a textur, který nikdy neomrzí.

Rajčata ve skleníku, v pozadí žena sergey kolesnikov / Shutterstock.com

Rajčatové galetky – recept

  • Počet porcí: 6–8 kusů
  • Délka přípravy: 20 minut

Ingredience:

  • 1 balení listového těsta
  • 1–2 masitá rajčata
  • 180 g smetanového sýru s česnekem a bylinkami
  • 1 vejce
  • vločková sůl
  • sezamová semínka
  • olivový olej
  • balzamiková redukce
  • čerstvá bazalka
Křehký cuketový koláč s žampiony a smetanovým sýrem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Křehký cuketový koláč s žampiony a smetanovým sýrem

Receptů na zpracování cuket není nikdy dost. Kombinaci křupavého listového těsta s čerstvým sýrem, žampiony a pórkem s cuketou si zamilujete.

Křehký cuketový koláč s žampiony a smetanovým sýrem

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 200 °C a vyložte plech pečicím papírem.
  2. Rozválejte listové těsto na větší obdélník a rozdělte ho na 6 až 8 čtverců. Položte je na plech.
  3. Doprostřed každého čtverce rozetřete lžičku smetanového sýru, okraje asi půl centimetru nechte volné.
  4. Rajčata nakrájejte na tenké plátky a položte je na vrstvu sýra.
  5. Rozšlehejte vejce a potřete jím volné okraje těsta. Pokud chcete, posypte je sezamem.
  6. Rajčata lehce osolte vločkovou solí.
  7. Vložte plech do trouby a pečte 15 až 20 minut, dokud těsto nezezlátne a nenafoukne se.
  8. Po upečení nechte galetky chvíli vychladnout. Poté je zakápněte olivovým olejem, balzamikovou redukcí a ozdobte čerstvou bazalkou.

Tipy redaktorky

  • Mám vyzkoušeno, že sezam na okrajích nejen skvěle křupe, ale i nádherně voní.
  • Když chci galetky ještě víc „vytunit“, přidám na rajčata lžičku pesta nebo trochu nastrouhaného parmezánu.
  • Někdy kombinuju červená a žlutá rajčata, výsledek je barevně krásný a na stole působí slavnostně.
  • Galetky jsou výborné i studené, takže se hodí třeba na piknik.
  • A moje největší vychytávka? Mít v mrazáku vždy balení listového těsta – během dvaceti minut máte pohoštění, které hosty nadchne.

Zdroje: Sophia Michalčíková, Kupi