Křupavé listové těsto, jemný krémový sýr s česnekem a bylinkami a šťavnaté plátky rajčat – to je kombinace, která funguje pokaždé. Rajčatové galetky jsou dokonalým příkladem toho, že i z několika málo surovin lze připravit elegantní a chutný pokrm, který se hodí na večírek, rychlou večeři i jako pohoštění pro přátele. A to vše zvládnete za pouhých dvacet minut.
Francouzské galetky se původně pekly na horkých kamenech a postupně si našly cestu do domácností po celé Evropě. Dnes se tento název používá pro rustikální koláčky, často plněné ovocem nebo zeleninou. Tato slaná verze s rajčaty a krémovým sýrem je jednou z nejjednodušších a zároveň nejvděčnějších. Pokud vám někdy přišla návštěva nečekaně, víte, jak cenný je recept, který nezabere moc času a přitom působí dojmem, že jste si s ním dali práci.
Rajčata patří mezi nejoblíbenější plodiny na světě a jen v Evropě se jich ročně spotřebují miliony tun. Obsahují lykopen, silný antioxidant, který se uvolňuje zejména při tepelné úpravě a je spojován s ochranou srdce. Zároveň se dobře snoubí s bylinkami, jako je bazalka nebo oregano, a právě proto jsou v letní kuchyni tak populární. Rajčata v kombinaci s křupavým listovým těstem vytváří kontrast chutí a textur, který nikdy neomrzí.
Ingredience:
Receptů na zpracování cuket není nikdy dost. Kombinaci křupavého listového těsta s čerstvým sýrem, žampiony a pórkem s cuketou si zamilujete.
Zdroje: Sophia Michalčíková, Kupi