Pečenou husu a husí paštiku zvládne každý, ale co když ji proměníte v malé, křehké tartaletky? Kombinace trhaného masa, karamelizované cibulky a hrušky má všechno – vůni, kontrast i chuť, která se hodí ke skleničce mladého vína.
Každý rok v listopadu zaplaví české kuchyně pečené husy a paštiky. Ale husa umí být i elegantní. Stačí ji zasadit do jiného kontextu – malého, křehkého, trochu francouzského.
Tyto mini tartaletky s husím confitem jsou ideální na svatomartinské oslavy nebo podzimní večírek. Slaný základ, nasládlá cibulka, šťavnatá hruška – chutě se propojí do harmonického sousta, které potěší i ty, kdo tvrdí, že husu nemusí.
Mini tartaletky s husím confitem
- Počet porcí: 12 tartaletek
- Doba přípravy: 60 minut
Ingredience
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 100 g studeného másla
- 1 vejce
- špetka soli
Na náplň:
- 200 g trhaného husího masa (ideálně z confitu nebo zbylé pečené husy)
- 1 cibule, nakrájená na tenká kolečka
- 1 hruška
- 1 lžička cukru
- 1 lžička másla
- 1 lžička balzamikového octa
- 50 g kozího sýra nebo gorgonzoly (volitelné)
- čerstvý tymián
Obrácený hruškový koláč
Francouzská kuchyně se pyšní mnoha delikatesami a mezi ně patří i obrácený koláč. Tento jedinečný dezert, který lze připravit z různých druhů ovoce, vás dostane svou neodolatelnou chutí. Jeho příprava se vyznačuje netradičním postupem – nejprve se do formy vloží ovoce a až poté se přidá těsto. Po upečení se koláč obrátí, čímž se na jeho povrchu odhalí karamelizovaná vrstva, která potěší nejen oko, ale i chuťové pohárky.
Obrácený hruškový koláč
Postup
- Těsto: Mouku smíchejte se solí, přidejte nakrájené máslo a vejce. Vypracujte těsto, zabalte do fólie a dejte na 30 minut do lednice.
- Cibulka a hruška: Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte cibuli a cukr. Restujte, dokud cibule nezezlátne, pak přidejte balzamikový ocet a krátce odvařte. Nakonec přidejte na kousky nakrájenou hrušku a pár lístků tymiánu.
- Plnění: Těsto rozválejte, vykrojte kolečka a vložte do formiček na tartaletky. Naplňte směsí cibule, hrušky a trhaného masa, případně přidejte kousek sýra.
- Pečení: Pečte v troubě na 180 °C asi 20–25 minut, dokud těsto nezíská zlatavou barvu.
Tipy redaktorky
- Tartaletky chutnají skvěle teplé i studené – a hodí se k nim mladé bílé víno nebo polosuché rosé.
- Pokud chcete „wow“ efekt, posypte je na závěr pár kapkami medu a kouskem čerstvého tymiánu. Slanost masa a sladkost hrušky se spojí v dokonalý kontrast.
Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi.cz