Jak správně skladovat potraviny? Brambory, česnek a pomeranče do lednice rozhodně nepatří

Žena se dívá do otevřené ledničky naplněné zeleninou a ovocem Andrey_Popov / Shutterstock.com

Víte, že některé potraviny vyžadují speciální způsob skladování? Možná právě vy děláte v něčem chybu. Následkem může být nejen snížené množství prospěšných látek ve vašich surovinách a jídlech, ale v krajním případě i nemoc či otrava! Podívejte se tedy raději na naše tipy.

Přečtěte si také

ČOI za minulý rok provedla 159 kontrol prodejců pyrotechniky. Padaly vysoké pokuty

Zapomeňte na originální obaly

Většinu potravin zakoupíme v plastu nebo v papíru. Bohužel, pro další dlouhodobější uchovávání v domácnosti se jedná o zcela nevhodné obaly.

Ty papírové například u mouky nasávají veškerou vlhkost a to jí ani trochu neprospívá. Navíc se mohou i velmi snadno protrhnout a nadělat pořádnou spoušť. Obdobně jsou na tom i plastové sáčky, ve kterých koupíte třeba čočku, fazole či kuskus. Špatně se uzavírají, skladují a opět jim hrozí i snadné roztržení a vysypání obsahu po celé kuchyni.

Různé druhy obilovin v plastových dózách na poličce OKcamera / Shutterstock.com

Vyzkoušejte uzavíratelné dózy

Vhodným řešením jsou uzavíratelné dózy. Nejen, že je pořídíte v různých provedeních a velikostech, ale také si můžete vybrat jejich materiál – typicky plast, sklo, či kov. Při správném zacházení vám nádoby vydrží celou věčnost a potraviny v nich budou chráněné před okolní vlhkostí, změnou teploty i proti škůdcům.

Jste na správné skladování potravin dobře vybaveni?

Jak správně skladovat potraviny?

Společně se podíváme na určité druhy potravin, které byste měli skladovat vždy jedním jediným způsobem.

Mouka, sůl, cukr

Do této kategorie můžeme zařadit také sypaný čaj či kávu. Všechny tyto ingredience mají jednu společnou vlastnost – nesnáší vlhko. Následkem něho hrudkovatí, ztrácí svou přirozenou konzistenci a mohou i vypouštět své aroma. Pro jejich ideální skladování je nejlepší pořídit si zavařovací sklenice či skleněné nádoby, do kterých přísady ukryjete.

Brambory, česnek a cibule

Ani jedna z uvedených potravin nepatří do ledničky! Nejlepším umístěním je pro ně spíše dobře větrané, temné, chladné místo. Můžete je umístit do přepravky nebo kartonové krabice, která pojme přebytečné vlhko. Dejte si ovšem pozor, abyste v takovém případě krabici pravidelně měnili, jinak by vám totiž mohla začít plesnivět.

Pomeranče, citron a limeta v misce Kolpakova Svetlana / Shutterstock.com

Sýry nestačí dát do sáčku

Sýrům se nejlépe daří ve voskovaném papíru, v sáčcích z igelitu totiž mnohem rychleji plesniví. Vyplatí se ale pořídit si pro ně i speciální dózy na potraviny, ve kterých taktéž vydrží mnohem déle. Poslední alternativou je pak jejich zamrazení, to se však může podepsat na chuti.

Citrusy do lednice nepatří!

Vyhněte se ukládání citrusů do lednice. Pro toto ovoce je naopak ideální pokojová teplota, která více připomíná tropické podnebí, ve kterém vyrostlo. V lednici zbytečně přichází o svou přirozenou konzistenci a vitamíny.

Olej či ocet

Pokud často používáte olej nebo ocet, možná je chcete uchovávat pospolu. Hromada rozestavěných plastových lahví nicméně působí nevzhledně a může být i nepraktická. Jako alternativu můžete využít nádoby vlastní, skvěle se hodí i ty skleněné.

Lahve piva ve dveřích lednice Viacheslav Lopatin / Shutterstock.com

Jak skladovat alkohol?

Často se doporučuje ukládat lahve s pivem či vínem ve sklepě, kde je pro ně ideální vlhkost a teplota. Méně kvalitní náhradou je pak pro ně údajně lednice. Jedná se však o mýtus. Nápoj pevně uzavřený v lahvi totiž nepozná, jestli se chladí ve sklepě, či v lednici – můžete ho tudíž s klidným svědomím ve své chladničce ukládat, na jeho kvalitě se to nepodepíše.