Jak zabezpečit dům před odjezdem na dovolenou? Zlodějům vadí hluk a světlo, které se samy spustí

Ruce drží mobil s připojením na bezpečnostní kameru Phonlamai Photo / Shutterstock.com

Domovní zloději u nás každý rok napáchají škody ve výši okolo jedné miliardy korun. Mnoha vniknutím se však dá účinně zabránit, a předcházet tak škodám na majetku a zbytečným problémům. Nenechavé zloděje totiž dokážou odradit už i prvky zabezpečení, které se dají pořídit za pár tisíc korun. A zvláště před letní dovolenou, během kterých se uskuteční až polovina vloupání, se vyplatí přemýšlet nad vhodnou ochranou domu nebo bytu.

Přečtěte si také

Kulinářský poklad Balkánu: Rychlý recept na čevabčiči, které vás dostane vynikající chutí

Zaměřte se na bezpečnost vstupů

Ať už se jedná o vchodové dveře nebo okna, platí, že by měly splňovat určité bezpečnostní standardy. Vchodové dveře by zcela jistě měly být tzv. bezpečnostní. Od těch běžných se odlišují především pevnou kovovou kostrou, zajištěním v několika bodech a speciální zámkovou vložkou, která dokáže odolat pokusům o vyháčkování nebo odvrtání.

Existuje několik bezpečnostních tříd dveří, my nicméně doporučujeme zaměřit se při výběru na třídu třetí a výš, které už poskytují dostatečnou ochranu.

Okna můžete před zloději ochránit například kovovými mřížemi – to se však nemusí každému úplně líbit. Vhodnou alternativou je tedy speciální fólie na vnější skla, která vzhled okna ani výhled z něj nikterak nenarušuje. A samozřejmě existuje i možnost chránit skleněné výplně předokenními roletami, které zabrání nejen možnému rozbití, ale i vniknutí tepla v létě a jeho ztrátě v zimě.

Detail zámku bezpečnostních dveří DJ Srki / Shutterstock.com

Kamerový systém zajistí i online přenos

Za účelem odrazení zlodějů si můžete pořídit i atrapu kamery, kterou umístíte na dobře viditelné místo. V případě vloupání nicméně hraje právě kamerový záznam klíčovou roli při dokazování viny pachatele. Může se hodit nejen policii, ale i pojišťovně, která bude případně ihned vědět, jak se celá událost odehrála.

V současnosti se těší největší oblibě bezpečnostní kamery, díky kterým si můžete na svém smartphonu nebo PC v reálném čase přehrávat záznam ze sledovaného místa. Bezdrátové kamery se jednoduše připojí k domácí Wi-Fi síti, a vy můžete nakouknout třeba do svého obýváku kdykoliv a odkudkoli na světě. A pro majitele domácích mazlíčků pak mohou být zajímavou alternativou i kamery vybavené odolností proti reakci na pohyb zvířat.

Muž nastavuje v mobilní aplikaci bezpečnostní systém domu Andrey_Popov / Shutterstock.com

Alarm a čidla dokážou na místo vyslat hlídací službu nebo policii

Další formou elektronického zabezpečení objektu je soustava alarmů a čidel, která jsou napojená na centrální jednotku. Vhodné rozvržení a instalaci bezpečnostní elektroniky bychom však měli vždy nechat na specializované firmě, která disponuje dostatkem zkušeností.

Vhodně umístěná čidla a detektory by se měly postarat o nahlášení každého narušení klidu v případě vaší nepřítomnosti. Zpravidla reagují na otevření oken a dveří, na pohyb v místnosti nebo na hlasité zvuky, jako je třeba rozbití skla. Je-li bezpečnostní zařízení napojeno na pult centralizované ochrany, na místo ihned vyrazí hlídací zásahová služba.

Proměňte svůj domov v chytrou domácnost

Před odjezdem na dovolenou nezapomeňte…

Každý rok se všichni opakují, jak je bláhové podcenit přípravu bytu před odjezdem – a pokaždé během léta mnoho lidí zjistí, že je během jejich odpočinku na pláži navštívil zloděj.

Ještě než se vypravíte za letním dobrodružstvím, udělejte proto tato opatření:

  • nastavte časovač osvětlení tak, aby se v době vaší nepřítomnosti rozsvěcela některá světla
  • poproste sousedy nebo příbuzné, ať k vám jednou za dva dny zajdou, vyberou obsah schránky a vše zkontrolují
  • nechlubte se na sociálních sítích tím, že odjíždíte pryč, ani v průběhu dovolené nesdílejte žádné fotky, které by mohly upozornit na vaši nepřítomnost doma