Pozor! Seznam potravin, které do mrazáku rozhodně nepatří

Mrazák plný rozličných potravin Ahanov Michael / Shutterstock.com

Mrazák je pro většinu z nás velmi užitečným pomocníkem. Umožňuje nám uchovat jídlo čerstvé a v případě kvalitního zamrazení a rozmrazení i s dostatkem živin. Přesto má své limity. Jsou totiž potraviny, které do něj rozhodně nepatří – nejenže by se jejich chuť velmi zhoršila, ale navíc by ještě mohly i ohrozit naše zdraví. Pojďme si obsah mrazáku společně zkontrolovat.

Přečtěte si také

Slavnostní polévka našich prababiček: Je jako vývar, patří do ní droby a zahušťuje se jíškou

1. Jednou rozmrazené maso

V tomto případě neexistuje výjimka – jednou rozmrazené maso se již znova nezmrazuje. Během procesu rozmrazení totiž dochází k množení bakterií. Ty se sice ničí při tepelné úpravě, pokud však maso znovu zamrazíte, dojde doslova k bakteriální smršti a vás budou pravděpodobně čekat nepříjemné zažívací obtíže.

Řešení? Maso před zmrazením raději rozporcujte a popište tak, abyste mohli vytáhnout vždy jen potřebné množství.

2. Vejce ve skořápce

Jedete na dovolenou a v lednici vám zůstává plato vajec? Na jejich uchování v mrazáku raději rovnou zapomeňte, ať už jsou čerstvá, nebo je chcete nejdřív uvařit. Ta čerstvá totiž popraskají (a nalákají k sobě řadu bakterií) a ta uvařená (nebo předvařená) změní svou strukturu a nebudou již vůbec použitelná.

Řešení? Vajíčka můžete rozklepnout do formičky na led. V tomto stavu a při rychlozmrazení je totiž uchovat lze.

3. Ovoce a zelenina s vysokým obsahem vody

Problém nastává zejména tam, kde ovoce nebo zelenina obsahuje velké množství vody (typicky u okurek, cuket, jahod a malin či melounů). Takové plody totiž při zmrazení změní svůj tvar i strukturu a jejich další použití je tudíž velmi omezené, často i nemožné.

Řešení? Z rajčat udělejte pyré a uchovejte jej v nepropustných krabičkách. Cukety nakrájejte na kostky, rozložte na plech, rychle zamrazte a až takto sesypte do krabiček – a použijte do omáček či jako přílohu.

A aby se ovoce nelepilo k sobě, rozložte malé plody (jahody, maliny, angrešt aj.) na plech, aby se nedotýkaly a pak 2 hodiny mrazte. Poté můžete sesypat. Větší kousky ovoce nejprve vypeckujte a rozkrojte (meruňky, švestky) a postup opakujte.

4. Smažená jídla

Hlavním rizikem u tohoto druhu jídla není ztráta křupavosti, ale fakt, že například maso upravené tímto způsobem v mrazáku zhořkne. Jeho uchovávání v mrazu tudíž není v žádném případě vhodné.

5. Mléko

Uchování mléka v chladu lednice je v pořádku, jakmile se však teplota výrazně sníží, mléko mění svoji strukturu – jeho tuková vrstva (někdy v podobě cucků a hrudek) se začne oddělovat od zbytku, někdy dokonce i zhořkne.

Řešení? Inspirujte se cenami na Kupi.cz a kupujte nejen čerstvé mléko, ale navíc i za dobrou cenu.

6. Měkké sýry jako brie nebo ricotta

Na rozdíl od tvrdých sýrů (gouda či parmazán) nejsou měkké sýry k mražení vhodné. Důvodem je změna jejich struktury – jednotlivé složky se, podobně jako u mléka, od sebe oddělí a sýr se rozdrolí, často navíc i zhořkne.

7. Vařené těstoviny

Vařené těstoviny nelze zamrazit, neboť absorbují hodně vody a stanou se nejen beztvarými a lepkavými, ale navíc budou téměř bez chuti.

Řešení? Pokud z nějakého důvodu chcete těstoviny skutečně zamrazovat, pak je pouze předvařte. Před rozmrazením a další úpravou je pak dejte do vroucí osolené vody a dovařte, aby se oživila jejich chuť.

8. Čerstvé houby

Nebaví vás krájení na plátky nebo zavařování? Na zamrazení čerstvých hub zapomeňte – v tomto stavu jsou pro náš organismus téměř až nebezpečné. Uvolňují totiž i nadále toxiny, které se v nich hromadí a po konzumaci zatěžují zejména naše trávení a mohou způsobit nejeden žlučníkový záchvat.

Řešení? Houby je třeba před zamrazením tepelně upravit (povařit nebo udělat základ, např. s cibulí na omáčku či smaženici). Tím se zničí enzymy, které mají vylučování toxinů na starosti.

9. Med

Med nemá všeobecně rád ani mrazák, ani ledničku. Důvodem je to, že snadno nasaje vlhkost, a navíc i pohlcuje pachy. Kvalitně zpracovaný med však dlouhodobě vydrží i při pokojové teplotě, a proto není důvod jej do mrazáku umisťovat.

10. Dochucovadla

Zamrazení omáček, které doma vytvoříte, je možné. Nejprve je ale musíte nechat vychladnout, jinak hrozí přemnožení bakterií. Co však není možné zamrazit, jsou jakákoli dochucovadla (např. barbecue omáčky, hořčice, tatarka, majonéza). Obsahují totiž zahušťovadla, která při nízkých teplotách, a hlavně po rozmrazení změní svou strukturu a od produktu se oddělí. A výsledkem je pak skutečně nedobrá kaše.

Tip, jak vyzrát na ceny

Vězte, že než riskovat své zdraví a chuťové buňky je lepší některé věci koupit čerstvé. Navíc mnoho z nich bývá v sezónních akcích a slevách. Sledujte Kupi.cz, kde se včas dozvíte, co se chystá.