Neodolatelná medová příloha: Jak připravit glazovanou mrkev na pánvi, v troubě i na grilu?

Glazovaná mrkev na bílém talíři SEAGULL_L / Shutterstock.com

Už jste někdy ochutnali tento malý oranžový zázrak? Glazovaná mrkev je nejen skvělou přílohou ke světlému, tmavému či rybímu masu, ale i výbornou svačinkou, které málokdo odolá. Za pár korun a jen s minimem dalších surovin jednoduše vykouzlíte lahůdku se slano-sladkou chutí. Navíc ji zvládnou i úplní začátečníci. Jak připravit glazovanou mrkev v troubě, na pánvi nebo na grilu? A čím ji zajímavě dochutit?

Přečtěte si také

Jaké jsou zkušenosti Čechů s Informacemi v obchodech? Zákazníci nejsou vždy spokojeni

Jaká mrkev se hodí pro glazování?

Chcete-li touto delikatesou potěšit i na pohled, pak sáhněte po svazku drobnější jarní mrkve s natí nebo po barevné mrkvi (žluté, bílé či fialové). Můžete ale samozřejmě připravit i mrkev klasickou. Větší kusy podélně rozřízněte (na poloviny nebo čtvrtiny podle tloušťky). Glazovat se dají i malá kolečka nebo baby karotky, například jako zdravá svačinka, chuťovka či přísada do svěžích salátů.

  • Tip: Až jednou karamelizovanou mrkvičku vy nebo vaše děti ochutnáte, budete ji chtít dělat stále dokola. Nastavte si na Kupi.cz upozornění na mrkev v akci, ať můžete nakupovat po kilech.
Krájená opečená mrkev s bylinkami Tatiana Volgutova / Shutterstock.com

Jak glazovat mrkev na pánvi?

Na 1 kg mrkve budete potřebovat:

  • 65 g másla (nebo 50 g másla a 15 g sádla)
  • 2 polévkové lžíce medu či javorového sirupu
  • šťávu z 1 pomeranče
  • pro dochucení sůl, pepř, tymián

Postup: Na pánvi nechte rozpustit máslo (sádlo), přidejte med či javorový sirup, pomerančovou šťávu a špetku soli a pepře. Zasypte mrkví, přikryjte a pod pokličkou duste asi 12–15 minut doměkka. Pokud by se obsah začal příliš brzy připalovat, podlijte trochou vody. Na skus hotovou mrkev odklopte a míchejte, dokud všechna šťáva nezhoustne a povrch nezačne karamelizovat.

  • Tip: Mrkev si můžete předem předvařit, příprava na pánvi pak bude minutkovou záležitostí. Kousky mrkve stačí 3–5 minut nechat probublat ve vroucí vodě a poté ihned zchladit v ledové vodě. Následně připravujte v rozehřátém másle s medem na odkryté pánvi do zkaramelizování.

Jak glazovat mrkev v troubě?

Na 1 kg mrkve budete potřebovat:

  • 2 lžíce másla
  • 1,5 lžíci medu nebo javorového sirupu
  • balzamikový ocet
  • podle chuti: rozmarýn, stroužky česneku, sůl a pepř

Postup: Do pekáčku vymazaného máslem nebo vystlaného pečícím papírem vyrovnejte mrkve a troubu předehřejte na 180 °C. Mezitím si v rendlíku rozpusťte máslo s medem, dobře rozmíchejte a pak tekutinou přelijte mrkev. Přihodit můžete i pár rozmačkaných stroužků česneku nebo snítku rozmarýnu. Pečte asi 30 minut, doba se může lišit podle tloušťky celé či nakrájené mrkve. Hotové zastříkněte balzamikovým octem, případně posypte špetkou solných vloček.

Mrkev naskládaná v pekáči v troubě itor / Shutterstock.com

Jak glazovat mrkev na grilu?

Na 1 kg mrkve budete potřebovat:

  • 1,5 lžíce olivového oleje
  • 1,5 lžíci medu nebo javorového sirupu
  • sůl, pepř

Postup: Rozpalte gril na střední teplotu. Mezitím potřete připravené mrkve olivovým olejem a zlehka posolte a opepřete. Ze všech stran opékejte mimo největší oheň po dobu cca 15 minut (tenčí kousky i méně), dokud nebude akorát měkká. Nakonec za pomocí mašlovačky mrkev potřete javorovým sirupem nebo medem a ještě minutu až dvě nechte na grilu zkaramelizovat.

Čím glazovanou mrkev dochutit?

  • Při pečení nebo grilování přidejte k medu na potření kapku portského nebo červeného vína.
  • Pro výraznější sladko-kyselou chuť zakápněte medovou směs citronovou šťávou, vinným či balzamikovým octem.
  • Různé variace chutí vykouzlíte s pomocí sušených nebo čerstvých bylinek, například s tymiánem nebo rozmarýnem.
  • Pokud nemáte po ruce med či javorový sirup, můžete se sladidly zkusit různě experimentovat. Nahradit je lze například i třtinovým cukrem.

Zdroj: Kupi