Kolik ovoce obsahuje ovocná šťáva nebo nektar? Rozdíly výslovně upravuje legislativa

Pomeranče a čerstvá šťáva ve sklence Nitr / Shutterstock.com

Je obecně známo, že pro dodržování pitného režimu je nejlepší čistá voda a neslazené studené i teplé čaje. V regálech obchodů na nás ale čeká spoustu dalších druhů nápojů, jako jsou sycené limonády nebo třeba ovocné šťávy, nektary a ovocné nápoje. Připadá vám, že u posledních jmenovaných vlastně není rozdíl a je jedno po jaké krabici s obrázkem ovoce sáhnete? Není tomu úplně tak. Liší se nejen poměrem čisté ovocné šťávy a vody, ale také obsahem cukru či jiných přidaných látek. Tyto rozdíly výslovně upravuje legislativa. Pojďme se tedy podívat, kde je rozdíl.

Přečtěte si také

Tyhle potraviny do ledničky nepatří, ale stejně je tam dáváme: Marmelády, vajíčka i dresinky

Pozor na přimíchání cukru či vody

Vyvolává ve vás slovo nektar představy o tom, že se jedná o lahodný nápoj bohů? Název takový pocit opravdu navozovat může, nicméně realita je trochu jiná. U ovocných nektarů totiž bývá podstatně snížený podíl ovocné složky, která se naředí vodou a mnohdy do ní bývá přidán i cukr. To například taková obyčejně znějící ovocná šťáva musí být skutečně jen čistou ovocnou šťávou bez dalších příměsí. V regálech obchodů je ale také možné najít tzv. ovocné nápoje, které ačkoli mívají na obalech velké obrázky šťavnatého ovoce, podíl ovocné složky je v nich v porovnání s konkurencí minimální.

Skočte si třeba pro meloun v akci a vyrobte si vlastní šťávu

Kupte se slevou Meloun vodní.

Porovnat slevy

Ovocná šťáva

Pod názvem ovocná šťáva můžeme v obchodech najít výrobky, které na sobě nesou označení „mošt“, „džus“, „juice“, „stoprocentní“ nebo „100 %“. Vyhláška o požadavcích na nápoje říká toto: „Ovocnou nebo zeleninovou šťávou se rozumí zkvasitelný, ale nezkvašený výrobek získaný z jedlých částí zralého a zdravého, čerstvého, chlazeného nebo zmrazeného ovoce nebo zeleniny, a to jednoho nebo více druhů, s barvou, vůní a chutí, které jsou charakteristické pro šťávu pocházející z příslušného ovoce nebo zeleniny.“

Uzavřené sklenice se šťávou z jahod, pomerančů a kiwi beats1 / Shutterstock.com

Další trvanlivost? Pasterizace, nebo koncentrát

Ovocná šťáva tedy může být z ovoce vylisovaná přímo nebo může být vyrobena i z koncentrátu. Tento fakt ale musí být na krabici uveden. V obchodech lze dokonce narazit i na čerstvé ovocné šťávy, tzv. „freshe“, které mají rozhodně největší podíl vitamínů, minerálů a enzymů, ale jsou určeny k velmi rychlé spotřebě, většinou v horizontu několika hodin. Často se balí do plastových lahviček a najdeme je v chladících boxech. Pro prodloužení trvanlivosti čerstvé ovocné šťávy se využívá technologie pasterizace, díky níž jsou zničený případné nežádoucí mikroorganismy, ale dojde také ke snížení obsahu cenných látek. To, že je výrobek pasterizovaný opět musí být uvedeno na obale.

V regálech obchodů ale nejčastěji najdeme v krabicových obalech džusy z koncentrátu. Ty mají díky technologii výroby podstatně delší trvanlivost než čerstvé ovocné šťávy nebo mošty. Velmi zjednodušeně lze říci, že na počátku procesu se čerstvě vylisovaná ovocná šťáva zbaví vody, a vznikne tím hutný koncentrát. Ten se zmrazí a může být poslán do továrny, kdy do něj opět přidají zhruba stejné množství vody, jaké bylo původně odebráno. Tím se ztratí mnoho pro tělo cenných látek, které někteří výrobci do vzniklého nápoje uměle přidávají. Ve stoprocentním džusu z koncentrátu nicméně nesmí být nic jiného než ovocný koncentrát a voda. Tedy žádné přidané cukry nebo sladidla v nich nehledejte.

Ovocný nektar

Jak výše zmíněná vyhláška uvádí, ovocným nektar je výrobek (100% ovocná šťáva) s „přídavkem pitné vody a popřípadě též cukrů nebo medu.“ V závislosti na použitém druhu ovoce se může ovocná složka v nektarech pohybovat od 25 do 50 %. Například jablečný nebo pomerančový nektar musí obsahovat 50 % ovocné šťávy, ale třeba u takového nektaru z černého rybízu musí být minimální podíl ovocné složky jen 25 %. V porovnání s čistou ovocnou šťávou tak nektar obsahuje podstatně méně vitaminů, minerálů a v důsledku i vlákniny.

Ovocný nápoj

Pokud v obchodě sáhnete po ovocném nápoji, pak si kupujete nealkoholický nápoj, který je ovocnou šťávou nebo šťávou z koncentrátu jen ochucený. A protože je obsah ovocné složky v některých případech opravdu velmi nízký, kromě cukru nebo sladidel bývají do výrobku často přidávána i další aditiva, jako jsou třeba aromata na podporu chuti a vůně ovoce.

Ruka bere z regálu krabici s džusem v supermarketu PopTika / Shutterstock.com

Čím více ovoce, tím lépe

Pokud tedy v obchodě váháte, po čem sáhnout, měly ba vás kroky vést přednostně k ovocným šťávám. Ale jak se říká, dobrého po málu. Rozhodně není dobré vypít celé litrové balení najednou. Jen jedna sklenice ovocné šťávy v sobě obsahuje klidně i několik kusů ovoce (podle jeho velikosti), které bychom za normálních okolností v jeho neodšťavněné podobě nezkonzumovali. 100% džusy je také dobré pít naředěné vodou, lépe tak osvěží a v jedné dávce do sebe nedostaneme tolik cukrů, i když se bavíme o těch přirozeně se vyskytujících.