Patizon v kuchyni 4x jinak: Tento létající talíř vám bude chutnat víc než cuketa

Patizony plněné zeleninovou směsí s rýží Seva_blsv / Shutterstock.com

Patizon je bratrancem tykve obecné a má i velice blízko k dýni. Je plný vitamínů, minerálů a má nízký obsah kalorií. Výborně chutná, dá se připravit na mnoho způsobů a hodí se skoro ke všemu. Jak na něj? Poradíme vám hned několik jednoduchých receptů, jak s touto zeleninou v kuchyni naložit.

Přečtěte si také

Nejlepší recept na segedín podle Zdeňka Pohlreicha. Je vyhlášený, už ho nebudete dělat jinak

Jak připravit patizon

Než se pustíte do vaření, je potřeba si patizon připravit. Má tužší bílou slupku, kterou musíte oloupat – uvnitř najdete semena, ta jsou ale jedlá, tudíž je nemusíte vydlabávat jako například u dýně. Poté ho už jen nakrájejte či jinak připravte podle daného receptu. Tak hurá na něj!

Recept na patizonové karbanátky

Nechce se vám stát desítky minut v kuchyni při přípravě večeře? Patizonové karbanátky uděláte hned a potěšíte jimi všechny strávníky.

Nejprve nastrouhejte patizon a zhruba 150 g sýru eidam. Přidejte jedno vejce, nadrobno nakrájený salám a 4 lžíce mouky. Směs promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Následně z ní vytvarujte karbanátky, vyskládejte je na plech a šup s nimi do trouby. Nebo je můžete také obalit ve strouhance a osmažit na pánvi.

Pečicí mísa s patizonem a sýrem Jan_Mach / Shutterstock.com

Recept na zapečený patizon s cibulí a hermelínem

Jak na to? Oloupaný patizon nakrájejte na plátky, osolte a nechte „vypotit“ podobně jako lilek. Následně je vyskládejte do pekáčku, proložte plátky hermelínu a kolečky cibule. Každou vrstvu okořeňte libovolnou směsí koření a vše zalijte žloutky rozkvedlanými ve smetaně. Pečte v troubě asi 45 minut. A konečně podávejte, například s pečivem či bramborem.

Recept na smažené řízky z patizonu

Jste vegetarián, nebo se snažíte omezit konzumaci masa, ale nechcete se připravit o řízky? Vyzkoušejte smažený patizon.

Příprava je vlastně úplně stejná jako u klasických řízků. Patizon nakrájený na plátky prostě obalte v trojobalu a osmažte dozlatova. Podávat jej můžete třeba s bramborami nebo bramborovou kaší.

Grilovaná zelenina v patizonu Kolpakova Svetlana / Shutterstock.com

Recept na grilovaný patizon

Léto a doba letního grilování ještě není u konce. Ke klasické grilované zelenině zkuste přidat i patizon – jeho chuť vás určitě nezklame.

Patizon oloupejte a nakrájejte na plátky široké přibližně 1,5 cm. Potřete směsí z olivového oleje, bylinek a soli a ogrilujte z obou stran. Na závěr pak zeleninu posypte strouhaným sýrem.

Dobrou chuť!

Zdroj: Kupi