Jsou pistácie zdravé? Ano, pomáhají při hubnutí a snižují hladinu cukru v krvi

Zralé oříšky pistácie Krasula / Shutterstock.com

Pistácie patří mezi nejlahodnější oříšky vůbec a jakmile sáhnete po jedné, obvykle saháte tak dlouho, dokud nezbude žádná. Většina lidí o nich ví jen to, že mají extrémně tvrdou slupku a že jsou neodolatelné. Jedná se však o velmi pozoruhodnou potravinu, která mezi ostatními oříšky výrazně vyčnívá. Pokud vám navíc jejich konzumace připadá nezdravá, příjemně vás potěšíme – jde o jedny z nejzdravějších oříšků, které jsou vhodné i pro ty, kteří zrovna drží dietu.

Přečtěte si také

Céčka byla radostí dětí z 80. let. K čemu původně sloužila a co odstartovalo jejich popularitu?

Co byste o pistáciích měli vědět?

Jako první vás možná napadne, jestli je můžete pěstovat na zahradě nebo za oknem. Bohužel ne, jsou totiž plodem malého stromu zvaného řečík pistáciový a ten vyžaduje subtropické až tropické klima.

Možná jste už slyšeli o kalifornských pistáciích, USA totiž společně s Íránem produkují většinu pistácií na trhu. Dále se pěstují v Číně, Turecku, Řecku a Sýrii.

Ačkoliv se v našich končinách prodávají zejména jako pražená a solená pochoutka k televizi, konzumují se i syrové a jde o ingredienci, která se hojně používá v mnoha receptech, zejména těch sladkých. Jsou neodolatelné v dezertech, pudincích, zmrzlinách a dortech. Populární jsou také v různých sýrech a salámech, jako je například mortadela.

Kde právě teď pořídíte pistácie v akci?

Zdravá pochoutka plná živin

Pistácie zná lidstvo už od starověku, dokonce se o nich píše i ve Starém zákoně. Jedná se o nutriční poklad, protože obsahují zdravé tuky, mají vysoký obsah bílkovin, vlákniny a antioxidantů. Jsou také jedním z nejlepších přírodních zdrojů vitaminu B6 a draslíku. Na 100 g dále obsahují například:

  • 562 kcal
  • 45 g tuků, 28 g sacharidů a 8 g cukrů
  • 10 g vlákniny a 20 g bílkovin
  • 1 025 mg draslíku, 121 mg hořčíku a 105 mg vápníku
Pistáciové makronky Shaiith / Shutterstock.com

Zdravotní výhody pistácií

  • Pomáhají při hubnutí – Jsou bohaté na vlákninu, jejíž příjem zvýší pocit sytosti a sníží chuť k jídlu. To je důvod, proč je to jedna z nejlepších možností pro rychlou svačinku. Zdravé tuky v pistáciích navíc udržují počet kalorií pod kontrolou.
  • Snižují hladinu cukru v krvi – Jsou účinné při regulaci hladiny cukru v krvi, protože jsou bohatým zdrojem fosforu, který pomáhá rozkládat bílkoviny, aby se mohly přeměnit na aminokyseliny.
  • Podporují zdravé srdce – Pravidelná konzumace pistácií pomáhá předcházet srdečním onemocněním, protože snižuje hladinu kalorií a cholesterolu. Jsou také bohatým zdrojem vitamínu E, který filtruje špatný cholesterol a plak z těla, takže krev může volně proudit.
Vyměňte chipsy a tyčinky za zdravější dobroty
  • Udržují nervový systém – Jsou dobrým zdrojem vitamínu B6, který pomáhá při tvorbě myelinu – ten tvoří ochranný štít kolem nervů, čímž chrání nervový systém a zlepšuje jeho fungování. Obsah vitaminu B6 také pomáhá aminům, které jsou přenosovými molekulami v těle, aby dobře fungovaly. Jejich konzumace také napomáhá vylučování vnitřních kyselin, které pomáhají při zklidnění nervů.
  • Posilují imunitní systém – Vitamin B6 je nápomocný při tvorbě červených krvinek v těle, čímž zajišťuje, že lymfa a slezina zůstanou v nejlepším stavu. Pomáhají také tělu lépe bojovat s různými infekcemi a volnými radikály.
  • Zlepšují zrak – Tyto oříšky jsou bohaté na karotenoidy, které jsou dobrým zdrojem luteinu a zeaxantinu. Tyto dva antioxidanty bojují proti makulární degeneraci, ke které dochází s věkem, a tím pomáhají zlepšit ostré vidění.
  • Zlepšují trávení – Vláknina je nezbytná pro zdravé trávení a tyto oříšky jsou jejím dobrým zdrojem. Zabraňují tedy problémům, jako je průjem a zácpa, ke kterým může dojít v důsledku slabého trávicího systému.
  • Léčí záněty – Zánět vede k mnoha srdečním onemocněním. Pistácie mají nicméně protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají snižovat záněty v těle na buněčné úrovni.
Dřevěné misky s pistáciemi a dalšími druhy ořechů j.chizhe / Shutterstock.com
  • Posilují vlasy – Pomáhají s tím, aby byly vlasy silnější a lesklejší, a to díky složce jménem biotin. Oříšky můžete buď zařadit do svého jídelníčku jako svačinu, nebo si dokonce vyrobit pistáciovou masku na vlasy.
  • Zabraňují předčasnému stárnutí – Hydratují a vyživují pokožku a také zvyšují její elasticitu. Za to může bohatý obsah mastných kyselin. Suchosti vás zbaví i obsahem vitaminu E. Obsažené látky pomáhají pleti vypadat přirozeně svěží a mladší. Nesmírně pomáhá i masáž pistáciovým olejem.
Smíchejte si je s dalšími oříšky
  • Zdravý mozek – Obsažené živiny pomáhají dodávat kyslík do krevního řečiště, čímž napomáhají tvorbě bílých krvinek, což je důležité pro dobrý imunitní systém. Díky bohatému obsahu vitaminu B6 se také zvyšuje produkce hemoglobinu a kyslíku v krvi. Čím více kyslíku je v krvi, tím lépe mozek funguje.
  • Prevence rakoviny – Pravidelná konzumace je také dobrá v prevenci rakoviny, a to díky přítomnosti antioxidantů spolu s vitaminem B6, který zvyšuje počet bílých krvinek v krvi. Bílé krvinky jsou účinné nejen v boji s volnými radikály, ale také s prvky způsobujícími rakovinu.
  • UV ochrana – V pistáciích je vysoký obsah vitaminu E, který vás chrání před škodlivými UV paprsky slunce. Díky tomu je pokožka pružná a jemná a zároveň bojuje proti volným radikálům, které napadají buněčné membrány. Ochrana před UV zářením také pomáhá předcházet předčasnému stárnutí.