Pistácie jsou zdravější, než si myslíte. Jsou nabité vlákninou, bílkovinami a antioxidanty

Zralé oříšky pistácie SUNG MIN / Shutterstock.com

Pistácie patří mezi nejlahodnější oříšky vůbec, a jakmile sáhnete po jedné, obvykle saháte tak dlouho, dokud nezbude žádná. Většina lidí o nich ví jen to, že mají extrémně tvrdou slupku a že jsou neodolatelné. Jedná se však o velmi pozoruhodnou potravinu, která mezi ostatními oříšky výrazně vyčnívá. Pokud vám navíc jejich konzumace připadá nezdravá, příjemně vás potěšíme – jde o jedny z nejzdravějších oříšků, jež jsou vhodné i pro ty, kteří zrovna drží dietu.

Přečtěte si také

Hit těchto Vánoc: 10 receptů na cukroví a dezerty, ve kterých není ani gram másla

Co byste o pistáciích měli vědět?

Jako první vás možná napadne, jestli je můžete pěstovat na zahradě nebo za oknem. Bohužel ne, jsou totiž plodem malého stromu zvaného řečík pistáciový a ten vyžaduje subtropické až tropické klima.

Možná jste už slyšeli o kalifornských pistáciích, USA totiž společně s Íránem produkují většinu pistácií na trhu. Dále se pěstují v Číně, Turecku, Řecku a Sýrii.

Ačkoliv se v našich končinách prodávají zejména jako pražená a solená pochoutka k televizi, konzumují se i syrové a jde o ingredienci, která se hojně používá v mnoha receptech, zejména těch sladkých. Jsou neodolatelné v dezertech, pudincích, zmrzlinách a dortech. Populární jsou také v různých sýrech a salámech, jako je například mortadela.

Zdravá pochoutka plná živin

Pistácie zná lidstvo už od starověku, dokonce se o nich píše i ve Starém zákoně. Jedná se o nutriční poklad, protože obsahují zdravé tuky, mají vysoký obsah bílkovin, vlákniny a antioxidantů. Jsou také jedním z nejlepších přírodních zdrojů vitaminu B6 a draslíku. Na 100 g dále obsahují například:

  • 562 kcal,
  • 45 g tuků, 28 g sacharidů a 8 g cukrů,
  • 10 g vlákniny a 20 g bílkovin,
  • 1 025 mg draslíku, 121 mg hořčíku a 105 mg vápníku.
Pistáciové makronky Shaiith / Shutterstock.com

Zdravotní výhody pistácií

  • Pomáhají při hubnutí – Jsou bohaté na vlákninu, jejíž příjem zvýší pocit sytosti a sníží chuť k jídlu. To je důvod, proč je to jedna z nejlepších možností pro rychlou svačinku. Zdravé tuky v pistáciích navíc udržují počet kalorií pod kontrolou.
  • Snižují hladinu cukru v krvi – Jsou účinné při regulaci hladiny cukru v krvi, protože jsou bohatým zdrojem fosforu, který pomáhá rozkládat bílkoviny, aby se mohly přeměnit na aminokyseliny.
  • Podporují zdravé srdce – Pravidelná konzumace pistácií pomáhá předcházet srdečním onemocněním, protože snižuje hladinu kalorií a cholesterolu. Jsou také bohatým zdrojem vitamínu E, který filtruje špatný cholesterol a plak z těla, takže krev může volně proudit.
  • Udržují nervový systém – Jsou dobrým zdrojem vitaminu B6, který pomáhá při tvorbě myelinu – ten tvoří ochranný štít kolem nervů, čímž chrání nervový systém a zlepšuje jeho fungování. Obsah vitaminu B6 také podporuje aminy, přenosové molekuly v těle, aby dobře fungovaly. Jejich konzumace také přispívá k vylučování vnitřních kyselin, které pomáhají při zklidnění nervů.
  • Posilují imunitní systém – Vitamin B6 je nápomocný při tvorbě červených krvinek v těle, čímž zajišťuje, že lymfa a slezina budou správně fungovat. Pomáhají také tělu lépe bojovat s různými infekcemi a volnými radikály.
  • Zlepšují zrak – Tyto oříšky jsou bohaté na karotenoidy, jež jsou dobrým zdrojem luteinu a zeaxantinu. Tyto dva antioxidanty bojují proti makulární degeneraci, ke které dochází s věkem, a tím pomáhají zlepšit ostré vidění.
Dřevěné misky s pistáciemi a dalšími druhy ořechů j.chizhe / Shutterstock.com
  • Zlepšují trávení – Vláknina je nezbytná pro zdravé trávení a tyto oříšky jsou jejím dobrým zdrojem. Zabraňují tedy problémům, jako je průjem a zácpa, ke kterým může dojít v důsledku slabého trávicího systému.
  • Léčí záněty – Zánět vede k mnoha srdečním onemocněním. Pistácie mají nicméně protizánětlivé vlastnosti, jež pomáhají snižovat záněty v těle na buněčné úrovni.
  • Posilují vlasy – Přispívají k tomu, aby byly vlasy silnější a lesklejší, a to díky složce jménem biotin. Oříšky můžete buď zařadit do svého jídelníčku jako svačinu, nebo si dokonce vyrobit pistáciovou masku na vlasy.
  • Zabraňují předčasnému stárnutí – Hydratují a vyživují pokožku a také zvyšují její elasticitu. Za to může bohatý obsah mastných kyselin. Suchosti vás zbaví i obsahem vitaminu E. Obsažené látky pomáhají pleti vypadat přirozeně svěží a mladší. Nesmírně pomáhá i masáž pistáciovým olejem.
Pistáciová zmrzlina
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Pistáciová zmrzlina

Pravá pistáciová zmrzlina je krásně jemná, chutná a voní po pistáciích a zajisté zaujme na první ochutnání. Věříme, že vás tato pistáciová dobrota v letních dnech příjemně osvěží. Postup přípravy je velmi jednoduchý, vhodný naprosto pro každého.

Pistáciová zmrzlina
  • Zdravý mozek – Obsažené živiny pomáhají dodávat kyslík do krevního řečiště, čímž napomáhají tvorbě bílých krvinek, což je důležité pro dobrý imunitní systém. Díky bohatému obsahu vitaminu B6 se také zvyšuje produkce hemoglobinu a kyslíku v krvi. Čím více kyslíku je v krvi, tím lépe mozek funguje.
  • Prevence rakoviny – Pravidelná konzumace je také dobrá k prevenci rakoviny, a to díky přítomnosti antioxidantů spolu s vitaminem B6, který zvyšuje počet bílých krvinek v krvi. Bílé krvinky jsou účinné nejen v boji s volnými radikály, ale také s prvky způsobujícími rakovinu.
  • UV ochrana – V pistáciích je vysoký obsah vitaminu E, který vás chrání před škodlivými UV paprsky slunce. Díky tomu je pokožka pružná a jemná a zároveň bojuje proti volným radikálům, jež napadají buněčné membrány. Ochrana před UV zářením také pomáhá předcházet předčasnému stárnutí.

Zdroj: Kupi, MedicalNewsToday, Healthline