Jak dlouho vařit vejce natvrdo nebo naměkko?

Vejce naměkko v modrém kalíšku na snídani, kousky toustu, borůvky, cereálie Olga Miltsova / Shutterstock.com

Ke správné snídani vajíčka prostě patří. Natvrdo, naměkko, nahniličko – zkrátka jak je máte rádi. Jenže dosáhnout požadované konzistence není snadné, a navíc vás čekají záludnosti v podobě praskající skořápky. S námi to však zvládnete s přehledem.

Přečtěte si také

Velké otřesy v Unileveru: Co přinese oddělení zmrzlinové divize a rušení tisíců pracovních míst?

Správné skladování vajec

Do lednice vejce ukládejte vzhůru nohama, a pokud je to možné, vyhněte se uložení do dvířek. Důvodem je fakt, že tam není tak stabilní teplota jako v policích.

Vzhůru nohama se je doporučuje ukládat proto, aby vydržela déle čerstvá – na špičce jsou totiž umístěny póry, ze kterých vejce bere kyslík. Ideální teplota pro skladování vajec je 5–8 °C, doporučená spotřeba je pak nejdéle tři týdny od snesení.

Nechybí vám doma vejce?

Jak poznáte, že jsou vejce čerstvá?

Čerstvost vajec nepoznáte podle barvy skořápky – musíte se podívat dovnitř. Bílek by měl být čirý a žloutek dobře držet u sebe a nerozpouštět se ihned po vyklopení. Pokud se o čerstvosti chcete přesvědčit už před jejich rozklepnutím, zkuste napustit hrnek studené vody a vejce do ní ponořit. Ta čerstvá se udrží na dně, starší vyplavou nahoru.

Dvě sklenice s vodou a vejci, jedno je na dně, druhé se drží u povrchu Pat_Hastings / Shutterstock.com

Jak dlouho vařit vejce natvrdo

Pro vaření jsou lepší „méně“ čerstvá vejce, ta po nedávné snášce se budou hůře loupat. Z lednice je vyndejte pár minut před vařením, aby měla při vkládání do vody pokojovou teplotu. Nejprve nicméně zkontrolujte, zda nemají poškozenou skořápku. To by mělo minimalizovat riziko prasknutí.

Velikost hrnce při vaření vajec natvrdo závisí na počtu – měl by být dostatečně velký, aby se neklepala o sebe nebo o jeho stěny. Vložte je do hrnce se studenou vodou a dejte vařit s pokličkou. Fintou proti prasknutí skořápky je také přidání lžíce octa nebo soli do vody.

Vejce natvrdo se vaří 10 minut od doby, kdy začne voda v hrnci vřít. Po 10 minutách je zchlaďte studenou vodou, aby šla lépe oloupat.

Jak dlouho vařit vejce naměkko

Do hrnce nalijte tolik vody, aby se do ní vejce mohla celá ponořit. Bez nich vodu přiveďte k varu, až poté do ní vejce vložte a na minutce nastavte pět minut. Výsledkem by měl být pevný bílek a tekutý žloutek – vložte vajíčka do stojánku a podávejte.

Vejce naměkko v kalíšku, chléb namazaný pomazánkou Maxim Khytra / Shutterstock.com

Jak vařit vejce nahniličko

U vejce nahniličko je stejný postup jako u vejce naměkko, pouze se prodlužuje doba vaření z pěti na sedm minut. Tento čas je dostačující pro pevný bílek a polotuhý žloutek, tedy vejce nahniličko. Je hodně podobné tomu ztracenému, výhodou je jednodušší příprava.

Jak uvařit ztracené (zastřené) vejce

Pro přípravu ztraceného vejce se doporučuje použít vajíčko, které není starší než 10 dní. Je to hlavně kvůli bílku, který u čerstvějších vajec drží lépe při sobě. Použijte větší hrnec, naplňte ho vodou a ohřejte na cca 75 °C (nebude vřít, ale ode dna již půjdou bublinky). Poté v ní vytvořte mícháním vír a pokuste se vajíčko vyklopit co nejníže ode dna hrnce a nejlépe přímo do středu víru.

Chce to trénink a možná se vám to nepodaří napoprvé. Čím větší hrnec, tím je možné udělat větší vír, který se bude déle točit. Vařte 3–4 minuty, následně vajíčko opatrně vyndejte z hrnce a ponořte ho do misky se studenou vodou – to zabrání tomu, aby se žloutek úplně uvařil.