Čím zastínit balkon, terasu nebo zahradu? Slunečník není jediným řešením

Velký slunečník na zahradní terase Ground Picture / Shutterstock.com

Relaxovat na balkoně nebo terase je při současných letních teplotách možné jen ve stínu. Nehledě na to, že pobyt na přímém slunci byste měli mezi 11. a 15. hodinou omezit na minimum. Bez slunečníku, markýzy nebo moderní stínicí plachty se tedy neobejdete. Máme pro vás tipy pro malé lodžie, ale i velké terasy nebo zahrady.

Přečtěte si také

Tesco rozšiřuje speciální slevy pro studenty na nákup potravin. Jak ušetřit 10 % při nákupu?

Slunečník: Klasika, která nikdy nezklame

Klasické slunečníky prošly za poslední roky velkou proměnou, už dávno nemají jen kýčovité barvy a plastovou konstrukci se stojanem uprostřed. Mohou být i minimalistické, retro nebo takzvaně lampové, což znamená, že mají stojan na kraji. Nejkvalitnější varianty poznáte podle kovové konstrukce, která nejen lépe vypadá, ale je i pevnější a déle vydrží. Vrchní část mívají z odolných syntetických vláken, která odpuzují vodu.

K největším výhodám patří snadná manipulace, variabilita a možnost výběru nejrůznějších velikostí. Nejmenší slunečníky mají průměr okolo dvou metrů, a tak jsou jako dělané na malou panelákovou lodžii. Největší varianty s průměrem přes tři metry zase využijete i u zahradního posezení, protože bez problému zastíní prostor, kam se vejde stůl se čtyřmi židlemi.

Balkon s otevřenou markýzou Hadrian / Shutterstock.com

Markýzy vytvoří stín za pár vteřin

Ani doba markýz ještě neskončila, naopak, na výsluní se vrací v novém a stylovějším pojetí a nechybí jim ani technologické vychytávky. Velmi snadno se připevňují ke zdi a mnohdy disponují i dálkovým ovládáním. Potěší vás ale také množstvím typů od kazetových přes kloubové až po balkonové. Většinou mají obdélníkový nebo čtvercový tvar, šířku 2 až 4 metry a délku pro vysunutí do tří metrů.

Dále můžeme markýzy rozdělit na upínací a s padacími rameny. Designově se každopádně nemusíte omezovat ani u jednoho z typů. Jsou k dostání v obrovském množství barevných provedení a stále se rozšiřuje i výběr materiálů, které mají jak estetickou, tak praktickou funkci. Odolnost vůči vlhkosti zajistí impregnace, ale základem úspěchu je kvalitní látka.

  • TIP: Z hlediska životnosti se nejvíce osvědčily kazetové markýzy, které umožňují látku kdykoliv srolovat zpět do schránky. Nejvíce se vyplatí v oblastech bohatých na srážky, ale oblíbené jsou po celé České republice i ve světě.

Stínicí plachty: Funkční a stylová novinka poslední doby

V poslední době se staly hitem stínicí plachty, které fungují podobně jako markýzy, až na to, že se dají snadno přemístit. Oproti slunečníkům mají stylovější a elegantnější vzhled a zvládnou zastínit i větší plochu. Nad pergolami vítězí výrazně nižší cenou. Navíc odolají i mírnému dešti, a tak nemusíte balkon nebo terasu opouštět ani při krátkodobé nepřízni počasí. Jen silný vítr by je mohl poškodit.

Stínicí plachty by vás měly chránit před škodlivým UV zářením a mnohdy jsou i vodotěsné, je ale potřeba vybírat kvalitní modely od prověřených značek. Podle tvaru rozlišujeme tři typy stínicích plachet – obdélníkové, čtvercové a trojúhelníkové. Některé mají šířku a délku jen 2 metry, jiné dosahují až 8 metrů. Využití tedy najdou i nad velkou terasou, posezením nebo venkovním dětským koutkem.

Pergola s posezením karelnoppe / Shutterstock.com

Zahradní altány a pergoly

Moderní stínicí techniku pro větší prostory reprezentují ale také pergoly. Většinou mají dřevěnou nebo hliníkovou konstrukci a spousta z nich se už dnes umí otáčet za sluncem. V takovém případě se nazývají bioklimatické a jejich princip spočívá v pohybu naklopitelných lamel. Některé modely se prodávají už smontované, jiné musíte postavit vy, buď sami, nebo s pomocí profesionálů.

Před nákupem počítejte s tím, že dřevo by mělo být dostatečně tvrdé. Přesto bude potřebovat pravidelné ošetřování speciálními nátěry, které pergolu ochrání před houbami a plísněmi. Na druhou stranu se vám odmění stylovým vzhledem a stane se ozdobou vaší zahrady. Téměř bezúdržbová je naopak hliníková pergola. Zastřešení se vyrábí nejčastěji ze skla nebo z polykarbonátu. I pergoly ale mají své nevýhody, neochrání vás před deštěm a nejsou mobilní.

Zdroj: Ceskestavby.cz, Idnes.cz, Living.cz