Legendární jídlo z britských ostrovů: Připravte si vynikající rybu s hranolky podle známého kuchaře Jamieho Olivera

Fish and chips s hráškovým pyré a tatarskou omáčkou DronG / Shutterstock.com

Jaké jídlo se vám vybaví, když se řekne Velká Británie? Samozřejmě je jich více, ale nás hned napadne fish and chips – populární smažená ryba s hranolky. V Británii tuto pochoutku seženete v každém rychlém občerstvení. Pokud se ale v nejbližší době nechystáte do Anglie, můžete si toto ikonické jídlo udělat i doma. Máme recept přímo od Jamieho Olivera!

Přečtěte si také

Mlékárenský výrobek roku 2024 zná svého vítěze. Na plné čáře vyhrál modrý sýr, který porazil favority

Kdo vymyslel legendární fish and chips?

Británie vděčí za své národní jídlo Židům. Židé začali hromadně utíkat na britské ostrovy v 16. století, kdy je začala pronásledovat inkvizice. Valná většina sem přišla z Portugalska a v Británii začali zanedlouho připravovat i své tradiční jídlo, spojené s náboženskými zvyklostmi.

Šlo o smaženou rybu v těstíčku, kterou Židé připravovali v předvečer svátku šábes, jenž zakazoval používání ohně a jakoukoliv práci. Smažená ryba byla pro tyto účely ideální, protože ji Židé mohli jíst i studenou.

Ryba v papilotě
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Ryba v papilotě

Ryba v papilotě vykouzlí letní atmosféru po celý rok. Rybu můžete vybrat prakticky jakoukoliv, doporučujeme však spíše bělomasé druhy, které mají jemnější charakter. V našem receptu jsme použili sivena – bělomasou sladkovodní rybu, která není příliš drahá, ale má lahodné maso. Určitě se však skvěle hodí také treska, losos nebo candát.

Ryba v papilotě
Grilovaný losos se salátem z čočky a žampionů
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Grilovaný losos se salátem z čočky a žampionů

Grilovaný losos a salát ze zelené drobnozrnné čočky puy s velkými plochými žampiony nebo portobello je zdravý a chutný. Vyzkoušejte tento fit salát z čočky s lososem a zálivkou, na kterém si zaručeně všichni pochutnají.

Grilovaný losos se salátem z čočky a žampionů

Jakmile se židovská komunita začala v Británii rozrůstat, začali Židé svou smaženou rybu prodávat jako pouliční jídlo. Pokrm začal být mezi Brity známý jako „ryba na židovský způsob“ a pod tímto názvem ho najdete i v britských kuchařkách z 19. století.

Koho napadlo přidat ke smažené rybě hranolky?

Byl to Joseph Malin, židovský přistěhovalec z Belgie. V roce 1863 si otevřel ve východním Londýně pouliční stánek, ve kterém prodával smaženou rybu a hranolky. Malin tak spojil tradiční židovské jídlo s belgickým národním vynálezem – hranolky. Tato oblíbená kombinace se záhy rozšířila i mimo britské ostrovy a je jedním z oblíbených pouličních jídel.

Smažená ryba s hranolky na černém talíři DronG / Shutterstock.com

Fish and chips – recept

Ingredience na 4 porce:

  • 900 g brambor
  • 225 g filetů z bílé ryby bez kůže (ideálně treska)
  • 225 g hladké mouky
  • 285 ml studeného piva
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • sůl a pepř
  • 4 hrsti hrášku
  • snítka čerstvé máty
  • kousek másla
  • šťáva z 1/2 citronu

Postup:

  1. Oloupejte brambory a nakrájejte je na hranolky.
  2. Smíchejte 1/2 lžičky soli a 1 lžičku pepře a touto směsí okořeňte rybí filety z obou stran.
  3. V míse smíchejte pivo, mouku a prášek do pečiva. Vyšlehejte hustější těstíčko.
  4. Nasekejte nadrobno lístky máty. Na pánvi rozpusťte kousek másla, přidejte hrášek a mátu a pod pokličkou vařte na mírném ohni cca 10 minut doměkka. Jakmile je hrášek uvařený, přidejte šťávu z citronu, osolte a opepřete. Hrášek rozmačkejte v kuchyňském robotu nebo ručně, bude sloužit jako dip k osmažené rybě.
  5. Filety poprašte moukou, obalte je v těstíčku a nechte krátce přebytečné těstíčko okapat. Obalené filety osmažte z obou stran v pánvi na rozpáleném oleji – cca 2 minuty z každé strany. Dozlatova osmaženou rybu dejte na kuchyňskou utěrku, abyste odsáli přebytečný tuk. Poté naskládejte filety do pekáče a dejte ještě na na chvíli dodělat do trouby, rozehřáté na 180 °C.
  6. Připravené bramborové hranolky dejte vařit do vroucí osolené vody na cca 4–5 minut. Poté je sceďte a osušte. Takto připravené hranolky osmažte na v pánvi na oleji, ve kterém jste předtím smažili rybu. Smažte dozlatova. Hotové hranolky nechte okapat od oleje a osolte.
  7. Fish and chips podávejte s rozmačkaným hráškem, nakládanou okurkou a cibulkou.

Zdroj: Jamie Oliver, encyklopedie Britannica, Royal museum Greenwich