Jablka patří v našich zeměpisných šířkách k nejvíce konzumovanému ovoci. Existuje asi 2 000 druhů odrůd jabloní. Výraznou chuť jablek způsobuje směs kyselin, zejména jablečné, citrónové a octové. K čemu se odrůdy hodí a co o jablcích asi nevíte? Podívejme, proč jíst jablka, jak je skladovat a upravovat.
Jablka pochází ze střední Asie. V současné době u nás existuje 60 odrůd jablek povolených k pěstování na prodej. Při trávení působí jablka mírně zásadotvorně a mají na tělo velmi osvěžující, tzv. termický efekt.
Jablka obsahují 8 ze 13 známých vitamínů, zejména vitamin C, důležitý antioxidant. Z minerálů je to draslík, fosfor, hořčík, sodík, křemík, mangan, měď, fluor, jód, selen, zinek, vápník a železo. Draslík pomáhá udržovat hladinu vody v těle, podporuje funkčnost ledvin a svalů. Polyfenoly jsou prevencí nádorových onemocnění a dny, brání poškození buněčných stěn a oxidaci tuku, čímž zpomalují stárnutí. Jablka obsahují až 85 % vody a velké množství rozpustné vlákniny v podobě pektinu. Množství 100 g jablek obsahuje 13 g sacharidů, převážně fruktózy, která se vstřebává pomaleji a pomáhá udržet stálou hladinu cukru v krvi. K tomu 5 g vlákniny. Množství energie představuje 200 kJ.
Hodí se k přímé konzumaci. Jablka vyžadují dlouhou vegetační dobu a horké podnebí. Slupka je růžová, dužina křupavá, velmi sladká a šťavnatá.
Hodí se k přímé konzumaci. Jablka vyžadují dlouhou vegetační dobu a horké podnebí, mají růžovou barvu, křupavou dužinu a jemnou, velmi sladkou chuť.
Hodí se k přímé konzumaci. Barva plodu je zelená, později žlutá, někdy s jemně narůžovělým líčkem. Dužina je šťavnatá, křehká, sladká a velmi jemně aromatická.
Hodí se k přímé konzumaci. Plody jsou středně velké s výrazným červeným zbarvením. Dužina vyniká krémovou barvou, šťavnatostí, křehkostí a aromatičností. Slupka je tenká a mírně mastná.
Hodí se ke skladování i přímé konzumaci. Slupka je hladká, žluté zbarvení je většinou překryto červenou barvou. Dužina je velmi chutná, krémová, se sladce navinulou chutí.
Hodí se ke skladování i přímé konzumaci. Plody jsou kulaté, střední velikosti. Slupka je zbarvena do červena s náznakem fialové barvy. Dužina je bílá se sladkou navinulou chutí.
Hodí se ke skladování i přímé konzumaci. Plod je kuželovitý a velký. Slupka je hladká a světle zelená, překrytá tmavě červenou barvou s žíháním. Dužina je bílá až nazelenalá se sladce navinulou chutí.
Hodí se k přímé konzumaci a vynikají velmi dlouhou trvanlivostí. Plody jsou kulaté a velké. Slupka je žlutorůžová s červeným žíháním, dužina sladká a křupavá.
Hodí se na odšťavnění, pečení i sušení. Plody jsou červené a středně velké. Existuje mnoho barevných variant, jako je Brookfild, Backet, Gala Must, Schniga, Royal a Royal Baut. Dužina je křupavá, aromatická, sladká a šťavnatá.
Hodí se zejména na odšťavnění a pečení. Mají zelenožlutou a červenou barvu. Má několik variant, například Jonagored a Jonaprince. Mají měkčí, křupavou a šťavnatou dužinu. Chuť je aromatická, nasládlá, jemně kyselá s vyváženým poměrem cukrů a kyselin.
Hodí se pro odšťavnění i pečení. Plody jsou zelenožluté s oranžovo-červeným líčkem. Dají se skladovat do Vánoc, pak moučnatí. Dužina je žlutobílá, šťavnatá, křehká, s harmonickým poměrem cukrů a kyselin.
Hodí se na odšťavnění nebo pečení. Plody jsou kulaté a velké. Slupka je hladká a mírně mastná, zelenožlutá, z části překrytá červenou barvou ve formě proužků a žíhání. Dužina je nažloutlá, křupavá, pevná a šťavnatá. Chuť je sladce navinulá a aromatická.
Hodí se hlavně do salátů a studené kuchyně i ke skladování. Plody jsou kyselejší, vhodné i na pečení, nejlépe do štrúdlu. Mají sytě zelenou barvu se slabým voskovým povlakem. Dužina je pevná, bílá a šťavnatá. Mají typické aroma po trávě.
Hodí se ke skladování, do salátů a studené kuchyně. Barva plodu je tmavě červená s typickými hrbolky v oblasti kalichu naproti stopce. Existují barevné mutace, jako Red Cup nebo Jeromine. Dužina je pevná, šťavnatá, křupavá a příjemně sladká.
Hodí se na pečení, jsou vhodné ke skladování a mají mimořádnou odolnost proti otlačení. Zelená slupka plodu je překryta tmavě oranžovou barvou. Mají sladkou a šťavnatou dužinu pevné konzistence a krémové barvy.
Hodí se k dlouhodobému uskladnění. Plody jsou intenzivní červené barvy. Dužina je jemná, středně šťavnatá, bílá, sladká a aromatická.
Zejména jablka z jihoevropských zemí jsou během pěstování ošetřována chemickými prostředky, kam patří i postřiky podporující růst a obávané pesticidy. Před přepravou je povrch opatřen šelakem, voskem, benzoovými a dalšími pryskyřicemi. Plody tyto rostlinné jedy dál vstřebávají do slupky i dužiny. U citlivých jedinců mohou vyvolat alergické reakce jako puchýře v ústech, kožní vyrážky a poruchy trávení. Jablka před konzumací důkladně omyjte horkou a pak studenou vodou. Lepší je vyhnout se nákupu dovážených jablek a kupovat raději tuzemská.
Jablka se skladují v chladu, například ve sklepě a konzumují nejlépe syrová. Při tepelné úpravě ztrácí až 70 % vitamínu C a dalších živin. V zimě je můžete konzumovat v sušené podobě, aby vás syrová zbytečně neochlazovala. Vysušením se přírodní cukry koncentrují a sušená jablka jsou zdrojem rychle přeměnitelných sacharidů na energii. Sušená jablka obsahují 6x více kalorií než čerstvá, proto si dejte pozor na konzumované množství.