Dejte tlakovému hrnci šanci! Vaření v papiňáku je bezpečné a ušetří vám čas i peníze

Nalévání vývaru z tlakového hrnce plného masa a zeleniny CatherineScarlett / Shutterstock.com

Pokud chcete mít jídlo rychle uvařené nebo připravit šťavnaté hovězí maso za několik desítek minut, rozhodně byste s koupí papiňáku neměli otálet. A nemusíte se rozhodně ničeho bát, dnešní tlakové hrnce jsou bezpečné a mají hned několik bezpečnostních pojistek.

Přečtěte si také

Růžová daň aneb Proč ženy někdy musí platit více?

Dnešní tlakové hrnce už nejsou (ne)časovanou bombou

Letos slaví papiňáky 345 let své existence. První sestrojil francouzský vědec Denis Papin. Od jeho doby se ale na poli tlakových hrnců udála spousta věcí.

Tlakové hrnce se už nevyrábí z hliníku, který se tlakem snadněji deformoval, a to až do té míry, že se mohl i roztrhnout a někoho v kuchyni zranit. V dnešní době si můžeme tzv. papiňák pořídit z kvalitní nerezové oceli v silnostěnném provedení a s dvojitým i trojitým sendvičovým dnem, díky kterému pokrm tak snadno nepřipálíte. Otevírání víka je zabezpečeno kvalitním bajonetovým nebo pákovým systémem.

Mužské ruce manipulují s tlakovým hrncem na varné desce Daniel Krason / Shutterstock.com

Klasický papiňák, nebo multifunkční tlakový hrnec?

Klasickým papiňákům na paty nicméně šlapou elektrické tlakové hrnce s vlastním zdrojem tepla – takže se nedávají sporák, ale je potřeba, aby v jejich blízkosti byla zásuvka.

I elektrický tlakový hrnec funguje na stejném principu vaření za pomoci tlaku a horké páry. Obvykle má spoustu tlačítek, které umožňují například časování – a pokud se jedná o multifunkční tlakový hrnec, dokáže zastat funkci rýžovaru, jogurtovače, pánve, ohřívače jídla, pomalého hrnce. Můžete v něm vařit v páře, a na některých dokonce i grilovat, péct i zapékat a rozmrazovat. Jde tedy o alternativu dalších kuchyňských spotřebičů.

Počítat ale musíte s vyšší pořizovací cenou a také se spokojit s tím, že příprava jídel není v elektrickém tlakovém hrnci tak rychlá jako v klasickém papiňáku.

Slepičí vývar
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Slepičí vývar

Slepičí vývar dokonale zasytí, zahřeje a doplní energii, ne nadarmo jej připravovaly naše babičky, když někdo doma onemocněl. Aby byl vývar správně silný a měl výraznou chuť, je třeba jej nechat pomalu táhnout na mírném stupni několik hodin.

Slepičí vývar
Vývar z morkových kostí
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Vývar z morkových kostí

Hovězí vývar z morkových kostí vám skvěle poslouží nejen jako výživná polévka, ale perfektně se hodí i jako základ pro výrobu omáček. Poctivý vývar, který necháte táhnout několik hodin, vás kromě výborné chuti odmění také množstvím minerálů a dalších tělu prospěšných látek.

Vývar z morkových kostí

Který vybrat?

Pokud už teď víte, že chcete v papiňáku prostě jen vařit klasiku, jako jsou vývary a guláš, mít měkké hovězí maso nebo rychle uvařené fazole, je to jasné. Klasický papiňák je pro vás jako dělaný. A kromě toho, že po něm nebudete chtít žádnou jinou náročnou práci, jídlo bude oproti klasickému vaření hotové třikrát rychleji. Koupit se dá také ve větších objemech, klidně i 15litrový. Nevýhodou ale je, že od něj nemůžete jen tak odejít.

  • Klasické papiňáky bývají obvykle levnější (i když některé mohou stát více než deset tisíc korun) a na rozdíl od elektrických tlakových hrnců mají delší životnost.
  • Elektrické hrnce samozřejmě také vydrží dlouho, avšak je to přece jen elektronika a elektronické věci se zpravidla snáze porouchají než mechanické. Takže mohou vydržet několik let, ale ty klasické i několik desítek let.
Ruka vlévá do tlakového hrnce s vařící se kari omáčkou mléko Happy Foods Tube / Shutterstock.com

Pro koho je elektrický tlakový hrnec vhodný?

Pokud vám nevadí, že je elektrický tlakový hrnec pomalejší než normální papiňák a jídlo v něm bude připraveno „jen“ dvakrát tak rychle než v klasickém hrnci, čtěte dál. Elektrický tlakový hrnec toho může nabídnout daleko víc než klasický papiňák.

Široké využití

Jak už bylo řečeno, multifunkční tlakový hrnec zvládne zastat hned několik kuchyňských pomocníků. Takže pokud jste uvažovali například o koupi rýžovaru nebo jogurtovače, přemýšlet už nemusíte. Stačí, když si koupíte jeden multifunkční hrnec.

Ušetříte tak spoustu místa i zklamání z toho, když funkci jogurtovače přestanete používat. Samostatný jogurtovač by možná zůstal zapomenutý někde ve skříni jako zbytečný spotřebič, pro který jste se jenom na chvilku nadchli, ale u elektrického hrnce to nehrozí. Když ho nebudete používat na jogurt, uvaříte v něm rýži, maso, fazole, vývar a spoustu dalšího.

Skladnost a bezpečnost

Vzhledem k tomu, že jeden jediný hrnec zastane hned několik dalších spotřebičů, je také vhodný pro lidi, kteří mají malou kuchyň a malé nebo skoro žádné skladovací prostory.

Multifunkční tlakový hrnec je skvělý pro starší lidi nebo pro všechny zaneprázdněné, kteří toho mají prostě hodně a často zapomínají. Pokud totiž zapomenete na to, že něco vaříte v elektrickém tlakovém hrnci, sám se vypne a žádná katastrofa nehrozí. Tohle bohužel klasický papiňák nezvládne, na něj se zapomenout nesmí.

Zdroje: Kupi