Jak se liší výživové hodnoty slepičích vajec z velkochovů ve srovnání s těmi z volného výběhu? Rozdíl je ohromující

Slepice s volným výběhem a košík vajec sergey kolesnikov / Shutterstock

V minulosti byl výběr vajec snadný, lidé se většinou rozhodovali mezi jejich velikostí a barvou. Zdá se, že dnes hrají mnohem důležitější roli jiné faktory, například to, v jakých podmínkách je slepice chovaná a čím se živí. I když je každé slepičí vejce produktem od kura domácího, zdánlivě nevýznamné faktory ovlivní, jaké bude mít složení. Výsledné obsahy důležitých živin se mohou výrazně lišit. Ukážeme si, jak velké rozdíly mohou být mezi vejci z velkochovů a volného výběhu.

Přečtěte si také

Vynikající pohoštění pro slavnostní příležitosti: Obložené chlebíčky jednoduše zbožňujeme

Jak se liší život ve velkochovech a volném výběhu?

U slepic chovaných pro masovou produkci je cílem snížit náklady na minimum, slepice jsou proto chovány co nejefektivněji, což se neblaze podepisuje na kvalitě. Slepice určené pro masovou produkci konzumují obvykle směsi krmiv, které obsahují jen nezbytné živiny pro produkci vajec a udržení zdraví. Základní složkou krmné směsi bývá obvykle kombinace zrní, luštěnin a olejnatých semen. Slepice z velkochovů mají sníženou kvalitu života i omezený pohyb.

Ve výběhu je dostatek zeleně a hmyzu

Slepice ve volném výběhu mají pestrou stravu plnou zeleně, hmyzu a drobných bezobratlých živočichů, která je doplňována o krmné směsi a obiloviny. Čas tráví na čerstvém vzduchu, na slunci, mají dostatek pohybu a možnost žít přirozeným způsobem života.

Jak strava ovlivní obsah živin ve vejcích?

Vejce jsou zdrojem vysoce kvalitních bílkovin a několika důležitých mikroživin, jako jsou vitaminy A, D, B12, riboflavin a folát a minerální látky selen a jód a n-3 polynenasycené mastné kyseliny. Obsahují také cholin, menší množství luteinu a mnoho bioaktivních sloučenin.

Složení vajec bylo analyzováno v roce 2011 v rámci aktualizačního programu pro složení potravin. Hladiny vitaminu D a selenu se podstatně zvýšily v důsledku změn v krmivu pro slepice, zatímco obsah tuku a cholesterolu se mírně snížil. Kvalitní a pestrá strava má tudíž na kvalitu vajec významný vliv.

Slepice ve volném výběhu PeopleImages.com / Shutterstock

Obsah živin podle výzkumu

Neexistuje příliš mnoho studií, které by porovnávaly kvalitu vajec, ale některé přeci.

  • V Pensylvánii proběhl výzkum, který zahrnoval provádění chemických a mikrobiálních analýz na vzorcích kuřat a vajec chovaných na pastvě. Vejce volně chovaných kuřat obsahovala o 34 % méně cholesterolu, o 10 % méně tuku, o 40 % více vitamínu A, dvakrát více omega-6 mastných kyselin a čtyřikrát více omega-3 mastných kyselin než standard USDA (Ministerstvo zemědělství USA).
  • Podle Certifiedhumane.org vědci zjistili, že jedno vejce z pastvy obsahuje dvakrát více omega-3 tuku, třikrát více vitamínu D, čtyřnásobek vitamínu E a sedmkrát více beta-karotenu než vejce od slepic chovaných ve velkochovech.
  • Vejce od slepic z volného chovu také poskytují více antioxidantů luteinu a zeaxantinu, které jsou důležité pro zdraví očí. U slepic chovaných na farmě se obvykle nepoužívají žádná antibiotika ani hormony, jako je tomu u masových chovů.

Jaká je konzistence a barva žloutků?

Kvalitní vejce od slepic z volných chovů mají lepší konzistenci a pevnější žloutek. Vejce z velkochovů jsou ve srovnání s nimi méně pružná a více vodnatá. Často se spekuluje o barvě žloutku, jeho barva se obvykle odráží od aktuální stravy slepice, takže i slepice z volného výběhu může mít v průběhu roku rozdílnou barvu žloutku svých vajec, protože se může v závislosti na ročním období lišit její jídelníček.

Domácí vejce naskládané na pytlovině Sea Wave / Shutterstock

Kde hledat nejzdravější vejce?

Nejčastěji narazíte na tři pojmy: klecová vejce, podestýlková vejce a vejce z volného výběhu.

  • Chov v klecích: Z etického i zdravotního hlediska je toto nejhorší volba. Slepičí hejno je umístěno ve speciálně navržených klecích, kde každá slepice má omezený prostor pro pohyb. Omezený pohyb a prostor může vést k problémům se zdravím a pohodou slepic, zejména pokud jsou klece příliš malé.
  • Podestýlkový chov: Veškerý prostor pro slepice je pokrytý podestýlkou, což může být sláma, piliny, hobliny nebo jiný vhodný materiál. Slepičí hejno má více prostoru na pohyb a vybírání si místa pro odpočinek, hnízdění a stravování.
  • Volný výběh: Hejno má možnost volně se pohybovat venku a vybírat si různá místa pro odpočinek, hnízdění a stravování. Slepicím je umožněn přístup k venkovnímu prostředí, což jim poskytuje možnost pohybovat se na louce, hrabat v zemi, slunit se a prozkoumávat přírodní prostředí.

Obraťte se na místní chovatele

Pokud chcete nejzdravější vejce, najděte si obchody, kde prodávají vejce od slepic s volným výběhem. Kupovat můžete také přímo od farmářů nebo domácí vejce od lidí, kteří sami chovají slepice ve volném výběhu. Stále častěji lidé shání vejce nejen na farmách a v obchodech, ale i na trzích a ve facebookových skupinách, kde lze snadno najít lokálního dodavatele vajec od slepic s volným výběhem. Taková vejce jsou dražší, ale vyšší náklady na chov jsou vynahrazeny vyšším obsahem důležitých živin.

Zdroje: ResearchGate, CertifiedHumane, SARE