Ředkvičky už zase stojí pod 10 Kč! Kterou dražší zeleninu na jaře nahradí?

Ruka drží svazek ředkviček Krishnadas / Shutterstock.com

Zatímco v obchodech stále kroutíme hlavou nad vysokými cenami některých druhů zeleniny, jejichž sezóna ještě nepřišla, ředkvičky se pomalu dostávají na stránky letáků do akčních nabídek. Na jaře přichází jejich čas, kdy jsou nejkřehčí, obsahují nejvíce vitamínů a minerálů. A hlavně je seženete za nízké ceny. Přečtěte si, proč se určitě vyplatí je zařadit do jídelníčku a jak si z nich upéct třeba netradiční slaný koláč s medovou ricottou.

Přečtěte si také

Slaninová marmeláda, která se stane vaší novou závislostí

Pomohou proti únavě i při tréninku

Na jaře mají ředkvičky sílu největší. A to nejen z hlediska chuti, ale i obsahu cenných látek. Díky vitamínu C a A jsou výborné pro nastartování imunity, vápník a vitamín K se navíc postarají o zdraví kostí a zubů i krevního oběhu.

Draslík zase pomůže k dobré náladě a větší energii během dne, stejně tak obsažená kyselina listová a hořčík, který má navíc příznivý vliv na nervovou soustavu a regeneraci svalů. V neposlední řadě najdeme v ředkvičkách plno železa, které je skvělé proti chudokrevnosti, stresu i zvýšené únavě.

  • Tip: Vitamíny A i K jsou rozpustné v tucích. I samotné ředkvičky je proto dobré zakápnout troškou kvalitního rostlinného oleje, například olivového, dýňového či z vlašských ořechů.
Rychle pro ně, dokud jsou v akci

Dodají stejné vitamíny jako brokolice nebo špenát

Podobné složení vitamínů a minerálů (zejména C a K, draslík, hořčík a železo) najdeme také v brokolici, křenu, paprikách i špenátu a další listové zelenině, jako je rukola, kadeřávek či římský salát. Pokud tedy není ve vašem okolí právě některá ze zmíněných plodin k dostání, případně připadá-li vám drahá, můžete ji pro přísun pořádné porce zdraví nahradit čerstvými jarními ředkvičkami.

  • Nákupní tip: Ředkvičky se v dubnu objevují v akcích i za cenu 7,90 Kč za svazek. Aby vám takto levné neunikly, přidejte si je na Kupi.cz do oblíbených položek a vždy, když se v obchodech objeví ve slevě, dostanete upozornění.
Zdravé jídlo z rýže, rajčat, fazolí, ředkviček, avokáda, brokolice a polníčku nblx / Shutterstock.com

Ředkvičky umí být pálivé i sladké

Výhodou těchto červených kuliček také je, že se s nimi dá v kuchyni čarovat na mnoho způsobů. Velmi dobře se párují s čerstvými sýry a vejci, proto jsou jako stvořené pro svěží jarní pomazánky. Výborné jsou také s masem, slaninou i ostatními jarními plody.

Navíc se dají konzumovat i teplé. Ať už je přihodíte do pekáče k masu a zelenině, usmažíte nebo na plechu upečete dokřupava, překvapí vás svou nasládlou chutí. Právě díky tepelné úpravě totiž ztrácejí svou charakteristickou štiplavost, za kterou mohou hořčičné oleje s antibakteriálními a antimykotickými účinky. Možná vás překvapí, že právě zapečené se často i ve slaných jídlech kombinují s medem, který jejich nasládlost krásně vyzdvihne. Podobně jako v našem receptu na ředkvičkovo-ricottovou "pizzu" níže.

Recept: Ředkvičkový koláč (pizza) s medovou ricottou

Na těsto:

  • 170 g hladké mouky (hrnek)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžičku sušeného droždí
  • 125 ml teplé vody

Na náplň:

  • 115 g ricotty
  • 115 g krémového sýru typu žervé
  • vrchovatou lžíci medu
  • špetku soli a pepře
  • hrst jarních ředkviček nakrájených na plátky
Pizza s nakrájenými ředkvičkami, rukolou a paprikou Oxana Denezhkina / Shutterstock.com

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, sůl a droždí.
  2. Přidejte teplou vodu a hněťte těsto, dokud nebude hladké a pružné.
  3. Poté nechte těsto přikryté utěrkou kynout v teple po dobu 30 minut.
  4. Mezitím si připravte náplň: v míse utřete ricottu, krémový sýr, med, sůl a pepř (množství volte podle preferované chuti).
  5. Těsto rozválejte na plech a potřete krémovou náplní. Poklaďte plátky ředkviček.
  6. Pečte zprudka v troubě předehřáté na 220˚C asi 15 minut.
  7. Hotový koláč nechte trochu vychladnout a poté podávejte.
Nákup, který se vyplatí

Nezapomeňte pizzu ozdobit

Koláč je výborný jako lehká svačina nebo večeře. Pro ozvláštnění můžete těsto před pečením posypat také pár lístky rukoly. Pro křupavou texturu a porci zdravých tuků doporučujeme přidat i hrst ořechů, například vlašských nebo piniových.