Tři domácí pomazánky, které budete chtít dělat pořád dokola

Vajíčková pomazánka na pečivu a v dóze Beyond This / Shutterstock.com

Domácí pomazánky jsou nejlepší. Dají se udělat prakticky z čehokoliv – od tvarohu přes luštěniny až po brokolici. Dnes pro vás máme recepty na tři skvostné pomazánky, které si budete chtít připravovat pořád dokola. A není divu. Jsou zdravé, výtečné a hotové do 20 minut. Ideální snídaně, svačina i večeře pro všední dny.

Přečtěte si také

Tajné triky cukrářek, které zajistí, že vaše linecké cukroví nebude mít konkurenci

Proč jsou domácí pomazánky lepší než kupované?

Domácí pomazánku se vyplatí mít v kuchyni vždy v ledničce. Nejlépe chutnají s čerstvým pečivem, ale skvěle poslouží jako dip pro zeleninu. Jsou nejen všestranné, ale také plné chuti, a hlavně představují zdravější alternativu ke kupovaným produktům, které často obsahují konzervanty a umělá barviva.

Jaké jsou výhody domácích pomazánek?

  • Svěží a přírodní: Vyrábíte je z čerstvých surovin, takže víte, co jíte.
  • Přizpůsobitelnost: Můžete si je ochutit přesně podle svého gusta.
  • Zdraví: Máte kontrolu nad množstvím soli, cukru a tuků.
  • Úspora peněz: Domácí výroba je levnější než nákup hotových pomazánek.
  • Méně odpadu: Používáním vlastních obalů snižujete množství plastového odpadu.
Hermelínová pomazánka
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Hermelínová pomazánka

Naše hermelínová pomazánka vám jistě přijde vhod, a to nejen na Silvestra. Skvěle se hodí i na jakoukoliv párty či oslavu. Příprava je rychlá a jednoduchá, pokud tedy patříte mezi milovníky hermelínu, jistě si ji zamilujete.

Hermelínová pomazánka
Bylinková pomazánka
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Bylinková pomazánka

Připravte si rychlou a velmi lahodnou bylinkovou pomazánku z lučiny a zakysané smetany, která se bude perfektně doplňovat s čerstvým chlebem nebo jiným oblíbeným pečivem. Bylinky lze použít různé, záleží na vaší chuti.

Bylinková pomazánka

Jak na avokádovou pomazánku?

Avokádo je populární superpotravina. Obsahuje zdravé rostlinné tuky a množství minerálů. Konzumace tohoto exotického ovoce pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Avokádová pomazánka proto je nesmírně oblíbená. Jak na přípravu?

Co potřebujeme?

  • 1 zralé avokádo
  • 2 kávové lžičky extra panenského olivového oleje
  • 1,5 kávové lžičky citrónové šťávy
  • špetka soli a pepře

Jak postupujeme?

  1. Avokádo si podélně rozkrojíme a odstraníme pecku.
  2. Pomocí nože dužninu nařežeme na kostky (aniž bychom prořízli slupku) a lžičkou vydlabeme kostičky avokáda.
  3. V misce si vidličkou avokádo rozmačkáme, přidáme špetku soli a pepře, olivový olej a citronovou šťávu.
  4. Dobře promícháme a nejlépe ihned podáváme. Avokádo časem hnědne, třebaže tomu citronová šťáva a olivový olej částečně brání.

Jak servírujeme?

Avokádová pomazánka je nejlepší na toastu. Stačí si v topinkovači opéct plátek kváskového chleba, namazat bohatou vrstvu avokádové pomazánky, přidat volské oko, zrníčka z granátového jablka, semínka černého sezamu a je hotovo. Ideální snídaně je na světě!

Plátek chleba s avokádovou pomazánkou, volským okem, zrníčky granátového jablka a černým sezamem Kupi

Jak připravit tuňákovou pomazánku?

Tuňáková pomazánka je zdravá a chutná zároveň. Obsahuje hodně bílkovin a snesitelné množství tuků, přítomné jsou i prospěšné omega-3 mastné kyseliny. Výhodou tuňáka oproti jiným rybám je, že nemá tak výrazné aroma. Proto si sendvič s tuňákovou pomazánkou můžete vzít třeba i na výlet, do práce nebo dát dětem do školy.

Ingredience

  • vanička polotučného tvarohu (250 gramů)
  • 1 malý tuňák v plechovce (cca 100 gramů)
  • vejce vařené natvrdo (nakrájené)
  • nakládačky (nakrájené nadrobno)
  • malá cibulka (nasekaná nadrobno)
  • 2 kávové lžičky dijonské hořčice
  • špetka soli, pepř
Drožďová pomazánka
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Drožďová pomazánka

Drožďová pomazánka je zdravá a ideální jako rychlá snídaně nebo svačina. Pekárenské droždí stojí pár korun, ale v kuchyni umí vykouzlit opravdové dobroty.

Drožďová pomazánka
Rybičková pomazánka
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Rybičková pomazánka

Rybičková pomazánka ze sardinek patří mezi klasiky, které se skvěle hodí na svačinu nebo večeři. Namazaná na krajíci čerstvého křupavého chleba chutná úplně fantasticky. Navíc jde o velmi jednoduchý a rychlý recept, který budete mít hotový během chvilky.

Rybičková pomazánka

Postup

  1. Připravíme si středně velkou mísu, do které dáme tvaroh, tuňáka z plechovky, nakrájené vajíčko vařené natvrdo, najemno nasekané okurky, jemně nasekanou cibulku a hořčici.
  2. Dobře promícháme, aby se všechny ingredience správně spojily.
  3. Nakonec ochutnáme a podle chuti osolíme a opepříme.

Tip na servírování

Tuňáková pomazánka je senzační i odleželá, ideálně jeden až dva dny. Podáváme ji na dokřupava opečené topince.

Dvě půlky krajíce chleba s vajíčkovou pomazánkou Kupi

Jak vylepšit vajíčkovou pomazánku?

Vajíčková pomazánka je klasika. Alespoň jednou v životě ji chystal snad úplně každý. Hodí se na svačinu, rychlou večeři i na party. S majonézou či tatarkou je hodně tučná, proto vám nabízíme odlehčenější variantu s tvarohem. Pochutnáte si a nepřiberete!

Které suroviny potřebujeme?

  • 250 g polotučného tvarohu (z vaničky)
  • vajec vařených natvrdo
  • 1 polévková lžíce dijonské hořčice
  • jemně nasekaná, čerstvá pažitka a petrželka
  • sůl, pepř

Jak postupovat?

  1. Nejprve si uvaříme natvrdo vajíčka a oloupeme je. Oddělíme uvařené žloutky a bílky, které dáme stranou. Do mísy vložíme jen žloutky a vidličkou je rozmačkáme.
  2. Poté k nim přidáme dijonskou hořčici, tvaroh a důkladně rozmícháme. Měla by nám vzniknout krásně žlutá, hladká pomazánka.
  3. Bílky si nasekáme nožem na středně velké kousky a přidáme je do pomazánky.
  4. Osolíme, opepříme a přisypeme i čerstvé bylinky, které jsme jemně nasekali.

Jak servírovat?

Vajíčková pomazánka je nejlepší s čerstvým pečivem. Dokonale nás zasytí, a jelikož obsahuje jen tvaroh, vejce, bylinky a trošku hořčice, je velmi zdravá.

Kterou pomazánku doma nejraději děláte vy?

Zdroj: Kupi