Vyzkoušejte tři recepty na netradiční saláty, které jsou výborné jen tak i jako příloha k masu. Bude vaším favoritem hráškový s mátou a kozím sýrem, odlehčený bramborový s bylinkami nabitými vitamíny, nebo salát s jahodami, praženými ořechy a sýrem, který se ideálně hodí ke steakům?
Nejprve v míse smíchejte najemno nakrájenou šalotku, kapary, mátu, citronovou šťávu, olej, sůl a pepř. Poté přidejte hrášek, opatrně promíchejte a na závěr posypte kozím sýrem, případně sýrem feta.
Salát má svěží, jarní chuť a neobvyklou kombinaci hrášku, máty a sýru si jednoduše zamilujete.
Brambory uvařte ve slupce v mírně osolené vodě. Uvařené, oloupané a vychladlé je nakrájejte na kolečka nebo větší kousky a v míse smíchejte s nakrájenými, uvařenými vejci natvrdo. V jiné míse si připravte zálivku – majonézu, jogurt, hořčici, citronovou šťávu, najemno nasekanou šalotku, prolisovaný česnek, sůl a pepř a vymíchejte do hladkého dresinku.
Pokud chcete salát dietnější, dejte více bílého jogurtu a méně majonézy. Zálivku spojte s bramborami a vejci, přidejte potočnici, případně jiné bylinky a vše společně promíchejte. Podávejte posypané pažitkou.
Plátky mandlí opražte v troubě – při 175 °C pečte asi 10 minut, občas promíchejte a stále kontrolujte, aby se nespálily. Mezitím si připravte zálivku – společně vyšlehejte olej, citronovou šťávu, med, sůl, pepř a mák. V míse smíchejte salát s kousky jahod a sýrem, zalijte zálivkou a podávejte posypané křupavými mandlovými lupínky.
Tento salát je skvělý jen tak, ale hodí se také jako příloha k hovězímu steaku. Med lze v receptu vyměnit za jiné sladidlo (např. datlový či čekankový sirup), nebo pro více ovocnou chuť třeba za jahodový či jiný ovocný džem. Místo mandlí můžete dát také pražené pekanové nebo piniové oříšky.