3 neobvyklé jarní saláty, kterými se blýsknete při grilovačce i mimo ni

3 neobvyklé jarní saláty, které můžete jíst jako lehké přílohy. Dodají vitamíny a skvěle chutnají. Canva

Vyzkoušejte tři recepty na netradiční saláty, které jsou výborné jen tak i jako příloha k masu. Bude vaším favoritem hráškový s mátou a kozím sýrem, odlehčený bramborový s bylinkami nabitými vitamíny, nebo salát s jahodami, praženými ořechy a sýrem, který se ideálně hodí ke steakům?

Přečtěte si také

Jaro za dveřmi. Jak si ho vzít dovnitř a vytvořit si stylovou jarní dekoraci?
Jaro za dveřmi. Jak si ho vzít dovnitř a vytvořit si stylovou jarní dekoraci?

Hráškovo-mátový salát s kozím sýrem

Na salát budete potřebovat:

  • 450 g hrášku (může být i mražený)
  • ½ hrnku nasekané, čerstvé máty
  • 110 g kozího sýru (lze použít i sýr feta)

Na zálivku:

  • 1 lžičku vymačkané citronové šťávy
  • 55 ml panenského olivového oleje
  • 1 lžičku nakrájených kapary
  • 1 šalotku
  • špetku soli a pepře

Postup:

Nejprve v míse smíchejte najemno nakrájenou šalotku, kapary, mátu, citronovou šťávu, olej, sůl a pepř. Poté přidejte hrášek, opatrně promíchejte a na závěr posypte kozím sýrem, případně sýrem feta.

Salát má svěží, jarní chuť a neobvyklou kombinaci hrášku, máty a sýru si jednoduše zamilujete.

Lehký bramborový salát s potočnicí a bylinkami

Na salát budete potřebovat:

  • 700 g nových brambor
  • 2–3 velká vejce
  • 1 hrnek potočnice (použít můžete i řeřichu, polníček, rukolu či další čerstvé bylinky podle chuti)
  • čerstvou pažitku na posypání

Na zálivku:

  • 3–4 lžíce majonézy
  • kelímek bílého jogurtu
  • 1 lžičku čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • ½ lžičky dijonské hořčice
  • 1 šalotku
  • 1 menší stroužek česneku

Postup:

Brambory uvařte ve slupce v mírně osolené vodě. Uvařené, oloupané a vychladlé je nakrájejte na kolečka nebo větší kousky a v míse smíchejte s nakrájenými, uvařenými vejci natvrdo. V jiné míse si připravte zálivkumajonézu, jogurt, hořčici, citronovou šťávu, najemno nasekanou šalotku, prolisovaný česnek, sůl a pepř a vymíchejte do hladkého dresinku.

Pokud chcete salát dietnější, dejte více bílého jogurtu a méně majonézy. Zálivku spojte s bramborami a vejci, přidejte potočnici, případně jiné bylinky a vše společně promíchejte. Podávejte posypané pažitkou.

  • Tip: Potočnice lékařská je chuťově i druhově příbuzná řeřiše a je považovaná za superpotravinu. Můžete si ji snadno vypěstovat ze semínek i doma za oknem (potřebuje však hlínu).
  • Je bohatá na vitamíny K, A, C, D a E i vitamíny skupiny B (riboflavin, B6, foláty), dále na minerály jako je jód, železo a vápník. Díky hořčičným olejům a fenylethylu hořčicové silice je účinná při léčbě chudokrevnosti nebo zánětlivých onemocnění a celkově posiluje imunitu, čistí krev a podporuje správné fungování trávicího systému.

Mandlovo-jahodový salát ke steaku

Na salát budete potřebovat:

  • 1 hrnek plátků mandlí
  • 350 g mix salátů
  • 250 g jahod
  • 110 g sýru feta (může být i kozí, typu brie, modrý apod.)

Na zálivku:

  • 120 ml olivového oleje
  • 5 lžic citronové šťávy
  • 2 lžíce medu
  • špetku soli a pepře
  • 1 lžičku máku

Postup:

Plátky mandlí opražte v trouběpři 175 °C pečte asi 10 minut, občas promíchejte a stále kontrolujte, aby se nespálily. Mezitím si připravte zálivku – společně vyšlehejte olej, citronovou šťávu, med, sůl, pepř a mák. V míse smíchejte salát s kousky jahod a sýrem, zalijte zálivkou a podávejte posypané křupavými mandlovými lupínky.

Tento salát je skvělý jen tak, ale hodí se také jako příloha k hovězímu steaku. Med lze v receptu vyměnit za jiné sladidlo (např. datlový či čekankový sirup), nebo pro více ovocnou chuť třeba za jahodový či jiný ovocný džem. Místo mandlí můžete dát také pražené pekanové nebo piniové oříšky.