Je to tady. Teploty už lezou nahoru a milovníci grilování se chystají na hlavní část grilovací sezóny. Jak jste na tom vy? Chystáte se vyměnit starý gril za nový, nebo ještě vůbec žádný nemáte? Poradíme vám, jaké jsou výhody jednotlivých druhů, které modely patří k nejoblíbenějším a kolik stojí.
Solidní rodinný gril na dřevěné uhlí nebo brikety pořídíte do 3 000 Kč, což je z hlediska průměrného příjmu české domácnosti relativně nízká cena. Pak už musíte počítat jen s pořízením náčiní (pár stovek), pravidelnými výdaji za palivo (cca do 100 Kč za pytel) a samozřejmě za maso, zeleninu a vše ostatní, na čem si hodláte pochutnávat.
Grilování na dřevěném uhlí nebo briketách je pro řadu Čechů tou jedinou „opravdovou“ formou grilování. Díky úpravě nad rozžhavenými uhlíky mají potraviny typickou kouřovou chuť, která dává masu i zelenině jedinečný šmrnc. Spoustu lidí také baví samotný proces rozdělávání ohně a obsluha grilu (je to jakýsi rituál), ale někdo to naopak považuje za přítěž a raději zvolí jiný druh grilu.
Plynové grily představují zlatou střední cestu mezi klasickými a elektrickými grily. Jejich velkou výhodou je rychlý start, snadná regulace teploty a celkově „čistší“ provoz než u grilů na uhlí a brikety. Plynové grily jsou ideální pro ty, kteří chtějí grilovat hned a bez zbytečné námahy. Nicméně stojí více peněz.
Elektrické grily jsou ideální volbou pro lidi, kteří bydlí v bytech nebo prostě nechtějí grilovat na otevřeném ohni ani plynu. Hodí se hlavně pro menší domácnosti a rychlé grilování bez složitostí. Prostě je připojíte do zásuvky, zapnete, počkáte, až se nahřeje grilovací rošt/plotna, a můžete grilovat. Jedná se o podobnou úpravu jako na pánvi.
Při výběru grilu nejde jenom o typ paliva. Redakce Kupi.cz pro vás připravila několik tipů, co by měl mít váš gril, aby s ním byla práce jedna radost.
V seznamu níže a v galerii u článku najdete 10 grilů, které mají výborné recenze napříč různými e-shopy a které si zákazníci chválí v diskuzích. Ceny jsou orientační a mohou se lišit dle daného prodejce nebo v závislosti na jarních akčních slevách.
Pokud jídlo nespálíte, tak je grilování velmi zdravý způsob přípravy jídla. Nevyžaduje totiž přidaný tuk (alespoň ne hodně), maso i zelenina se připravují rychle a často si zachovávají více chuti i živin. Pokud sáhnete po kvalitních surovinách (třeba po rybách, zelenině, libovém mase) nebo si uděláte vlastní marinády bez éček, můžete připravit lehká a výživná jídla, která nadchnou vás i vaši rodinu a přátele. Oproti smažení nebo pečení dochází k menší ztrátě vitamínů a minerálů.
Na druhou stranu při grilování může vznikat i řada škodlivých látek – jak už jsme zmínili, hlavně pokud necháte maso připálit, pokud tuk odkapává přímo do ohně a pálí se nebo pokud používáte nekvalitní palivo. Při spalování tuku dochází ke vzniku polycyklických aromatických uhlovodíků (PAU), které se mohou usazovat na povrchu potravin. Zdraví škodlivé může být také grilování při příliš vysokých teplotách.
Podělte se s ostatními v diskuzi, který druh grilu je podle vašich zkušeností nejlepší a proč. Baví vás rozdělávat oheň, nebo preferujete otočení knoflíkem u plynového a elektrického grilu?
Zdroje: Kupi.cz