10 parádních modelů grilů podle recenzí a poměru cena/výkon, se kterými budete grilovat jako masterchef

Zahradní grilování masa a zeleniny New Africa / Shutterstock

Je to tady. Teploty už lezou nahoru a milovníci grilování se chystají na hlavní část grilovací sezóny. Jak jste na tom vy? Chystáte se vyměnit starý gril za nový, nebo ještě vůbec žádný nemáte? Poradíme vám, jaké jsou výhody jednotlivých druhů, které modely patří k nejoblíbenějším a kolik stojí.

Přečtěte si také

Konec odřeným nohám v létě: Sprej z Deichmannu, který funguje jako neviditelné silonky

Solidní rodinný gril na dřevěné uhlí nebo brikety pořídíte do 3 000 Kč, což je z hlediska průměrného příjmu české domácnosti relativně nízká cena. Pak už musíte počítat jen s pořízením náčiní (pár stovek), pravidelnými výdaji za palivo (cca do 100 Kč za pytel) a samozřejmě za maso, zeleninu a vše ostatní, na čem si hodláte pochutnávat.

Klasické grily na dřevo

Grilování na dřevěném uhlí nebo briketách je pro řadu Čechů tou jedinou „opravdovou“ formou grilování. Díky úpravě nad rozžhavenými uhlíky mají potraviny typickou kouřovou chuť, která dává masu i zelenině jedinečný šmrnc. Spoustu lidí také baví samotný proces rozdělávání ohně a obsluha grilu (je to jakýsi rituál), ale někdo to naopak považuje za přítěž a raději zvolí jiný druh grilu.

Výhody:

  • autentická chuť jídla díky kouři
  • atmosféra a zážitek z grilování
  • široký výběr velikostí grilů za dostupné ceny

Nevýhody:

  • relativně dlouhá příprava grilu
  • rozpalování zabere několik desítek minut
  • obtížnější regulace teploty
  • kouř může obtěžovat sousedy, nehodí se na balkóny
Zahradní gril New Africa / Shutterstock

Plynové grily

Plynové grily představují zlatou střední cestu mezi klasickými a elektrickými grily. Jejich velkou výhodou je rychlý start, snadná regulace teploty a celkově „čistší“ provoz než u grilů na uhlí a brikety. Plynové grily jsou ideální pro ty, kteří chtějí grilovat hned a bez zbytečné námahy. Nicméně stojí více peněz.

Výhody:

  • rychlé nahřátí – připraveno za pár minut
  • jednoduché ovládání teploty pomocí hořáků
  • vhodné pro grilování bez příprav i na balkóně

Nevýhody:

  • méně kouřové chuti, absence rozpalovacího rituálu
  • vyšší pořizovací cena
  • potřeba pravidelně dokupovat a zapojovat plynovou bombu
Příprava masa a kukuřice na plynovém grilu Milevich / Shutterstock

Elektrické grily

Elektrické grily jsou ideální volbou pro lidi, kteří bydlí v bytech nebo prostě nechtějí grilovat na otevřeném ohni ani plynu. Hodí se hlavně pro menší domácnosti a rychlé grilování bez složitostí. Prostě je připojíte do zásuvky, zapnete, počkáte, až se nahřeje grilovací rošt/plotna, a můžete grilovat. Jedná se o podobnou úpravu jako na pánvi.

Výhody:

  • nejjednodušší obsluha – zapnete a grilujete
  • minimální kouř a pach
  • kompaktní rozměry a snadné čištění

Nevýhody:

  • méně autentický grilovací zážitek
  • potřeba elektrické zásuvky
  • omezený výkon
Žena připravuje zeleninu na elektrickém grilu Pixel-Shot / Shutterstock

Tipy od Kupi, co u grilu oceníte

Při výběru grilu nejde jenom o typ paliva. Redakce Kupi.cz pro vás připravila několik tipů, co by měl mít váš gril, aby s ním byla práce jedna radost.

  • Víko s teploměrem – hned víte, jestli má gril správnou teplotu
  • Pohyblivé ohniště – u grilů na dřevěné uhlí lze regulovat teplotu přiblížením topeniště k roštu pomocí kliky
  • Boční odkládací plochy – těch není nikdy dost, protože potřebujete chystat potraviny, krájet je nebo si odložit náčiní
  • Vyměnitelné rošty – klasická ocelová mřížka je základ, ale oceníte i litinový rošt na steaky, pánev nebo pizza kámen
  • Kolečka – díky nim je gril krásně mobilní
  • Háčky – na ně si zavěsíte náčiní nebo utěrku
  • Police / úložný prostor – někam potřebujete dát pytel s briketami a pomůcky
  • Otvírák – některé grily na sobě mají praktický otvírák na pivo a limonády ve skle

10 grilů s výbornými recenzemi a cenou

V seznamu níže a v galerii u článku najdete 10 grilů, které mají výborné recenze napříč různými e-shopy a které si zákazníci chválí v diskuzích. Ceny jsou orientační a mohou se lišit dle daného prodejce nebo v závislosti na jarních akčních slevách.

  1. Gril (přenosný) na dřevěné uhlí Fieldmann FZG 1003 500 Kč
  2. Gril na dřevěné uhlí Fieldmann FZG 10041 800 Kč
  3. Elektrický gril Sage SGR700 5 499 Kč
  4. Elektrický gril SENCOR SBG 6650BK – 2 999 Kč
  5. Gril na dřevěné uhlí Riwall PRO RCG 804 600 Kč
  6. Gril na dřevěné uhlí Cattara Royal Classic 130404 100 Kč
  7. Gril na dřevěné uhlí Weber Master-Touch GBS E-57507 500 Kč
  8. Gril na plyn Campingaz 2 Series Classic LX Vario 6 000 Kč
  9. Gril na plyn Grillmeister 14,4 kW, 3 + 1 7 000 Kč
  10. Gril na plyn G21 California BBQ Premium line9 500 Kč

Je grilování zdravé?

Pokud jídlo nespálíte, tak je grilování velmi zdravý způsob přípravy jídla. Nevyžaduje totiž přidaný tuk (alespoň ne hodně), masozelenina se připravují rychle a často si zachovávají více chuti i živin. Pokud sáhnete po kvalitních surovinách (třeba po rybách, zelenině, libovém mase) nebo si uděláte vlastní marinády bez éček, můžete připravit lehká a výživná jídla, která nadchnou vás i vaši rodinu a přátele. Oproti smažení nebo pečení dochází k menší ztrátě vitamínů a minerálů.

Na druhou stranu při grilování může vznikat i řada škodlivých látek – jak už jsme zmínili, hlavně pokud necháte maso připálit, pokud tuk odkapává přímo do ohně a pálí se nebo pokud používáte nekvalitní palivo. Při spalování tuku dochází ke vzniku polycyklických aromatických uhlovodíků (PAU), které se mohou usazovat na povrchu potravin. Zdraví škodlivé může být také grilování při příliš vysokých teplotách.

Podělte se s ostatními v diskuzi, který druh grilu je podle vašich zkušeností nejlepší a proč. Baví vás rozdělávat oheň, nebo preferujete otočení knoflíkem u plynového a elektrického grilu?

Zdroje: Kupi.cz