Nechcete do posilovny? 5 levných pomůcek na cvičení, které vás udrží ve formě i doma

Žena posiluje doma s činkami a fitness kolečkem ORION PRODUCTION / Shutterstock.com

Léto skončilo a pro mnohé to znamená, že už se nemusejí trápit v posilovně nebo polykat dlouhé kilometry na běžeckých tratích. Jenže jaro tady bude už za pár měsíců a všichni budou zase hledat zaručené metody, jak rychle zhubnout do plavek. Získejte proti ostatním náskok a udržte se ve formě i přes zimu. S pomůckami, které stojí méně než měsíční členství v posilovně.

Přečtěte si také

V Tokiu doručuje jídlo robot: Uber zde testuje chytré samořízené vozítko

Posilovací kolečko

Břicho trápí asi nejvíce lidí, kteří chtějí své tělo dostat do formy. Většina klasických cviků na břicho však izolovaně posiluje pouze břišní svaly. Zatímco s posilovacím kolečkem (neboli ab rollerem) posílíte kompletní střed těla.

Sílu a stabilitu, kterou získáte, pak využijete i při procvičování jiných partií. Při správném provedení cviků taktéž zlepšíte držení těla. A v porovnání například s držením tzv. planku vás bude cvičení s kolečkem jistě i víc bavit.

Jednoduše si kleknete na kolena, chytíte kolečko za postranní madla a popojíždíte s ním dopředu a zase zpátky. Vaše kolena přitom zůstávají na místě. Čím dál se dostanete, tím je cvičení náročnější.

Soustřeďte se na kontrolovaný pohyb a držte zpevněný střed těla a hýžďové svaly. Jakmile cítíte, že už neudržíte tělo rovně a prohýbáte se v bedrech, vytlačte se zpět a držte bedra mírně prohnutá směrem nahoru. Najděte si hranici, která je pro vás výzvou, ale stále jste schopni udržet tělo v rovině. Tuto hranici s každým cvičením posouvejte.

Mladá žena posiluje s posilovacím kolečkem Dean Drobot / Shutterstock.com

Odporové gumy

Tato šikovná pomůcka vám nahradí prakticky celou posilovnu, a přitom si ji s sebou vezmete kamkoliv. Guma vám poslouží jako závaží –⁠ například když ji přišlápnete a zvedáte ji rukama směrem ke stropu –⁠ i jako dopomoc ke cvikům, které jinak nedokážete –⁠ poskytne vám podporu třeba při provádění shybu, pokud máte doma hrazdu. Ucítíte se s ní klidně o 20 kilo lehčí, cvičení ale bude stále účinné.

Pro trénink s odporovou gumou existují stovky cviků, kterými si zpestříte své domácí posilování. A procvičíte i svaly, o kterých jste ani nevěděli, že je máte!

Žena se protahuje po cvičení pomocí odporové gumy Maridav / Shutterstock.com

Cvičební podložka

Při posilování břicha a středu těla, při strečinku, ale i jakýchkoliv jiných cvicích vleže by vám neměla chybět kvalitní podložka. Sice můžete cvičit na zemi, ovšem z hlediska pocení to není hygienické a na tvrdém povrchu ani příliš pohodlné. A proč si znepříjemňovat cvičení, do kterého se vám už tak většinou spíš nechce.

Nemáte v čem cvičit?

Švihadlo

Ke cvičení a redukci váhy bezpodmínečně patří také takzvané kardio, tedy aerobní aktivita, při které vám vystřelí tepovka pořádně nahoru. Nejčastěji se zařazuje běhání – ale komu by se chtělo z vyhřátého gauče ven do zimy, tmy a často i deště. A v obýváku 5 kilometrů neuběhnete. Nebo možná ano, nicméně se vám bude dost točit hlava.

Nakopněte se před výkonem

Poradíme vám starou dobrou klasiku, která se vrací do módy a v zimě vám běhání nahradí –⁠ nemluvíme o ničem jiném než o švihadle. Stačí deset minut denně a vaše fyzická kondice na tom bude velmi slušně a kila půjdou dolů. Desetiminutové skákání přes švihadlo je totiž stejně efektivní jako 30 minut běhání. A podle intenzity můžete spálit až 1 000 kalorií za hodinu.

Sportovně oblečená žena držící švihadlo SeventyFour / Shutterstock.com

Masážní válec

Kdy jste naposledy udělali něco pro své tělo při válení? S takzvaným foam rollerem můžete. Po cvičení je důležité se pořádně protáhnout a uvolnit svaly. Skvěle vám při tom pomůže právě tento váleček, který dokáže částečně nahradit profesionálního maséra. Umístíte ho pod svaly, které potřebujete rozmasírovat a… válíte se!

Sem a tam přejíždíte po válečku, který umístíte pod svá záda, stehna nebo jinou svalovou partii a užíváte si pocity jako při masáži. Vaše svaly se přitom krásně uvolní a prokrví.

Nezapomeňte na vhodnou výživu

Platí, že všechny pomůcky, o kterých jste si právě přečetli, koupíte za pár stokorun. A když budete sledovat akční letáky sportovních obchodů, pravděpodobně najdete i lepší ceny. Nečekejte na novoroční předsevzetí – najděte si nejlepší nabídku ve svém okolí a začnete už dnes!