Podzimní sbírka potravin: Jaké produkty je vhodné darovat a jak na to?

Dobrovolnice Sbírky potravin přebírá darované zboží Penny Market

Každoroční podzimní sbírka potravin, do které se zapojují české obchodní řetězce, drogerie či online supermarkety, proběhne již tuto sobotu, 12. 11. Podívejte se, jakým způsobem se můžete zapojit či přispět a co je nejvhodnější darovat.

Přečtěte si také

Umělecké dílo na plechu: Rozkvetlá italská focaccia je pastva pro oči i chuťové pohárky

Podzimní sbírka potravin 2022

Sbírka potravin, která každý rok probíhá ve dvou kolech, připadá letos na sobotu 12. 11. od 8 do 18 hodin. Během této doby mohou zákazníci darovat nakoupené položky dobrovolníkům v prodejnách obchodních řetězců, zapojit se však lze i online.

Mezi zapojené řetězce patří Albert, Billa, COOP, dm drogerie markt, Globus, Kaufland, Lidl, MAKRO, Penny Market, ROSSMANN či Tesco, přispět lze taktéž přes online supermarkety Košík.cz, Rohlík.cz a iTesco.

Dobročinná akce, kterou pořádá a zaštiťuje Česká federace potravinových bank spolu s dalšími organizacemi, má za cíl pomoci především potřebným seniorům, matkám samoživitelkám, rodinám v krizi, lidem bez domova či lidem s handicapem. Počet potřebných může být přitom letos ještě vyšší vzhledem k válečnému konfliktu na Ukrajině.

„Situace je dramatická. Zvýšil se počet lidí v nouzi díky pandemii a zároveň je potřeba podpořit i uprchlíky z Ukrajiny v Česku, kteří přišli o domovy a své příjmy. V drtivé většině jde o matky s dětmi a seniory,“ řekla Veronika Láchová, ředitelka České federace potravinových bank.

Dobrovolník Sbírky potravin a zákaznice u nákupních vozíků plných zboží Sbírka potravin

Co a jak darovat?

Mezi nejpotřebnější položky spadají trvanlivé potraviny a drogerie. Pokud chcete přispět, přidejte ke svému nákupu navíc například:

Jednotlivé produkty si od vás převezmou dobrovolníci v zelených zástěrách za pokladnami obchodů. Od nich vše následně putuje do potravinových bank, kde se zboží zkontroluje, roztřídí a přes odběratelské neziskové organizace předá potřebným. Odevzdat dary lze však také kdykoliv na odběrných místech potravinových bank.

V letošním jarním kole se povedlo souhrnně vybrat 388 tun potravin a 43 tun drogerie. Vloni na podzim pak šlo dokonce o 520 tun potravin a 60 tun drogerie.

Dobrovolnice Sbírky potravin přebírá darované zboží Sbírka potravin

Jak se zapojují obchodní řetězce?

Do sbírky potravin se pravidelně zapojují velké obchodní řetězce z celé republiky. Jak se na sbírku chystají?

Globus

Řetězec Globus se připojí ke sbírce ve všech svých patnácti hypermarketech. K její příležitosti zlevní o pětinu některé trvanlivé potraviny či drogerii a vhodné produkty k darování označí jak v regálech, tak i v mobilní aplikaci. Za deset let své účasti ve sbírce se v tomto řetězci povedlo vybrat přes 358 tun zboží, další stovky tun pak řetězec daruje v rámci dlouhodobé spolupráce.

Darujte potraviny s Globusem

Billa

Řetězec Billa, který se účastní sbírky od roku 2016, umožní darování zboží ve všech svých pobočkách. Po celé republice jich má na 250. „Sbírka potravin pro nás představuje způsob, jakým můžeme pomoci lidem, kteří v životě neměli tolik štěstí a potkali se s nepříznivým osudem. Obzvláště v dnešní komplikované době považujeme za důležité, abychom byli vůči sobě solidární a jeden druhému pomáhali,“ řekla Dana Bratánková, manažerka korporátní komunikace BILLA ČR, a vyzvala zákazníky k zapojení se do projektu.

Co darovat v Bille?

Tesco

Tesco zapojí do sbírky své supermarkety, hypermarkety i prodejny typu expres, darovat v něm však lze i online prostřednictvím Tesco Online nákupů – a to od 8. do 22. 11. K darování stačí zakoupit speciální kupóny na Balíčky pomoci. Řetězec Tesco za letošní rok pomohl vybrat 132 tun potravin, přispívá ale i dlouhodobě v rámci spolupráce s potravinovými bankami.

Přispějte do sbírky v Tescu

Albert

Albert se sbírky potravin účastní od jejího počátku, i letos na podzim do ní přes zapojí 130 svých poboček, konkrétně všechny své hypermarkety a vybrané supermarkety. Ve srovnání s jarním kolem se jedná o dvojnásobek zapojených obchodů.

Co přidat k nákupu v Albertu?

Penny Market

Řetězec Penny Market zapojí do sbírky 100 svých prodejen – v 65 z nich budou dary přebírat dobrovolníci, ve zbylých 35 k tomu poslouží sbírkové boxy. Od svého zapojení v roce 2018 pomohlo Penny darovat přes 500 tun zboží, zároveň také ČFPB podporuje finančně a skrze projekty.

Podpořte potřebné skrze Penny Market

Kupte se slevou Mouka Penny.

Porovnat slevy

makro

Ve velkoobchodech makro můžete do Sbírky přispět po celý víkend – řetězec umožní darování zboží ve svých prodejnách jak v sobotu 12. 11., tak i v neděli 13. 11. „I přesto, že národní sbírka probíhá oficiálně jen jeden den, zákazníci prodejen makro se do ní mohli zapojit po celý víkend už v předcházejících ročnících. Výjimkou proto není ani ta letošní,“ uvedl Martin Čivrný, vedoucí týmu komunikace makro ČR. Darovat je možná ve všech 13 pobočkách.