Svátek svatého Martina se kvapem blíží, a tak je načase popřemýšlet nad přípravou tradičního pokrmu – svatomartinské husy. Názory se v tomto případě často rozcházejí při stanovení správné délky pečení. A proto vám přinášíme pár rad a tipů týkajících se právě pečení, ale i předcházejícího zpracování či marinování.
Ještě předtím, než začnete samotnou husu kořenit či dokonce péct, je důležité ji oškubat. Větší brka vám půjdou odstranit velmi snadno, ale co s jemným peřím? Použijte zapalovač a jednoduše ho opalte.
Následně vyndejte z husy droby a také odstraňte krk i část křídel před prvním záhybem. Hlavně nic nevyhazujte, vše se dá použít na skvělý vývar. Pak už jen okrájejte přebytečný tuk, maso opláchněte, osušte papírovou utěrkou a máte hotovo.
Kupte se slevou Husa mražená.
Vše samozřejmě záleží na vašich preferencích, klasická svatomartinská husa se ale určitě neobejde bez soli a kmínu. Použít je možné i drhnutý rozmarýn, majoránku nebo pelyněk, který navíc usnadní trávení tučnějšího husího masa. A nezapomeňte okořenit drůbež i zevnitř.
Husu můžete naplnit třeba jablky, hruškami, švestkami (i sušenými), případně směsí tohoto ovoce – maso ochutí a budou udržovat správnou vlhkost během pečení. K náplni přihoďte i badyán, hřebíček a skořici, budou se dít divy.
Marinovat ji dejte alespoň den nebo dva dny předem – koření ji krásně provoní a maso zkřehne. A rovněž ji lze zalít mlékem, čímž předejdete případné pachuti masa. Následně ji opláchněte teplou vodou (případně naplňte ovocem) a nechte dvě až tři hodinky odpočinout při pokojové teplotě. Teprve pak můžete přistoupit k samotnému pečení.
Husu pečte v pekáči nebo na hlubším plechu, nejvhodnější je na ni však litinový hrnec s poklicí. Také je možné ji opékat rovnou na roštu v troubě. Zpravidla se peče s poklicí, ale pokud umístíte pod rošt v troubě nádobu s vodou, stoupající pára zajistí, že maso nebude suché. Navíc ji v takovém případě není nutné otáčet – na roštu se krásně udělá ze všech stran.
Pro svatomartinskou pečínku je typické pečení v pekáči s poklicí, kam se husa pokládá prsy dolů a podlévá vodou, jež by měla sahat přibližně do čtvrtiny nádoby. Délka samotného pečení masa se odvíjí od hmotnosti – na 1 kilogram váhy připadá asi 1 hodina pečení.
Pravděpodobně nejlépe připravíte pečeni, když ji necháte v troubě přes noc 12 až 15 hodin při konstantní teplotě 70–80 °C. A určitě se nemusíte bát, že by se maso připeklo, jelikož bude postupně pouštět tuk. Jestliže teplotu zvýšíte na 100 °C, budete mít hotový oběd přibližně za 7 hodin. A pokud více spěcháte, rozpalte troubu na 160 °C a pečte husu hřbetem nahoru asi 1,5 hodiny, pak ji otočte a při stejné teplotě pečte další hodinu a půl.
Konfitování je velmi pomalé pečení masa v tuku, které vymysleli Francouzi. Pro husu bude nejvhodnější zvolit sádlo husí, nebo alespoň to kachní. Poté už stačí troubu předehřát na 70 až 90 °C a péct, dokud maso nebude hezky měkké a šťavnaté. Při tomto způsobu přípravy husí pečínky platí, že pečení přes noc je tou správnou volbou. A přílišné mastnoty se bát nemusíte, protože maso tuk neabsorbuje.
Připravte si konfitovanou husí pečínku podle našeho videoreceptu.
Kupte se slevou Zelí červené sterilované Efko.