Cena másla se sice v poslední době ustálila, ale doby kdy jste ho koupili i za dvacet korun už jsou dávno pryč. Málokterá domácnost si umí představit život bez másla, které nemůže chybět na pečivu, v pomazánkách, dezertech, při smažení, v polévkách nebo třeba na vymazání plechu. V některých případech je máslo nezastupitelné, ale pokud se začínáte poohlížet po alternativách, poradíme vám, čím můžete máslo v kuchyni nejlépe nahradit.
Margaríny a rostlinná másla jsou vyrobené převážně z rostlinných olejů, některé ovšem mohou obsahovat také mléčné výrobky. Byly vyvinuté jako alternativy másla a jsou pravděpodobně nejpřesnějšími náhražkami. Fungují dobře v téměř jakémkoli receptu na pečení, který vyžaduje máslo, jako jsou sušenky, koláče nebo dorty. Ve většině receptů je můžete vyměnit za máslo v poměru 1 : 1 – pokud tedy recept vyžaduje 1 šálek másla, použijte 1 šálek margarínu nebo rostlinného másla.
Pokud máte rádi vlhké a jemné pečivo, zvažte namísto másla použití oleje. Jaký druh použijete a v jakém množství, to zcela závisí na chuti a struktuře, kterou hledáte. Existuje zde jednoduché pravidlo: Nahraďte asi ¾ másla v receptu olivovým, řepkovým nebo jiným rostlinným olejem. Pokud tedy recept vyžaduje 1 šálek másla, použijte ¾ šálku oleje. Pokud však recept vyžaduje rozpuštěné máslo, můžete ingredience zaměnit ve stejném množství a není třeba upravovat poměry.
Ve většině případů můžete máslo nahradit jablečným pyré v poměru 1 : 1. Při použití sledujte konzistenci těsta a podle toho pyré přidávejte – pokud bude těsto příliš tuhé, můžete pyré přidat více. Kromě toho jablečného můžete používat i jiné druhy pyré, třeba dýňové. Pokud seženete levné banány, můžete použít i banánové pyré, respektive jednoduše rozmačkané banány. Dodávají receptům ovocnou chuť a často je pak není potřeba doslazovat.
Další lehčí alternativa másla vytváří neuvěřitelně měkkou a vlhkou strukturu těsta a zároveň dodává vítanou pikantnost. Můžete použít poměr 1 : 1, a pokud recept vyžaduje více než 1 šálek, přidejte mouku asi o ¼ šálku nebo snižte množství tekutiny asi o ¼ šálku, čímž zabráníte výslednému rozmočení.
Pokud hledáte nejlepší náhradu másla pro restování nebo smažení, zvolte svůj oblíbený olej, třeba řepkový, olivový nebo slunečnicový. Máslo má velmi nízký kouřový bod, takže bude fungovat jakýkoli olej, který si vyberete. Pokud smažíte, zvolte olej s vysokým kouřovým bodem, například řepkový.
Jestliže chcete udělat bramborovou kaši a nemáte máslo, můžete namísto něj použít majonézu. A co se týče omáček, některé vyžadují ke konci vaření přidání másla, aby se zahustily a dodala se bohatost. Místo toho můžete použít těžší smetanu ke šlehání nebo zakysanou smetanu. Přidávejte po troškách, dokud omáčka nedosáhne požadované hustoty.
Pokud si nedokážete představit rohlík, bagetu nebo chleba bez másla, můžete na něj namazat například:
Zdroj: Kupi