1/1
Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí patří mezi dokonalé pochoutky. Pokud budete péct husu při nízké teplotě co nejdéle, bude po upečení krásně šťavnatá a maso půjde lehce od kosti. Nejčastěji je husa servírována s bramborovým knedlíkem nebo bramborovými šiškami.
Husu pořádně omyjte a osušte. Zevnitř i zvenku ji řádně osolte, okmínujte a vetřete rozmarýn s majoránkou. Do břicha husy dejte dvě jablka a nechejte přes noc v chladu.
Asi dvě hodiny před pečením husu vyndejte z lednice a nechte stát v pokojové teplotě. Troubu zapněte na 130 °C a pečte přikrytou cca 4–6 hodin.
Husu pečte prsíčky dolů a průběžně podlévejte výpekem. Asi v polovině pečení husu otočte na záda a dopékejte.
Zbylá jablka a hrušky nakrájejte na kostičky a ke konci pečení je přidejte do pekáče. Odkrytou husu společně s ovocem ještě dopečte.
Červenou cibuli nakrájejte na plátky.
Na sádle z husy nechte zkaramelizovat cukr dohněda, přidejte cibuli, na kterou se karamel okamžitě nabalí. Míchejte, dokud cibule nepustí vodu, ve které se karamel po chvíli rozpustí.
Zalijte vínem a tmavým balsamicovým octem a nechte odvařit. Osolte dle chuti.
Líbil se vám recept Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.