Historie svíčkové omáčky sahá až do středověku

Svíčková na talíři Richard Semik / Shutterstock.com

Svíčková na smetaně je královnou českých omáček. Nechybí na slavnostních tabulích ani v menu nejlepších restaurací a většina z nás si ji občas dopřeje. Existují i různé zjednodušené a odlehčené varianty, ale pravou svíčkovou zkrátka nic nenahradí. Víte, kdy a jak vznikla a odkud pochází její název?

Přečtěte si také

Pravidelná chůze chrání organismus před bolestmi zad i vyšším krevním tlakem. Měříte si kroky?

Opravdu souvisí se svíčkami?

Pro začátek je potřeba si připomenout, že název svíčková omáčka není správný. Oficiálně se tato dobrota jmenuje svíčková pečeně na smetaně, a to podle jedné ze tří teorií. Vycházíme z pokrmu podávaného během hostiny pro tovaryše, z tvaru masa nebo hovězího loje jako suroviny na výrobu svíček.

Večeře při svíčkách

Nejvíce odborníků se přiklání k teorii, že označení svíčková vychází ze středověkých hostin. Konkrétně se jednalo o cechovní povinnost řeznických mistrů, kteří mladým tovaryšům každoročně připravovali slavnostní večeři. Podávalo se právě hovězí maso a na stolech samozřejmě nechyběly svíčky, aby bylo na jídlo dobře vidět. Tuhle variantu milují šprýmaři, kteří tvrdí, že po vymetení talíře zůstanou jenom knoty.

Skočte si pro maso na omáčku v akci

Tvar masa

Možná je ale i verze, která souvisí s řeznickým slangem. Na svíčkovou se totiž používá váleček masa zpod hřbetu, kterému se skutečně přezdívá svíčka nebo svíce.

Lůj na výrobu svíček

A v některých zdrojích najdeme ještě vysvětlení spojené s hovězím lojem, ze kterého se ve středověku vyráběly svíčky. Namáčel se ve vodní lázni nebo odléval do forem. Časem byl nahrazen efektivnějším voskem nebo parafínem, ale název omáčce už zůstal.

Žena jí svíčkovou příborem hsunny / Shutterstock.com

Svíčková pečeně v 19. století

V novodobých dějinách se svíčková poprvé objevila v roce 1826. Do své kuchařky ji totiž zařadila Magdalena Dobromila Rettigová. Stále mluvíme o hovězí pečeni, nikoliv o omáčce, kterou známe dnes. Už tehdy se ale špikovala slaninou a dochucovala bobkovým listem.

Žádný candle sauce, ale sirloin

Výraz candle sauce byste v angličtině hledali marně. Pravá svíčková se označuje jako sirloin steak, proto se i omáčce říká sirloin nebo sirloin in cream sauce. Název je tedy i v tomto případě odvozen od typu masa.