Kolagen: Marketingový tah, nebo důležitý doplněk stravy? Jak vybrat ten nejlepší?

Kolagen v prášku, pilulkách a pevných tabletách, nápis collagen Maria Shipakina / Shutterstock.com

Kolagen je ve světě zdraví a kosmetiky často omílaným pojmem. Lze ho považovat za nejoblíbenější a nejprodávanější doplněk stravy. Na trhu najdeme mnoho typů kolagenových produktů, ale jak se v nich vyznat a zjistit, který je pro vás vhodný? Je opravdu tak důležitý pro naše tělo, nebo jsou to peníze vyhozené z okna?

Přečtěte si také

Znáte výhody vyvýšených záhonů? Méně plevele, slimáků i bolavých zad! Řekneme vám, jak na to

Co je to kolagen?

Kolagen je nezbytnou bílkovinou našeho těla. Jde o základní stavební složku pojivových tkání (kosti, vazy, šlachy), jeho role je velice důležitá a především nenahraditelná. Kolagen také podporuje pevnost a pružnost pokožky. Stárnutím v našem těle kolagenu ubývá, vrásky přibývají a přichází bolest kloubů a šlach.

Jaké typy kolagenu existují?

  • Typ I – nejrozšířenější typ, který najdeme v kostech (kloubech), zubech, šlachách a kůži, a to přibližně v 90 %.
  • Typ II – najdeme v chrupavkách.
  • Typ III – najdeme v kůži, svalech a kostech.
  • Typ IV – najdeme v cévních výstelkách.
Kolagenový prášek a kolagenové pilulky YuliaLisitsa / Shutterstock.com

Na co je dobrý kolagen?

  1. Zvyšuje elasticitu pokožky – zpomaluje stárnutí a omezuje tvorby celulitidy.
  2. Podporuje správnou funkci kloubů.
  3. Redukuje hladinu cholesterolu a přispívá ke zdraví srdce.
  4. Zvyšuje hustotu kostí.
  5. Detoxikuje organismus a zlepšuje kondici střev.

Jak doplnit kolagen?

Jak jsme psali výše, produkce kolagenu se s věkem postupně snižuje, až se zcela zastaví. Proto je potřeba ho od určitého věku doplňovat. Kolagen se přestává v těle tvořit již kolem 30. roku života. Doplnit ho lze potravinovými doplňky nebo přísunem potravin, které kolagen obsahují.

Jaký je rozdíl mezi hydrolyzovaným a nativním kolagenem?

Nejlepší účinky má hydrolyzovaný kolagen, který se získává speciální technologií. Pro naše tělo je vstřebatelnější a efektivnější variantou. Dalším typem je nativní kolagen, který se vyskytuje v přírodní formě. Jeho výsledný efekt však není tak silný, jelikož je pro naše tělo špatně vstřebatelný.

Na dřevěném prkénku jsou brokolice, jahody, pomeranč, citron, rajče, špenát, nápis vitamin C Danijela Maksimovic / Shutterstock.com

Jaké jsou zdroje kolagenu a jeho doporučená denní dávka?

Jak začít užívat kolagen? Při výběru kolagenového produktu je zapotřebí zamyslet se nad tím, jaký typ kolagenu kupujete a nakolik je koncentrovaný. Většina produktů na našem trhu nepokryje ani doporučenou denní dávku. Pro účinky, zdravotní i kosmetické, je zapotřebí denně užívat 10–15 g kolagenu. Je třeba také myslet na to, že ke tvorbě kolagenu lze přispět užíváním vitaminu C (jahody, citrusy, červená paprika, černý rybíz, zelí, špenát, česnek, cibule a další).

Které potraviny obsahují kolagen?

Pokud nejste zastánci doplňků stravy nebo si nejste jisti kvalitou, jako kolagenový zdroj vám poslouží potraviny jako maso, ryby, mořské plody, kvalitní hovězí vývar, vejce nebo mléčné výrobky.

Živočišný kolagen se nejčastěji dělí na hovězí kolagen, vepřový kolagen a rybí kolagen. První dva zmíněné zdroje jsou běžně součástí přípravků na klouby a celkovou funkci pohybového aparátu. Rybí kolagen je využíván k problémům s pletí. Díky své nízké molekulární hmotnosti je lépe vstřebatelný, a tím jeho efektivita výrazně stoupá.

Zdroje: Web MD, Healthline