Připravte se na grilovací sezónu: Jak vybrat gril i potřebné náčiní

Gril s masem, v pozadí sedí lidé u zahradního stolu KarepaStock / Shutterstock.com

Grilování se v posledních letech těší obrovské oblibě. A není se čemu divit. Vlahé večery vyloženě lákají k příjemnému venkovnímu posezení, u kterého rozhodně nesmí chybět dobré jídlo. K jeho přípravě budete ovšem potřebovat vhodný gril. Jaké druhy existují a jak vybrat ten pravý?

Přečtěte si také

Češi řeší razantní zdražování po svém a pašují cigarety ze zahraničí

Jakou velikost grilu vybrat?

Základním kritériem při výběru grilu je jeho velikost. Tu vybírejte podle toho, kolik lidí se zpravidla chystáte hostit.

Malý

Nejmenší produkty mají grilovací plochu okolo 1 200 cm². Jde především o grily stolní, povětšinou elektrické. Snadno se přenáší, takže jsou ideální pro využití na balkoně, terase, a dokonce i v interiéru. Jejich nevýhodou je, že na nich připravíte jen menší množství jídla, takže pro větší sešlost přátel se úplně nehodí.

Grilovaný losos se zeleným chřestem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Grilovaný losos se zeleným chřestem

Grilovaný losos se zeleným chřestem je skvělá kombinace chutí, kterou byste měli určitě vyzkoušet. Losos je navíc podávaný s maltézskou omáčku, která výsledný pokrm pozvedne na trochu vyšší úroveň. Pojďte se s námi pustit do přípravy.

Grilovaný losos se zeleným chřestem
Kuřecí křidélka na grilu
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Kuřecí křidélka na grilu

Připravte si s námi šťavnatá kuřecí křidélka na grilu s lehce pikantní rajčatovou salsou, která vás jistě překvapí svou vyladěnou chutí, na kterou budete s přáteli ještě dlouho vzpomínat. Příprava je velmi rychlá, jednoduchá a potřebné suroviny nakoupíte za pár korun.

Kuřecí křidélka na grilu

Střední

Středně velké grily disponují rošty do velikosti 2 500 cm². Bez problémů na nich připravíte dostatek porcí pro celou rodinu nebo menší skupinu hostů.

Velký

Jestliže si chcete užívat grilování ve velkém a pořádat okázalé párty, budete muset volit mezi největšími grily, jejichž rošty se mohou pyšnit velikostí až 3 500 cm².

  • Tip: Berte v úvahu, že větší velikost znamená i vyšší hmotnost, a tím pádem složitější manipulaci. Budete-li chtít gril častěji přesouvat, rozhodně se vyplatí sáhnout po modelu opatřeném kolečky.
Muž griluje na zahradě Jelena Zelen / Shutterstock.com

Jaké palivo při grilování využívat?

Dále je potřeba promyslet si, jaké palivo budete chtít při grilování využívat. Tato volba ovlivní nejen způsob grilování, ale i výslednou chuť pokrmu. Na výběr máte tři nejrozšířenější druhy.

Gril na dřevěné uhlí

Grily na dřevěné uhlí jsou asi nejklasičtější. Právě od nich se během grilování line ta správná vůně, ze které se všem v okolí sbíhají sliny. Takto připravené dobroty budou mít typickou chuť grilovaných pokrmů, z vaší strany to však bude vyžadovat určitý cvik v zapalování a při manipulaci s dřevěným uhlím. Zároveň budete muset poctivě hlídat velikost plamene, abyste připravovanou pochoutku nespálili.

Plynový gril

K těmto grilům se jednoduše připojí propanbutanová láhev, potom už s nimi zacházíte podobně jako s domácím sporákem. Ovládání je tedy velmi jednoduché a pohodlné, jídlo však nebude mít typické kouřové aroma. Pořizovací cena je také obvykle o něco vyšší.

Elektrický gril

Elektrické grily jsou velmi praktické, protože příprava pokrmů je s jejich pomocí snadná a rychlá. Můžete je využívat dokonce i doma, takže si užijete grilování i za nepříznivého počasí. Venku ovšem musíte myslet na to, abyste měli k dispozici elektrickou zásuvku. Proto jsou tyto grily vhodnější spíše na terasu nebo balkon než na rozlehlou zahradu.

Maso, zelenina a houby na grilu Alexander Raths / Shutterstock.com

Grilovací vychytávky

Spousta grilů má k dispozici i mnoho nejrůznějších vychytávek. Čím dražší model zvolíte, tím jich bude samozřejmě víc. Zvažte, které z nich oceníte nejvíce.

Stolky a skříňky

Pokud máte na zahradě nedostatek odkládacích ploch, určitě se vám bude hodit gril vybavený postranním stolkem, na nějž můžete během grilování odkládat všechno potřebné. Praktické háčky zase umožňují zavěšení grilovacího náčiní, takže jej máte vždycky po ruce. Velké grily mohou mít k tomuto účelu dokonce celou skříňku.

Termostat

Během samotného grilování se výborně hodí i termostat, díky němuž můžete regulovat teplotu grilu. Nejčastěji jsou jím vybavené elektrické grily.

Grilovaný rump steak
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Střední

Grilovaný rump steak

Grlovaný rump steak z květové špičky je naprostá delikatesa. Jedná se o druh hovězího zadního masa, které vyniká jemnou svalovinou, je libové a naprosto perfektně se proto hodí na gril. Navíc je jeho příprava velmi rychlá a snadná.

Grilovaný rump steak
Grilované plněné žampiony
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Grilované plněné žampiony

Grilované plněné žampiony, podávané na čerstvém křupavém salátku, jsou výtečný recept, na kterém si zaručeně pochutnáte. Příprava je rychlá a jednoduchá, oběd nebo večeři tedy budete mít hotové během chvilky.

Grilované plněné žampiony

Jaké grilovací příslušenství koupit?

K samotnému grilu se vyplatí pořídit i vhodné příslušenství. Grilovací nářadí obvykle seženete v praktické sadě i zvlášť.

  • Základem jsou grilovací kleště, vhod přijdou i nejrůznější obracečky nebo třeba lopatka na dřevěné uhlí.
  • Neobejdete se ani bez speciálních grilovacích rukavic. Jsou žáruvzdorné a můžete díky nim manipulovat s grilem i horkými potravinami bez obav ze spálenin.
  • Ke grilu si můžete přikoupit i přídavné nebo speciální rošty – třeba pro snazší přípravu ryb nebo zeleniny.
  • Další vymožeností je grilovací podložka, která je odolná vůči vysokým teplotám a brání odkapávání tuků i spadnutí grilované potraviny na horké uhlíky.
  • Vyplatí se investovat i do čisticích prostředků, díky nimž bude údržba grilu o poznání snazší.

Zdroj: Kupi.cz