Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Domácí jogurt jen ze dvou suroviny. Jogurtovač skvěle nahradí varná konvice i pekárna na chleba

Domácí jogurt jen ze dvou suroviny. Jogurtovač skvěle nahradí varná konvice i pekárna na chleba

Jogurtovač je velmi dobrý a čím dál častěji vyhledávaný domácí pomocník, který ocení hlavně maminky s dětmi, ale i všichni, co dbají na zdravý životní styl. Jak jogurtovač funguje, jak se s ním pracuje a vyplatí se si jej pořídit? Poradíme vám v následujícím článku.

Přečtěte si také

Máte v lednici sýr a nevíte co s ním? Vyzkoušejte sýrové chipsy nebo omáčku
Máte v lednici sýr a nevíte co s ním? Vyzkoušejte sýrové chipsy nebo omáčku

Domácí jogurt má jedinečnou chuť, přesně víte, co obsahuje, a pokud použijete mléko od farmáře, budou se vám na něj sbíhat sliny. Práce s ním je velmi snadná a výhod je mnohem více.

Jaké má jogurtovač výhody

Jogurtovač koupíte už za cenu kolem 500 korun.

  • Získáte více jogurtů z jedné várky - asi 1 až 2 litry, podle velikosti přístroje.
  • Ušetříte, protože vás domácí jogurt vyjde levněji. Množství 200 ml jogurtu budete mít za 4 koruny.
  • Přesně víte, jaké ingredience do jogurtu dáváte. Bude bez konzervantů, sladidel a zahušťovadel.
  • Navíc jde o ekologickou výroby jogurtu, protože vám odpadnou nákupy jogurtů v plastových kelímcích.

Když nechcete jen jogurtovač

Spousta dnešních spotřebičů má multifunkční použití, zkrátka výrobci naslouchají potřebám zákazníků a moc dobře si uvědomují, že kuchyňské úložné prostory nejsou nafukovací. 

  • Skleněná rychlovarná konvice Catler SP 8010 s termoregulací na přípravu nápojů i jídla, zvládne kromě čaje také svařené víno, jablečný cider nebo jogurt.
  • Pekárna chleba Guzzanti GZ 621 s volitelným objemem 500, 750 nebo 1000 g, 19 programy pro přípravu různých druhů chleba včetně programu pro přípravu bezlepkového chleba, zavařeniny, jogurtu či rýže.

Jogurtová kultura

Jogurtovou kulturu zakoupíte v obchodech se zdravou výživou nebo v lékárně a potřebujete ji pouze k první várce jogurtů. Další jogurt už si vyrobíte z vašeho vyrobeného jogurtu. Po čase je dobré jogurt či kulturu zase obměnit. Určitě vám vystačí na 10 opakování. Místo kultury stačí bílý jogurt zakoupený v obchodě, který obsahuje živou jogurtovou kulturu.

Jak vyrobit jogurt

Jogurt vyrobený jen z mléka má řidší konzistenci, proto je dobré přidat další ingredience. Mléko zahřejte, rozmíchejte v něm 1 až 2 lžičky jogurtové kultury a 5 lžic sušeného mléka. Místo něj můžete použít i kondenzované. Rozdělte do skleniček a zapněte jogurtovač. Když to uděláte večer, ráno jen naskládáte jogurty do lednice. Další možností je vzít mléko a 2 lžíce koupeného jogurtu s živými kulturami, který v další várce nahradíte vlastním. Po vychladnutí jogurt skladujte v lednici, kde vám vydrží i týden. Přidat můžete ovocnou marmeládu, med, skořici nebo kousky ovoce.

Při výrobě jogurtů se fantazii meze nekladou

Nejen na jogurt

V jogurtovači si připravíte kvalitní bioaktivní jogurt, acidofilní mléko, pomazánky, dipy, dresinky, krémy i majonézy. Jogurt můžete dát do studených polévek i salátových zálivek. K jogurtovači dostanete v balení většinou i vyzkoušené recepty. Zvolit si můžete i kombinaci se zmrzlinovačem. 

3 rady při výběru:

  • položte si otázky: využiji jogurtovač jako samostatný spotřebič?
  • kolik skleniček (litrů) jogurtu budu chtít připravit?
  • dívejte se po jogurtovači, který má časovač pro kontrolu doby přípravy

Výroba acidofilního mléka

Na zažívání a při dietách se vám bude hodit acidofilní mléko. Mléko zahřejte na teplotu 80 °C a rychle zchlaďte na 40 °C. Pak přimíchejte acidofilní kulturu zakoupenou v lékárně nebo zdravé výživě. Příprava trvá více jak 12 hodin, ale výsledek opravdu stojí za to. Získáte lahodný a zdravý nápoj.

Domácí Pribináček

  • ¼ kg tvarohu
  • ¼ l domácího jogurtu
  • ½ l pudinku s příchutí vanilky, kakaa nebo jahod
  • 4 plátky namočené želatiny
  • 3 lžíce fruktózy
  • 2 sáčky vanilkového cukru ve variantě BIO
  • 1 lžíce nastrouhané kůry z citronu
  • citronová šťáva
  • cukrářské piškoty

Puding smíchejte s tvarohem a želatinou, pak jej umixujte do hladkého krému. Přidejte jogurt, cukr, citronovou šťávu a zase mixujte. Naplňte do sklenic nebo misek s víčkem a podávejte s cukrářskými piškoty.