Znáte batáty? Poradíme, jak je pěstovat i co z nich připravit

Plátky batátů Canva

Batáty neboli sladké brambory jsou u nás stále dost neznámé, přitom se však dají snadno vypěstovat a koupíte je v každém větším supermarketu. Navíc obsahují mnoho zdraví prospěšných látek, snižují cholesterol a pomáhají při hubnutí. Jak je ale využít? Vyzkoušejte osvědčené i netradiční recepty.

Přečtěte si také

Jak se starat o sekačku? Se správnou péčí prodloužíte její životnost o několik let
Jak se starat o sekačku? Se správnou péčí prodloužíte její životnost o několik let

Odkud pochází a proč je jíst?

Jako batáty označujeme hlízy rostliny s názvem povijnice jedlá. Patří do čeledi svlačcovitých a její domovinou jsou tropické oblasti Ameriky.

Nejen, že jsou chutné a skvěle oživí váš jídelníček, ale také příznivě působí na lidské zdraví. Snižují hladinu cholesterolu v krvi, obsahují velké množství vitamínů A, C a B6 i spoustu vlákniny, a navíc mají vyšší nutriční hodnotu než brambory.

Ze zahrádky i ze supermarketu

Cena batátů se v obchodech pohybuje okolo 55 Kč za kilogram, ve slevě je to zhruba 45 Kč. Pokud jste si je tedy oblíbili, vyplatí se vám mít vlastní zásoby. Pěstují se velmi podobně jako brambory – stačí nechat vyklíčit výhonky z hlíz a na přelomu května a června je zasadit. Jen pozor na to, že musí být dostatečně hluboko v půdě.

Talíř s batátovými hranolky Brent Hofacker / Shutterstock.com

Batátové hranolky nebo pyré

Sladké brambory jsou ideální jako příloha k masu i burgerům – jejich nejoblíbenější variací jsou hranolky nebo pyré. Oboje si můžete udělat i doma, není na tom nic složitého.

Na batátové pyré budete potřebovat:

  • 1 kg batátů
  • 1 větší cibuli
  • 1 lžíci olivového oleje
  • sůl a pepř

Postup:

Batáty oloupejte, nakrájejte na malé kousky a dejte vařit. Změknout by měly přibližně za 30 minut. Potom sceďte vodu a ručním mixérem vše vymíchejte dohladka.

Samozřejmě jde jen o základní recept, který můžete podle chuti vylepšit třeba parmazánem, kuřecím masem nebo bramborami.

Vyzkoušejte batáty například s čerstvým steakem

Na batátové hranolky si připravte:

  • 1 kg batátů
  • 3 lžíce olivového oleje
  • lžíci soli
  • půl lžíce černého pepře
  • 3 stroužky česneku
  • sladkou papriku

Postup:

Batáty neloupejte, pouze je nakrájejte na měsíčky nebo na nudličky. Promíchejte je s olivovým olejem, nasypte koření a znovu promíchejte. Potom hranolky rozprostřete na plech a pečte na 200 °C asi 20 minut. Podávat můžete například s česnekovým nebo avokádovým dipem.

Dvojice plněných, pečených batátů Canva

Zapečené batáty

Oblíbené jsou i zapečené batáty, a to třeba s mletým masem, sýrem nebo zeleninou.

Na batáty s plísňovým sýrem budete potřebovat:

  • 750 g sladkých brambor
  • 100 g sýru camembert
  • 1 větvičku cherry rajčat
  • 1 paličku česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • hrst čerstvé bazalky
  • římský kmín
  • sůl a pepř

Postup:

Oloupané batáty nakrájejte na kostičky a dejte na plech. Přidejte olivový olej, veškeré koření kromě bazalky a dobře promíchejte. Nakonec posypejte nadrobno nakrájeným sýrem, pokapejte octem a přidejte bazalku.

Pečte na 200 °C zhruba 15 minut. Pak jen přidejte rajčátka a vložte ještě asi na 10 minut do trouby. Dobrou chuť!