Stažení výrobku: Oblíbená nemléčná rýžová kaše od Hami obsahovala bakterie salmonely

Dětská kaše, v pozadí regály supermarketu Canva / Kupi.cz

Nemléčnou rýžovou kaši, kterou do obchodů v Česku dodává firma Nutricia a.s., nařídila SZPI okamžitě stáhnout z trhu. Rodičům doporučuje tuto kaši dětem nepřipravovat, protože se v jedné šarži potvrdila přítomnost bakterie Salmonella enterica.

Přečtěte si také

Věděli jste, že teplá voda z kohoutku není pitná?

Inspekce nařídila okamžité stažení

Nemléčná rýžová kaše Hami banánová patří mezi oblíbené příkrmy, které maminky svým dětem rády kupují, protože se kaše krásně rozpouští, chuťově je dobrá, neobsahuje konzervanty, a navíc je to přirozeně bezalergenní potravina.

Bohužel se ale zrovna tato kaše ocitla v hledáčku Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), která v reakci na notifikaci z evropského systému varování pro potraviny a krmiva RASFF nařídila okamžité stažení šarže č. 101248648 s označením data minimální trvanlivosti (DMT) do 20. 04. 2022.

Právě v této šarži výrobku, jejímž výrobcem je Nutricia Zaklady Produkcyjne Sp. z o.o., ul. Marka z Jemielnicy 1, 45-952 Opole, Polsko, dozorový slovenský orgán zjistil přítomnost bakterií Salmonella enterica.

Vzhledem k tomu, že se tato kaše připravuje jen při 40 °C, případná přítomnost salmonely může být pro dítě velmi nebezpečná, protože se tyto bakterie ničí až při teplotě 60 °C. Teplota 37 °C je naopak pro rozvoj salmonely optimální.

Nemléčná rýžová kaše banánová zepředu SZPI

Kde všude se závadná šarže prodávala?

Firma Nutricia a.s., se sídlem V parku 2294/2, Praha, stačila nebezpečnou šarži výrobku už dodat do těchto obchodů: Tesco Stores ČR, DM drogerie markt, Mall CZ, Tamda Foods, Rossmann, Velká Pecka s.r.o., Alza, Globus ČR a Malvel s.r.o.

Protože se jedná se pouze o jednu jedinou šarži, neznamená to, že by byly všechny Hami nemléčné kaše závadné – je pouze důležité si zkontrolovat tu, co máte zrovna doma. Pokud banánovou nemléčnou kaši šarže č. 101248648 zrovna nemáte, není důvod k panice. Ostatní šarže jsou totiž v pořádku.

První kaše jsou důležité

Kaše patří mezi ideální potraviny pro děti od ukončeného 4. měsíce věku a jsou tak skvělou potravinou, díky které se dají do jídelníčku zavést obiloviny. Správně zvolená kaše dítě dobře zasytí, nebolí ho bříško a v noci díky sacharidům krásně a kvalitně spí.

Jako ideální první kaše po ukončeném 4. měsíci je vhodná právě kaše rýžová nebo kukuřičná.

  • Úžasným recenzím maminek se těší například obilné kaše od HiPP. Obilná kaše rýžová (200 g) je běžně k dostání v drogerii dm, kde ji mají za 69,90 Kč. A obilnou kaši kukuřičnou (200 g) prodávají například v Benu lékárně za 75 Kč a za stejnou cenu ji mají i v Magistra lékárny.
  • V drogerii Teta mají právě v akci až do 27. září Hami Mléčnou kaši rýžovou s banánem (225 g) za 58,90 Kč (běžná cena 78,90 Kč).
  • Vhodnou kaší po ukončeném 4. měsíci věku je také kaše krupicová. Obsahuje jen pšeničnou krupici obohacenou o vitamín B1. Krupičnou kaši vhodnou pro děti od pátého měsíce snadno seženete v lékárně Dr. Max, kde stojí 49 Kč.