Krmíte svého psa granulemi? Zařaďte do jeho jídelníčku pár surovin a doplňků, aby lépe prospíval

Pes se olizuje Annette Shaff / Shutterstock.com

Rozhodli jste se kupovat svému psovi granulované krmivo a chtěli byste mu trochu dopřát, aby nestrádal? Existuje řada potravin a doplňků stravy, které vylepší jídelníček vašeho psa, a to i v případě, že ho krmíte opravdu kvalitními produkty. Připravili jsme si pro vás výběr těch nejlepších, které dají vašemu pejskovi vše, co potřebuje.

Přečtěte si také

Báječná žebírka, která se rozplývají na jazyku: Udělejte si legendární Memphis žebírka podle známého šéfkuchaře

Nejen z granulí živ je pes

Pes domácí byl domestikován jako poddruh vlka obecného, tudíž pro něj není přirozené dostávat jako hlavní stravu každý den ty samé barevné kuličky. Proto není vůbec od věci přidat k takovému krmivu něco málo navíc. Pejsek bude rád za něco nového a prospěje to jeho zdraví.

Pes se krmí z misky ORION PRODUCTION / Shutterstock.com

Vajíčka jako zdroj vápníku

Vejce jsou jedinečným zdrojem živin. Obsahují velké množství bílkovin, minerálů, vitamínů a aminokyselin. Vejce můžete dát psovi buďto vařená, anebo přidat do krmení syrový žloutek (syrový bílek se nedoporučuje).

Skořápky nevyhazujte

Pokud v kuchyni spotřebujete vajíčka, skořápky od nich nevyhazujte. Dají se totiž v mixéru či v hmoždíři umlít na prášek, který pak přidáte psovi do žrádla jako bohatý zdroj vápníku. Dobré je ke skořápkám přidat pár kapek citronové šťávy, protože vitamin C pomáhá vápník organismu lépe vstřebat.

  • Tip: Připravte svému pejskovi zdravou svačinku v podobě čistého bílého jogurtu a syrového žloutku. Bílý jogurt je zdrojem probiotik, tudíž napomáhá správnému trávení a může i léčit zažívací potíže. Přidat můžete také různé ovoce jako třeba banán nebo borůvky.

Mořská řasa pro zdravé zuby

Pokud váš pes nechce jíst zeleninu ani ovoce, můžete mu potřebné minerály a vitamíny dodat prostřednictvím mořských řas. Mezi nejznámější patří mořská řasa Kelpa, která je cenným zdrojem mnoha aminokyselin, minerálů a vitamínu B a C. Má vysoké antioxidační vlastnosti a celkově posiluje organismus.

Řasa Kelpa pomůže se zubním kamenem

Mezi pejskaři je využívána zejména pro její péči o zuby a dásně. Kelpa totiž mění složení slin pejska, díky čemuž brání usazování zubního plaku a zubního kamene na zubech. Při pravidelném používání dokáže i již vzniklý plak a kámen odstraňovat.

  • Tip: Kvalitní řasu pořídíte třeba v lékárnách či specializovaných obchodech za cenu okolo 200 Kč za 180 g. Dávkování je zhruba 1 čajová lžička na 10 kg váhy psa denně.
Pes nad miskou s masem Pommer Irina / Shutterstock.com

Ovoce a zelenina dodají pejskovi vitamíny a minerály

Ovoce a zelenina jsou díky vitamínům a minerálům zdraví prospěšné potraviny pro veškeré živočichy. Určitě se tak jejich přidávání do psího jídelníčku vůbec nemusíte bránit. Psovi můžete dát téměř všechny druhy zeleniny – záleží tedy hlavně na tom, co zrovna ten váš sní. Vyvarujte se však cibuli, česneku, bramborám, avokádu a hroznovému vínu.

Pejsci mají rádi menší kousky

Velké kusy čerstvé zeleniny jsou pro psy obtížně stravitelné, proto je potřeba ji nastrouhat nebo nakrájet na malé kousky. Nejlépe stravitelná je pak zelenina vařená či spařená.

  • Tip: Pokud váš pes zeleninu odmítá, můžete ji ochutit trochou olivového oleje, vývaru či másla.

Lososový olej pomůže se srstí

Lososový olej posiluje imunitu, srdce a cévy pejska. Má příznivý vliv na kůži a pomáhá léčit nejrůznější kožní problémy, jako je ekzém, zánět či vyrážka. Je totiž bohatý na nenasycené mastné kyseliny omega 3 a 6 ve vysoce využitelné formě.

Příznivé účinky má také na srst, která bude po jeho dlouhodobém užívání lesklejší a celkově kvalitnější. Lososový olej pro psy můžete koupit od necelých 200 Kč za půl litru.

Pes dostává doplněk ve formě oleje Nuva Frames / Shutterstock.com

Pivovarské kvasnice pro celkové zdraví

Pivovarské kvasnice jsou výborným zdrojem vitamínů skupiny B a také obsahují velké množství bílkovin. B vitamíny jsou nezbytné pro správné fungování metabolismu, mají příznivý vliv na trávení, kvalitu srsti a také podporují chuť k jídlu a činnost orgánů, především srdce.

  • Tip: Jelikož čerstvé kvasnice mohou způsobit nadýmání, psovi dávejte raději sušené kvasnice ve formě prášku. Sehnat je můžete i v tabletách okolo 170 Kč.

Zdroj: Metropole VET, Bohemia Pet food, kniha Kateřiny Novosadové BARF: krmení psa přirozenou stravou