Zdroje vitamínu B2: Kde hledat riboflavin v naší stravě?

Houby, mandle, vejce, losos a játra, položené na stole Tatjana Baibakova / Shutterstock.com

Vitamín B2, známý též pod názvem riboflavin, je velmi důležitý vitamín, který se rozpouští ve vodě a je nezbytný pro spoustu klíčových funkcí v našem těle. Hraje zásadní roli v mnoha procesech, například pomáhá při výrobě energie v těle, podílí se na zpracování tuků, bílkovin a jiných vitamínů. Díky riboflavinu dobře rosteme, naše buňky správně fungují a celkově se cítíme lépe. Jeho nedostatek může vést k řadě problémů, zejména k poškození kůže a sliznic.

Přečtěte si také

Pravé přírodní hedvábí poznáte jednoduchým trikem se zapalovačem

Kde najdeme vitamín B2?

Bohatými zdroji tohoto vitamínu jsou mléko, mléčné výrobky, celozrnné produkty, maso, ryby, jako jsou tmavá treska nebo makrela, a také vnitřnosti, především játra. Dalšími vynikajícími zdroji jsou kvasnice, obilné klíčky a určité typy sýrů, včetně syrovátkového sýra, camembertu, tradičních alpských sýrů a ementálu.

Jaké jsou doporučené denní dávky vitamínu B2?

Národní zdravotnický informační portál uvádí, že doporučený denní příjem vitamínu B2 pro dospělé ve věku 25–51 let je 1,1 mg pro ženy a 1,4 mg pro muže. Během těhotenství se doporučená dávka zvyšuje na 1,3 mg od druhého trimestru a na 1,4 mg od třetího trimestru. Kojící matky by měly rovněž konzumovat 1,4 mg vitamínu B2 denně.

Nedostatek a nadbytek vitamínu B2

Vzhledem k tomu, že předávkování vitamínem B2 prostřednictvím přirozené stravy je velmi nepravděpodobné a nebyly zaznamenány žádné škodlivé účinky nadměrného příjmu, lze jej považovat za bezpečný.

Nedostatek vitamínu B2 je poměrně vzácný a často se vyskytuje v kombinaci s jinými vitamínovými nedostatky. Jeho hlavními symptomy jsou změny na kůži a sliznicích, jako jsou popraskané ústní koutky, záněty ústní sliznice a jazyka, a problémy s očima, včetně zánětu spojivek a změn na rohovce. V extrémních případech může nedostatek vitamínu B2 vést k hypochromní anemii. K faktorům, přispívajícím k nedostatku, může patřit nadměrná konzumace alkoholu nebo užívání určitých léků.

Zdroje: Národní zdravotnický informační portál, internimedicina.cz