Pokud se vám při vzpomínce na školní jídelnu vybaví rozbředlá, zašedlá dušená mrkev, klidně ji hoďte za hlavu. V tomto receptu vám ukážeme, jak dušenou mrkev připravit chutně, rychle a zdravě.
Žádná podivná směs rozměklých mrkvových kousků zahuštěná jíškou, ale křupavá mladá mrkvička osmahnutá na másle – jen s troškou třtinového cukru. Tato verze klasické dušené mrkve je tak dobrá, že ji budete chtít jíst jen tak bez masa a brambor. Příprava navíc nezabere déle než 20 minut. Tak jdeme na to.
Hlavní ingredience dušené mrkve je – jak jinak – mrkev. Vybírejte co nejmladší, například svazkovou s natí nebo baby mrkev. Pokud jste sehnali jen tvrdou, můžete ji použít, ale odstraňte nejprve tvrdý střed. Aby byla co nejrychleji připravená, překrojte ji na více dílů (špalíčků).
K čemu podávat senzační dušenou mrkev na másle? Klasikou je jakékoliv pečené maso s bramborem, ke kterému bude skvělá. Doplní také pečeného lososa s rýží a přidat ji můžete i do teplého salátu nebo ji přikusovat místo zeleninových špalíčků s hummusem.
Vyvařenou vodu z mrkve nevylévejte, ale použijte jako základ zeleninové polévky nebo vývaru.