Dejte Velikonocům šanci: 10denní plán na to, aby byly pohodové a veselé i letos

Muž se ženou a dvě malé dívky zdobí velikonoční vajíčka Yuganov Konstantin / Shutterstock.com

Jak na pohodové Velikonoce s blízkými? Přece s akčním, bojovým plánem. Opravdu, plánování je nesmírně efektivní nástroj, který vám usnadní život. A přípravy budou hračka. Máme pro vás plán na 10 dní – a úkol na každý z nich. Tak, abyste si nakonec užili harmonické svátky s těmi, které máte rádi.

Přečtěte si také

Opětovné použití přepáleného oleje může způsobit neurologické poruchy, tvrdí nová studie

Jednoduché, ale efektivní. Řeč je o plánování úklidu a přípravách před svátky – ostatně, podobný plán můžete aplikovat také například před dovolenou, před Vánoci nebo třeba před stěhováním. Stačí si připravit jednotlivé úkoly tak, abyste každý den ukousli kus z koláče příprav. Zní to dobře? Tak směle do toho.

1. den, pátek 22. 3. – Plány a seznamy

První den máte jednoduchý úkol – plánovat. Jak budete trávit velikonoční svátky? Komu budete rozesílat přání? Je nutné doobjednat cokoli z jarní či velikonoční výzdoby? Právě na to je tento den ideální. Sedněte si a sepište své myšlenky a nápady a na závěr vytvořte seznam rodiny a přátel, kterým plánujete rozeslat velikonoční pozdrav.

Tip: Zapojte děti. Co takhle letos poslat ručně malovaná přání a potěšit všechny, se kterými se nemůžete vidět?

Malý chlapec objímá dědečka Evgeny Atamanenko / Shutterstock.com

2. den, sobota 23. 3. – Revize starých ozdob

Je sobota, proto si užívejte čas s rodinou a dopřejte si třeba i společnou procházku. Ve zbylém odpoledni si najděte chvíli a proberte výzdobu z předchozích jar. Co nepoužíváte, lze vyhodit, ale i darovat sousedům, třeba je výzdoba potěší. Cílem je mít připravenou představu výzdob – a nezapomeňte, že vyzdobit můžete také například terasu či zahradu.

A že se děti nudí? Zapojte je do barvení vajíček. Internet je plný nápadů, zajímavé je třeba barvení pomocí laků na nehty. Zkusíte to?

Velikonoční nádivka s šunkou a bylinkami
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Velikonoční nádivka s šunkou a bylinkami

Velikonoční nádivka je tradiční pokrm, který můžete podávat samotný, skvěle však chutná také s máslovými brambory a jarním, zeleninovým salátem. Za dob našich babiček značila jakýsi přechod mezi půstem a hodováním.

Velikonoční nádivka s šunkou a bylinkami

3. den, neděle 24. 3. – Příprava velikonočního menu

Je neděle, takže nic velkého dělat nemusíte. Ovšem s dobrou kávou v ruce se dá popřemýšlet, co dobrého budete na Velikonoce vařit. Budete letos podávat tradiční dobroty, nebo vymyslíte cizokrajné velikonoční menu? Chystáte se péct? Je ideální doba na sestavení sváteční tabule, abyste v týdnu stihli nakoupit potřebné suroviny.

Nezapomeňte si vše napsat a podle jednotlivých receptů vytvořit nákupní seznam ingrediencí.

Žena umývá okno Ground Picture / Shutterstock.com

4. den, pondělí 25. 3. – Ať se okna blyští

Je čas umýt okna, tedy pokud už to nemáte za sebou v rámci jarního úklidu. V kuchyni a obývacím pokoji by měla být okna čistá, tak hurá do toho. Ovšem předřít se nemusíte, proto si vyberte jen tyto dvě místnosti. Proč je potom mýt naráz, když takto to budete mít raz dva. Očistěte rámy, umyjte důkladně skla – a rovnou také přeleštěte zrcadla v domě.

5. den, úterý 26. 3. – Pochůzky a vyřizování

Dnes ještě nenakupujte suroviny na menu, ale můžete už vyřídit vše, co potřebujete stihnout do Velikonoc. Pokud se chystáte posílat přání fyzicky, tak hurá pro známky a obálky.

Velikonoční beránek
Čas přípravy: 1 hod 15 min Obtížnost: Střední

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek podle našeho receptu vás zaručeně ohromí. Pokud si chcete na Velikonoce připravit tradičního beránka, ale nemáte času nazbyt, vyzkoušejte tohoto. Jeho příprava je velmi snadná a jednoduchá, protože jednotlivé suroviny odměříte hrnečkem a v troubě jej budete mít už během 15 minut.

Velikonoční beránek

6. den, středa 27. 3. – Detailní úklid

Dnes je ideální doba dokončit úklid – tedy věnovat se detailům nad rámec běžné rutiny. Zkontrolujte zóny prachu, otřete svítidla a všechny plochy v kuchyni, jídelně a obývacím pokoji. Nezapomeňte uklidit i drobnosti, které se mohou povalovat ve vašem okolí – dejte všemu řád a umístění.

7. den, čtvrtek 28. 3. – Okno do duše

Dnes je den, kdy je čas umýt další okno. Vyberte si jedno z oken nebo místnost, kde byste mohli dokončit úklid. Ostatní okna pak budou hračka a umyjete je hravě po svátcích. Ukliďte parapety – přidejte pokojové rostliny nebo část výzdoby, a hned vykouzlíte příjemnou náladu.

Děvče s chlapcem si v kuchyni hrají na kuchaře Evgeny Atamanenko / Shutterstock.com

8. den, pátek 29. 3. – Čas na výzdobu

Při úklidu nezapomeňte vyklepat a vyvětrat koberečky, předložky a rohožky. A zároveň, jakmile úklid dokončíte, je čas na dekorování. Hurá do zdobení interiéru – rozmístěte dekorace. Konečně tu zavládne ta pravá velikonoční atmosféra.

Tip: Velký pátek může být velkým dnem také pro otužilce – nejen na Hané býval zvyk ranního koupání v přírodě. Voda vás prý očistí od hříchů a dodá vám energii a sílu na nadcházející rok.

9. den, sobota 30. 3. – Přípravy a pečení

Dnes se můžete vrhnout do pečení beránka, ale zároveň je čas nachystat si i suroviny na vaření, aby to šlo následující den snadno a rychle. Můžete rovněž rozmístit detaily, jako třeba velikonoční ubrousky, prostírání a podobně. Vyměňte v domě také čisté ručníky a utěrky.

10. den, neděle 31. 3. – Veselé Velikonoce!

Díky připravené výzdobě, úklidu a přípravám surovin k vaření bude vaše sváteční menu hotovo raz dva. Během dopoledne zkontrolujte, že je vše připraveno – a pak už se jen věnujte relaxaci v kuchyni a s blízkými.

Zdroj: kupi.cz