Velikonoce jsou za dveřmi. Upečte s dětmi slepovaná vajíčka, která voní po levanduli a citrónu

Velikonoční vajíčka s citrónovou náplní Anna Kolásková

Velikonoce se kvapem blíží! Mazanec, jidáše nebo velikonoční nádivka – to všechno už jistě znáte. Pokud si ale chcete připravit něco nového a do pečení zapojit třeba i děti, máme pro vás senzační tip. Recept na slepované sušenky s levandulí, které vypadají jako slepičí vajíčka. Tak pojďme na to!

Přečtěte si také

Je trestné konzumovat pečivo v supermarketu před zaplacením? Řetězce v tom mají jasno

Co budete potřebovat?

Suroviny na 15 sušenek:

  • 120 g hladké pšeničné mouky (1/3 můžete případně nahradit celozrnnou)
  • 80 g změklého másla
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 1 lžičku sušené, drcené levandule
  • kůru z 1 menšího bio citrónu
  • špetku mleté vanilky
  • špetku soli

Na slepování:

  • citrónovou marmeládu
  • moučkový cukr
Velikonoční nádivka s kopřivami
Čas přípravy: 1 hod 15 min Obtížnost: Snadný

Velikonoční nádivka s kopřivami

Připravte si letos o Velikonocích skvělou velikonoční nádivku s kopřivami, která zaručeně zazáří na každém slavnostně prostřeném stole. Můžete ji podávat jako přílohu k masu, ale vynikající je i jen tak samotná. Pojďte se tedy pustit do přípravy, není to vůbec nic složitého.

Velikonoční nádivka s kopřivami

Jak připravit těsto?

  1. Přichystejte si mísu, ve které budete ručně nebo pomocí robotu zadělávat těsto. Prosejte do ní mouku a moučkový cukr.
  2. Přidejte změklé máslo v pokojové teplotě, žloutek, citrónovou šťávu i jemně nastrouhanou kůru, pravou mletou vanilku, levanduli a špetku soli.
  3. Vypracujte pěkné hladké těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 12 až 24 hodin odpočinout v lednici. Díky tomu se s ním další den bude lépe pracovat a nebude se trhat.
Ingredience na máslové sušenky v hrnci Anna Kolásková

Jak na pečení sušenek?

  1. Další den těsto rozdělte na dvě poloviny a každou z nich na pomoučeném válu vyválejte zhruba do výšky 3 mm. Těsto nesmí být příliš nízké, protože by se snadno trhalo.
  2. Pomocí vykrajovátek z něj vyrábějte tvary vajíček, každé musí být do páru. Jednomu z vajíček vždy udělejte dalším vykrajovátkem důlek, podobně jako u lineckého cukroví.
  3. Cukroví opatrně skládejte na plech s pečicím papírem a v předehřáté troubě sušte zhruba 7 minut na 150 °C. Průběžně kontrolujte – každá trouba peče jinak a každý kousek se může péct různou dobu.
  4. Upečené sušenky nechte alespoň 15 minut vychladnout.
Velikonoční jidáše
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše patří mezi tradiční sladké velikonoční pečivo, které se peče a také jí na Zelený čtvrtek. Jak už název i jejich tvar napovídají, jde o připomínku apoštola Jidáše. Těsto jidáše se podobá tomu na mazanec, je ale hutnější, tvoří se z něj tvary většinou symbolizující oprátku a po upečení se potírá medem. Na přípravu jidáše nejsou vůbec náročné, můžete se do nich tedy bez obav pustit.

Velikonoční jidáše

Konečné úpravy a servírování

Upečené cukroví s otvorem štědře posypte cukrem a dejte stranou. To bez otvoru namažte citrónovou marmeládou a opatrně přiklopte pocukrovanými díly.

Pokud jste marmeládou nešetřili, sušenky změknou během 24 hodin. Jestliže je nesníte dřív, vydrží vám zhruba 3 týdny – skladujte je podobně jako linecké cukroví.

Upečené sušenky připravené na slepování Anna Kolásková

Vyzkoušejte citrusovou marmeládu

Pro nás v Česku jsou typické hlavně marmelády z běžného ovoce, jako jsou jahody, rybíz, maliny nebo třeba meruňky. V zahraničí, a hlavně pak v Británii, ale milují především ty citrusové. Pokud jste si k nim zatím nenašli cestu, vyzkoušejte je – lehce nakyslá chuť se bude v sušenkách vyjímat, a to obzvlášť právě v kombinaci s levandulí a vanilkou.

Zdroje: autorský recept – Anna Kolásková, Kupi