Nalaďte se na Velikonoce už teď. Upečte s dětmi slepovaná vajíčka, která voní po levanduli a citrónu

Velikonoční vajíčka s citrónovou náplní. Anna Jančevová

Velikonoce se kvapem blíží a letos si je konečně užijeme v plné parádě. Mazanec, jidášky či velikonoční nádivka – to všechno už jistě znáte. Pokud si ale chcete připravit něco nového a do pečení zapojit třeba i děti, máme pro vás senzační tip. Recept na slepované sušenky s levandulí, které vypadají jako slepičí vajíčka. Tak pojďme na to!

Přečtěte si také

Jak vyčistit myčku bez chemie?
Jak vyčistit myčku bez chemie?

Recept na slepované velikonoční sušenky

Co budete potřebovat (na 15 sušenek):

  • 120 g hladké pšeničné mouky (1/3 můžete nahradit celozrnnou)
  • 80 g změklého másla
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 1 lžičku sušené, drcené levandule
  • kůru z 1 menšího bio citrónu
  • špetku mleté vanilky
  • špetku soli

Na slepování:

Do receptu se vám budou hodit

Kupte se slevou Citrony.

Porovnat slevy

Postup:

1. den – Zadělání těsta

  1. Připravte si mísu, ve které budete ručně nebo pomocí robotu zadělávat těsto. Prosejte do ní hladkou a případně i celozrnnou mouku a moučkový cukr.
  2. Přidejte změklé máslo v pokojové teplotě, žloutek, citrónovou šťávu i jemně nastrouhanou kůru, pravou mletou vanilku, levanduli a špetku soli.
  3. Vypracujte pěkné hladké těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 12 až 24 hodin odpočinout v lednici. Díky tomu se s ním další den bude lépe pracovat a nebude se trhat.
Všechny ingredience musí být v pokojové teplotě. Anna Jančevová

Tohle nutně potřebujete!

2. den – Pečení sušenek

  1. Další den těsto rozdělte na dvě poloviny a každou z nich na pomoučeném válu vyválejte zhruba do výšky 3 mm. Těsto nesmí být příliš nízké, protože by se snadno trhalo.
  2. Pomocí vykrajovátek z něj vykrajujte tvary vajíček, každé musí být do páru. Jednomu z vajíček vždy udělejte dalším vykrajovátkem důlek, podobně jako u lineckého cukroví.
  3. Cukroví opatrně skládejte na plech s pečicím papírem a v předehřáté troubě sušte zhruba 7 minut na 150 °C. Průběžně kontrolujte – každá trouba peče jinak a každý kousek se může péct různou dobu.
  4. Upečené sušenky nechte alespoň 15 minut vychladnout.

Tip na nákup v akci!

Slepování sušenek

Upečené cukroví s otvorem štědře pocukrujte cukrem a dejte stranou. To bez otvoru namažte citrónovou marmeládou a opatrně přiklopte pocukrovanými dílky.

Pokud jste marmeládou nešetřili, sušenky změknou během 24 hodin. Jestliže je nesníte dřív, vydrží vám zhruba 3 týdny – skladujte je podobně jako linecké cukroví.

Upečené sušenky připravené na slepování. Anna Jančevová

Citrónová marmeláda v sušenkách vynikne

Pro nás v Česku jsou typické hlavně marmelády z běžného ovoce, jako jsou jahody, rybíz, maliny nebo třeba meruňky. V zahraničí, a hlavně pak v Británii, ale milují především ty citrusové. Pokud jste si k nim zatím nenašli cestu, vyzkoušejte je – lehce nakyslá chuť se bude v sušenkách vyjímat, a to obzvlášť právě v kombinaci s levandulí a vanilkou.