Velikonoce se kvapem blíží a letos si je konečně užijeme v plné parádě. Mazanec, jidášky či velikonoční nádivka – to všechno už jistě znáte. Pokud si ale chcete připravit něco nového a do pečení zapojit třeba i děti, máme pro vás senzační tip. Recept na slepované sušenky s levandulí, které vypadají jako slepičí vajíčka. Tak pojďme na to!
Recept na slepované velikonoční sušenky
Co budete potřebovat (na 15 sušenek):
- 120 g hladké pšeničné mouky (1/3 můžete nahradit celozrnnou)
- 80 g změklého másla
- 40 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 2 lžičky citrónové šťávy
- 1 lžičku sušené, drcené levandule
- kůru z 1 menšího bio citrónu
- špetku mleté vanilky
- špetku soli
Na slepování:
Do receptu se vám budou hodit
Postup:
1. den – Zadělání těsta
- Připravte si mísu, ve které budete ručně nebo pomocí robotu zadělávat těsto. Prosejte do ní hladkou a případně i celozrnnou mouku a moučkový cukr.
- Přidejte změklé máslo v pokojové teplotě, žloutek, citrónovou šťávu i jemně nastrouhanou kůru, pravou mletou vanilku, levanduli a špetku soli.
- Vypracujte pěkné hladké těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 12 až 24 hodin odpočinout v lednici. Díky tomu se s ním další den bude lépe pracovat a nebude se trhat.
Anna Kolásková
2. den – Pečení sušenek
- Další den těsto rozdělte na dvě poloviny a každou z nich na pomoučeném válu vyválejte zhruba do výšky 3 mm. Těsto nesmí být příliš nízké, protože by se snadno trhalo.
- Pomocí vykrajovátek z něj vykrajujte tvary vajíček, každé musí být do páru. Jednomu z vajíček vždy udělejte dalším vykrajovátkem důlek, podobně jako u lineckého cukroví.
- Cukroví opatrně skládejte na plech s pečicím papírem a v předehřáté troubě sušte zhruba 7 minut na 150 °C. Průběžně kontrolujte – každá trouba peče jinak a každý kousek se může péct různou dobu.
- Upečené sušenky nechte alespoň 15 minut vychladnout.
Slepování sušenek
Upečené cukroví s otvorem štědře pocukrujte cukrem a dejte stranou. To bez otvoru namažte citrónovou marmeládou a opatrně přiklopte pocukrovanými dílky.
Pokud jste marmeládou nešetřili, sušenky změknou během 24 hodin. Jestliže je nesníte dřív, vydrží vám zhruba 3 týdny – skladujte je podobně jako linecké cukroví.
Anna Kolásková
Citrónová marmeláda v sušenkách vynikne
Pro nás v Česku jsou typické hlavně marmelády z běžného ovoce, jako jsou jahody, rybíz, maliny nebo třeba meruňky. V zahraničí, a hlavně pak v Británii, ale milují především ty citrusové. Pokud jste si k nim zatím nenašli cestu, vyzkoušejte je – lehce nakyslá chuť se bude v sušenkách vyjímat, a to obzvlášť právě v kombinaci s levandulí a vanilkou.