Pozor na falešné lososy v obchodech: Ten pravý obsahuje mnohem více prospěšných tuků než gorbuša

Který losos má nejvíce prospěšných omega 3 mastných kyselin? Pozor na nepravé lososy v obchodech! Freepik

Losos u nás patří k nejvíce konzumované mořské rybě. Obsahuje plno zdravého tuku a omega 3 mastných kyselin i dostatek vitamínu D, který posiluje imunitu. Ne všichni lososi z obchodů nám ale tyto prospěšné látky dokážou v potřebné míře dodat. Mezi těmi pravými se ukrývají i lososi „falešní“, které zákazníci ne vždy odhalí. Jaký je u nich rozdíl v obsahu tuku a mastných kyselin? A jsou lososi opravdu plní škodlivých toxinů, jak se lidé často obávají?

Přečtěte si také

Prodělali jste koronavirus a teď vám padají vlasy? Má to souvislost
Prodělali jste koronavirus a teď vám padají vlasy? Má to souvislost

Losos vs. lososovitá ryba

Jediný pravý je losos obecný neboli atlantský. Na pultech obchodů se nicméně často setkáte také s „lososem“ gorbuša, který patří mezi tzv. lososovité ryby. O pravého lososa se však nejedná.

  • Losos obecný neboli atlantský (latinsky Salmo salar) většinu života tráví v moři a do řek migruje kvůli tření. V obchodech je k dostání především ten z umělého chovu (nejčastěji z farem v Norsku). Losos z volného lovu se prodává hlavně ve specializovaných prodejnách – je samozřejmě mnohonásobně dražší, ale také tučnější a lepší
  • Losos gorbuša (latinsky Oncorhynchus gorbuscha) je lososovitá ryba, která se k nám nejčastěji dováží z Číny. Velikostně je menší a drtivá většina se loví přímo na moři, ve farmách se cíleně chová jen ojediněle.
Jediný pravý je losos obecný neboli atlantský, losos gorbuša je jen ryba lososovitého typu Freepik

Pravý losos je zdravější

Ačkoliv je maso gorbuši podobné na pohled i chuťově, oproti lososu obecnému obsahuje výrazně méně prospěšných tuků a omega 3 mastných kyselin. 

  • V obchodech si dávejte na označení ryb pozor, na obalu totiž může být česky uvedeno pouze „losos“ – ve složení se ovšem dočtete, že se v balení nachází filety z „lososa gorbuša“ neboli „Oncorhynchus gorbuscha“. Vždy proto kontrolujte také latinské názvy.

Rozdíl mezi obsahem tuku u lososa obecného a lososa gorbuša potvrdily i výsledky nezávislého testu, které provedl pořad A DOST!. Zatímco u vzorků lososů obecných, tedy pravých, bylo zjištěno 9–21 g tuku na 100 g masa, u gorbuši to bylo pouze 1–1,8 g na 100 g masa. To znamená, že nejvyšší zjištěný podíl tuku činil u lososů obecných 21 %, kdežto u gorbuši nebyla naměřena ani 2 procenta.

Gorbuša obsahuje 10x méně mastných kyselin

Také u omega 3 mastných kyselin byly velké rozdíly mezi těmito dvěma druhy ryb. Test A DOST! odhalil, že maso z gorbuši obsahuje asi desetkrát méně omega 3 mastných kyselin než maso lososa obecného.

  • Pro srovnání, nejlépe hodnocení lososi měli obsah omega 3 mastných kyselin kolem 2,4–2,9 g/100 g masa (losos z volného lovu ze Skotska, chlazený losos z Globusu či balený losos Čerstvá ryba z Lidlu), zato gorbuši pouhých 0,18–0,35 g/100 g. 

Pokud byste chtěli dodat svému tělu 1 gram omega 3 mastných kyselin EPA nebo DHA, což je považováno za denní doporučované množství pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění, museli byste sníst v průměru kolem 500 g masa gorbuši, ale jen 50 g lososa.

Nejvíce tuku a omega 3 mastných kyselin mají lososi obecní z volného lovu. Až desetkrát méně jich mají lososovité ryby gorbuša Freepik

Toxiny ani přidanou vodu už dnes lososi neobsahují

Lidé se také často obávají, že jsou lososi plní škodlivých látek. Ačkoliv je však jejich maso tučné (a je známo, že tuk na sebe snáze váže toxiny), u žádné z testovaných ryb nebyla zjištěna žádná vysoká koncentrace škodlivin (jako jsou těžké kovy, dioxiny, polychlorované bifenyly nebo pesticidy) a jsou v tomto ohledu zcela bezpečné.

Výrobci a prodejci již nešidí ani hmotnost. V minulosti se mnohokrát ukázalo, že je do rybího masa uměle přidávaná voda. Všichni lososi z nezávislého testu ovšem měli 100% obsah masa, jen mražení lososi a gorbuši bývají glazovaní – tedy potažení tenkou vrstvou vody, která je při mražení chrání. I glazura dnes ale tvoří jen minimální podíl (dříve tvořila i 40 % hmotnosti).

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz