Jarní úklid skříně: 6 rad, jak si efektivně a rychle vytřídit šatník

Žena drží složené oblečení u skříně Africa Studio / Shutterstock.com

Pokud vaše skříň přetéká oblečením a vy nemáte, co byste si oblékli na sebe, něco je špatně. Najděte si ve svém rozvrhu čas na vytřídění skříně a uvidíte, že se už nebudete každé ráno zbytečně stresovat tím, co si zrovna obléct. Neuspořádaná skříň je navíc možná přípustná v mladším věku, avšak v dospělosti je vhodnější mít přehled.

Přečtěte si také

Naučte se nový způsob, jak připravovat lososa! Po japonsku s Teriyaki omáčkou

1. Co nenosíte, musí pryč

Vyndejte všechno oblečení a hned v prvním kroku vyřaďte to, které jste neměli déle než rok na sobě. Je jen velmi malá šance, že si tento kousek ještě někdy obléknete.

Výjimku mají nadčasové kousky pro speciální příležitosti. Malý a jednoduchý kostýmek se v šatníku neztratí, to stejné platí i o elegantním obleku. Nic na tom nemění ani to, že minulý rok příliš nepřál společenským událostem – dobře padnoucí koktejlky, kostýmek a kabát mají v šatníku místo vždy!

Žena třídí oblečení Stock-Asso / Shutterstock.com

2. Není to můj styl, ale třeba se bude hodit

Tričko s komiksovým hrdinou nebo orvaná kožená bunda z náctiletého období jsou sice fajn, nicméně ty nejlepší roky mají za sebou. Pokud už dávno neobrážíte rockové festivaly a vaše skříň je plná kožených sukní a kalhot se cvočky, pošlete je dál. Do práce nebo na večeři s přáteli si je v budoucnu asi neoblečete.

Mějte doma oblečení odpovídající vašemu stylu. Nosíte jednobarevné kousky a vaší oblíbenou barvou je černá a šedá? Pak mějte v šatníku tyto kousky. Koupíte-li si v euforii kytičkované vzory, stejně je neunosíte, protože se v nich nebudete cítit dobře.

3. Třeba do těch riflí někdy zhubnu

Zbavte se oblečení, které vám není. Šaty z maturitního plesu nebo rifle, co jste nosili v mládí, už asi neobléknete. Držíte-li už stopadesátou dietu a stále nemůžete zapnout zip u kalhot, vyhoďte je. Zbytečně vás stresují.

A při dietě to lze udělat přesně opačně – stanovte si nějaký reálný cíl a jakmile jej dosáhnete, odměňte se novým kouskem do své skříně. Budete mít zdravou motivaci a hubnutí vám vydrží déle.

4. Tohle tričko bylo na našem prvním rande

Možná máte s některými kousky oblečení spojeny příjemné vzpomínky na studentská léta, dovolenou nebo první rande, ale připomínejte si tyto radostné chvilky spíše fotografiemi. Tričko, které nosí štěstí, jen zabírá místo a stejně ho nosit nebudete.

Pokud si chcete nostalgicky zavzpomínat, otevřete si raději víno, prohlédněte fotografie a zavolejte těm, co nosíte v srdci. Rozjímat nad kusy oblečení není to pravé ořechové.

5. Tyhle kalhotky mám na doma

Domácí oblečení nosíme doma, ale zároveň se v něm nesmíme stydět vynést odpadky nebo uvítat návštěvu. Vytahaná, roztrhaná trička jsou sice pohodlná, avšak příliš parády neudělají. Představte si, že se staví na nečekanou návštěvu někdo důležitý a vy mu otevřete ve starých, vytahaných teplákách. To nechcete, že? Tak se jich raději zbavte.

Syslení a zachraňování oblečení je časté i u spodního prádla. Kalhotky s dírkou, vytahané trenky nebo podprsenka s chybějícím háčkem nejsou vhodné. Mějte pár kusů kvalitního spodního prádla, ve kterém se budete cítit dobře.

Muž drží svetr před skříní Pixel-Shot / Shutterstock.com

6. Huňatý svetr se v létě může hodit

Každé jaro si najděte čas na přerovnání šatníku. Zimní oblečení a tlusté svetry dejte na dno skříně nebo je zavřete do boxů a strčte pod postel. Máte-li dostatečně velkou šatnu, tento problém samozřejmě nemusíte řešit, běžné to však není. Pro lepší přehlednost si na jaře i na podzim skříň srovnejte podle sezóny a nebudete muset řešit vypadávající oblečení.

Zdroj: kupi.cz