Jak a čím odstranit bezpečnostní čip z oblečení

Čip na oblečení mdbildes / Shutterstock.com

Odstranění bezpečnostního čipu z nového kousku oděvu může být nezbytným krokem, pokud po příchodu domů zjistíte, že prodavač omylem ponechal čip na oděvu. Ačkoliv je ideální situací vrátit se do obchodu a požádat o jeho odstranění, někdy to může být nepraktické nebo nemožné. V těchto případech existuje několik technik, jak se bezpečnostního čipu zbavit doma, aniž byste poškodili samotné oblečení.

Přečtěte si také

Hodina ticha v supermarketu: Tesco v Sokolově testuje nákupy bez rušivých zvuků a světel

Gumička

Gumičky mohou být užitečným nástrojem pro odstranění bezpečnostního čipu. Obalením silné gumičky kolem pinu, který čip drží na místě, a následným zatáhnutím, můžete zvýšit tlak na pin a potenciálně jej uvolnit. Důležité je použít gumičku, která je dostatečně robustní a zároveň dostatečně tenká, aby se vešla kolem pinu.

Šroubovák

Šroubovák může být také efektivním nástrojem, zejména pokud jde o lokalizaci místa, kde pin přiléhá k tělu čipu, a následné použití šroubováku k vyvinutí tlaku nebo k páčení na tento spoj. Při této metodě je nutné zachovat opatrnost, aby nedošlo k poškození oděvu, a také, abyste si neublížili.

Ruce kleštěmi odstraňuje bezpečnostní čip prachyaloyfar / Shutterstock.com

Magnet

Pro bezpečnostní čipy s magnetickým mechanismem může být účinné použití silného magnetu. Umístěním čipu na pevný povrch a přiložením magnetu na stranu s pinem může silné magnetické pole uvolnit zámek a umožnit vám čip odebrat.

Mrazák

Mražení je metoda, která spočívá v pokusu o ztuhnutí lepidla nebo inkoustu uvnitř čipu tím, že oděv umístíte do mrazáku na zhruba hodinu až dvě. Tato metoda však nese riziko, zejména pokud čip obsahuje inkoust, který by v případě, že nebude dostatečně ztuhlý, při pokusu o odstranění mohl prasknout a znečistit oblečení.

Zapalovač

Jednou z dalších metod je použití zapalovače k opatrnému nahřívání horní části, neboli „kloboučku“, čipu. Díky tomuto procesu plastové části měknou a následně je lze snadno odstranit pomocí kleští nebo ostrého nože. Pokud máte obavy z poškození produktu přímým plamenem, existuje alternativní řešení. Tím je zahřátí šroubováku nad plamenem zapalovače a použití jeho horkého hrotu k postupnému rozleptání kloboučku čipu.

Tato technika vyžaduje jen vytvoření malého otvoru, skrze který lze vyjmout kuličkové ložisko a následně celý čip snadno odstranit. Při jakékoliv manipulaci s otevřeným plamenem nebo horkými předměty je však nezbytné zachovávat zvýšenou opatrnost, aby se předešlo nehodám nebo poškození.

Bezpečnostní čip na botě SashkaB / Shutterstock.com

Kleště

Pro odolnější bezpečnostní čipy můžete zkusit použít jemné kleště k pečlivému vytáhnutí pinu z těla čipu. I zde je důležité zachovat opatrnost a vyhnout se poškození látky.

Lidská síla

V některých situacích může být efektivní použití čisté síly, například pevným držením části čipu a pokusem o vytáhnutí nebo odtrhnutí pinu. Při této metodě je nezbytná opatrnost, aby nedošlo k poškození oděvu.

Upozornění závěrem

Jakýkoliv pokus o domácí odstranění bezpečnostního čipu vyžaduje opatrnost, abyste náhodou nepoškodili oděv. I když odstranění bezpečnostního čipu z oblečení doma může představovat výzvu, správnými nástroji a metodami je možné to provést bez rizika poškození. Pokud však máte jakékoli pochybnosti nebo se obáváte potenciálního poškození, je vhodnější navštívit obchod a požádat o odstranění čipu odborníky.

Zdroj: kupi.cz