Vyzkoušejte ovocný crumble: Jednoduchý dezert s tou nejkřupavější krustou, jakou si dovedete představit

Koláč cobbler s lesními plody Y.P.photo / Shutterstock.com

Pokud hledáte jednoduchý a chutný dezert, který potěší vaše chuťové buňky, crumble je skvělou volbou. Tento tradiční ovocný koláč s křupavou krustou si získal srdce mnoha lidí po celém světě. Přečtěte si více o jeho historii, variacích a vyzkoušejte náš recept na lahodný jablečno-hruškový crumble, který si zamilujete od prvního sousta.

Přečtěte si také

Elektrické přímotopy prý žerou moc elektřiny. Je to mýtus, hodina provozu vyjde asi na 12 korun

Ovocná pochoutka se šlehačkou

Crumble je tradiční dezert, který si získal oblibu především v anglicky mluvících zemích, jako jsou USA a Velká Británie. Jeho kořeny sahají až do dob britských kolonistů, kteří si tento jednoduchý dezert připravovali z dostupných surovin v novém prostředí.

Původně mohl být crumble jak sladký, tak slaný s masovou náplní, podobně jako britské pudinky. Postupem času se však sladká varianta stala dominantní a koncem 19. století byl crumble známý především jako ovocný dezert.

Crumble je často zaměňován s podobným dezertem zvaným cobbler. Oba jsou oblíbené letní moučníky s ovocnou náplní, které se podávají teplé se zmrzlinou či šlehačkou. Hlavní rozdíl spočívá v jejich svrchní vrstvě: Cobbler je pokrytý těstem, zatímco crumble má drobenku často s přidanými ovesnými vločkami či ořechy.

Jablečný crumble se zmrzlinou karinrin / Shutterstock.com

Recept na crumble

  • Počet porcí: 6–8
  • Délka přípravy: 45 minut

Ingredience

  • 3–4 středně velká jablka
  • 3–4 hrušky
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g másla

Postup přípravy

  1. Jablka a hrušky oloupejte a nakrájejte na malé kostky. Vložte je do hrnce, podlijte trochou vody a krátce povařte do změknutí. Vmíchejte cukr se skořicí a ještě chvíli provařte.
  2. V míse promíchejte prosetou mouku s cukrem. Přidejte na kostičky nakrájené máslo pokojové teploty a vypracujte drobenku.
  3. Ovocnou směs přendejte do pekáče či zapékací misky a rovnoměrně rozprostřete. Posypte připravenou drobenkou a případně i nasekanými mandlemi.
  4. Pečte v předehřáté troubě na 180°C zhruba 30 minut dozlatova. Podávejte ještě teplé s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačky.
Švestkový crumble
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Švestkový crumble

Švestkový crumble je sladká dobrota s drobenkou, kterou si zamilujete. Tento velmi rychlý a snadný dezert kombinuje sladkou chuť ovoce a křupavé drobenky a rozhodně stojí za vyzkoušení. Podávejte ideálně ještě teplý.

Švestkový crumble

Tipy pro ještě lepší recept

  • Crumble můžete připravit z různých druhů ovoce podle sezóny a chuti – skvěle fungují například maliny, borůvky, broskve nebo švestky.
  • Pro zdravější verzi použijte celozrnnou mouku, část cukru nahraďte medem a přidejte více ořechů.
  • Při nákupu ovoce se zaměřte na kvalitní zralé plody bez známek hniloby. Pro výraznější chuť kombinujte více druhů.
  • Kvalitní suroviny jako čerstvé máslo, třtinový cukr a skořice v bio kvalitě dodají vašemu dezert ještě lepší chuť.

Zdroj: Kupi