Hledáte originální a chutný salát, který ozvláštní váš jídelníček? Vyzkoušejte naše osvěžující spojení sladkého kaki, pikantní nivy a křupavého listového salátu. Tento recept je ideální volbou pro každého, kdo rád experimentuje s novými chutěmi a nebojí se netradičních kombinací. Salát s kaki a nivou je nejen lahodný, ale také rychle připravený a perfektní jako lehký oběd nebo večeře.
Kaki, také známé jako japonská persimona, je exotické ovoce původem z Asie. Již po staletí je oblíbenou pochoutkou v zemích jako Japonsko, Čína a Korea, kde je považováno nejen za chutný, ale i zdravý doplněk jídelníčku. Plody kaki jsou bohaté na vitamíny A a C, vlákninu a antioxidanty, které podporují imunitu a celkové zdraví organismu.
V posledních letech se kaki těší stále větší popularitě i v evropských zemích. Jeho jedinečná chuť, která kombinuje sladkost a jemnou nakyslost, z něj dělá všestrannou ingredienci vhodnou do různých pokrmů. Kaki se skvěle hodí do salátů, smoothie, dezertů nebo jako součást sýrových talířů.
Zajímavostí je, že existuje několik odrůd kaki s odlišnými vlastnostmi. Některé druhy lze konzumovat až po dosažení plné zralosti, kdy dužina změkne, zatímco jiné odrůdy jsou jedlé i v pevném stavu. Při výběru kaki v obchodě je dobré se informovat o konkrétní odrůdě a jejích charakteristikách, abyste si mohli naplno vychutnat jeho lahodnou chuť.
Nitr / Shutterstock.com
Štrúdl z exotického ovoce kaki je dokonale vláčný a doslova se vám rozplyne na jazyku. K podzimu štrúdl prostě neodmyslitelně patří, neváhejte tedy a dopřejte si ho v této luxusní formě. Jsme přesvědčeni o tom, že si kombinaci kaki, skořice a vanilky obalenou v křupavém těstě zamilujete.
Zdroj: Kupi, Healthline, WebMD