Pozor na jedovaté pokojovky. Možná jsou krásné, ale do domácností s dětmi a mazlíčky nepatří

Několik pokojových rostlin, mezi nimi i monstera a difenbachie t.sableaux / Shutterstock.com

Pokojové rostliny oživí každý interiér a mají i pozitivní účinky na kvalitu vzduchu. Spousta z nich je ale jedovatých. Při jejich přesazování a řízkování si tedy vždy nasaďte rukavice, a pokud máte malé děti nebo domácí mazlíčky, jejich pořízení pečlivě zvažte. Ve výjimečných případech totiž může být otrava i život ohrožující. Na které pokojové rostliny si dát největší pozor?

Přečtěte si také

V českých lékárnách náhle došel lék Algifen Neo, který užívá měsíčně 60 tisíc pacientů

Monstera

Kdo nemá doma monsteru, jako by nebyl. Tato krásná a vznešeně působící rostlina se v posledních letech stala velkým trendem. Než se ale rozhodnete pěstovat ji ve velkém, seznamte se i s jejími negativy.

Obsahuje totiž šťavelan vápenatý, který je mírně jedovatý. Při styku s pokožkou většinou způsobí jen lehké podráždění, ale konzumace listů může zapříčinit i otok rtů a jazyka.

Difenbachie

Velké popularitě se těší i difenbachie, která na první pohled zaujme velkými zelenými listy s tmavými okraji a světlým středem. Také ale patří k nejjedovatějším pokojovým rostlinám, což mají kromě šťavelanu vápenatého na svědomí i toxické alkaloidy. Kombinace těchto látek je tedy rizikem i při tuhém přesazování, kdy se na kůži běžně objevuje vyrážka a u citlivějších jedinců i puchýře.

Otrava z olíznutí nebo ukousnutí listu většinou není smrtelná, ale vyvolává pálení i otoky sliznic, což může vést až k dušení. V takovém případě tedy okamžitě volejte lékaře nebo veterináře.

Difenbachie v květináči na parapetu Ekaterina_str / Shutterstock.com

Tchynin jazyk

Díky své nenáročnosti a efektivnímu čištění vzduchu se na výsluní znovu dostává také tchynin jazyk. Nebezpečný je ale hned dvěma způsoby. Nejen, že má ostré listy, o které se můžou děti nebo domácí zvířata popíchat, ale i při pouhém olíznutí listu vyvolává otravu. Ta se projevuje jak bolestí břicha a zvracením, tak bolestí hlavy.

Klívie

Málokterá květina má tak dlouhou výdrž jako klívie. Přitom nepotřebuje žádnou speciální péči a jednou za čas krásně vykvete. Dejte si ale pozor na její listy a především cibulky, které obsahují toxickou látku, která vede k žaludečním a střevním potížím. A výjimečně může dokonce způsobit kolaps.

Rozkvetlá klívie guentermanaus / Shutterstock.com

Anturie

Pokud máte rádi kvetoucí pokojovky, bude se vám líbit anturie, kterou nejspíš znáte i v řezané verzi. Vypadá opravdu nádherně a ozdobí každou domácnost, ale stejně jako difenbachie nebo monstera obsahuje šťavelan vápenatý. Naštěstí jen v malém množství, a tak způsobuje pouze mírnou otravu.

Zdroj: tis.cz, ceskestavby.cz