Cascara dobývá české kavárny. Proč byste měli „třešňovou kávu“ rozhodně ochutnat?

Sklenice cascary Foto2rich / Shutterstock.com

Jako cascara se ve španělštině označují kávové třešně nebo jejich slupky. Tento nápoj vzniká právě při zpracování těchto slupek. Dlouhou dobu byla cascara považována za odpadní produkt a v Evropské unii její prodej nebyl oficiálně povolen. To se však změnilo v červnu 2021, kdy byla cascara uznána jako potravina. Od té doby rychle přibývá e-shopů a kaváren, které ji zařazují do své nabídky.

Přečtěte si také

PENNY spouští novinku, na kterou se čekalo dlouho. Za nákup dostanou zákazníci PENNÍKY, které promění ve slevu

Co je to cascara?

Cascara vzniká sušením dužiny kávových třešní, které farmáři sesbírají, omyjí, usuší a rozemelou. Celý proces trvá déle než dva měsíce.

Cascara má výrazně nižší obsah kofeinu než káva, je to jen zhruba 100 miligramů na litr oproti 400 až 800 miligramům u kávy. Zároveň však obsahuje velké množství antioxidantů, prokazatelné protizánětlivé účinky a působí proti stresu.

Sušené kávové třešně Tawan Ramtang / Shutterstock.com

Jak chutná?

Cascara chutná jako jemná kombinace sladkých a ovocných tónů. Chuťově připomíná cascara spíše ovocný čaj. Nejčastěji voní po třešních a mangu, někdy i po ibišku a medu. Jako prodejce kávy nebo majitel kavárny tedy máte jedinečnou možnost nalákat na ni i zaryté odpůrce kávy. A v létě bude skvělým osvěžením i pro ty, kdo na kávu nedají dopustit.

Odkud pochází?

Není žádným překvapením, že cascara k nám putuje z oblastí, kde se pěstuje nejvíce kávy, například z Kostariky, Brazílie nebo Etiopie. Na většině farem slouží ke hnojení kávových plantáží, ale stále více pěstitelů ji dál zpracovává a následně prodává. V sušené formě se pak dostává až k nám. 100g balení Cascary seženete za 100 až 150 Kč, při nákupu většího množství zpravidla ušetříte.

Horký i ledový nápoj z Cascary – recept

Příprava „kávového čaje“ je velmi snadná a postačí vám na něj 20 g cascary.

  1. Cascaru zalijte horkou vodou o teplotě 90 °C a nechte louhovat 5 až 10 minut.
  2. Poté ji přelijte přes sítko a podávejte, nejlépe skořicí, zázvorem nebo muškátovým oříškem..

A jak na ledovou alternativu?

  1. Přibližně 35 g Cascary vložte do 250 ml vody v uzavíratelné sklenici.
  2. Dejte do lednice a nechte 24 hodin odstát.
  3. Přelijte přes sítko a podávejte s ledem.
Nalévání cascary z konve french press Lubos Durica / Shutterstock.com

Osvěžující drink Cascara Fizz – recept

Jakmile vás omrzí klasický cold brew nápoj, vyzkoušejte lahodný koktejl Cascara Fizz, který vás zaručeně osvěží a dodá vám vzpruhu.

Suroviny

  • výluh z cascary
  • soda
  • plátky pomeranče
  • cukrový sirup
  • kostky ledu
Domácí chai latte
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Domácí chai latte

Chai latte dnes najdeme v nabídce téměř každé lepší kavárny a díky své kořeněné chuti bývá spojováno právě s podzimním a vánočním obdobím. Pokud jste si tento originální nápoj zamilovali, nebo jste naopak doposud nenašli odvahu jej vyzkoušet, můžete to napravit.

Domácí chai latte

Postup

  1. Naplňte sklenici ledem a ze dvou třetin zalijte výluhem z cascary.
  2. Doplňte sodou a ozdobte plátkem pomeranče.
  3. Nakonec přidejte lžičku cukrového sirupu a máte hotovo.

Zdroje: Kupi, National Library of Medicine