Vyzkoušejte 4 netradiční recepty s mochyní: zeleninový salát, salsu, steakovou omáčku či čatní

Netradiční mochyni lze bez problémů použít do tradičních jídel Canva

Exotické plody physalis neboli mochyně peruánské mají zcela netradiční chuť a přímo si říkají o zajímavé kombinace, a to nejen ve sladkých jídlech a dezertech. Chuťově připomínají jahody, ananas, rajčata i mango a skvěle se hodí k masu i zelenině. Vyzkoušejte naše 4 netradiční recepty z mochyně a připravte si arabský salát, salsu k nachos, steakovou omáčku nebo čatní. 

Přečtěte si také

Tipy, jak umýt a vyleštit okna beze šmouh. Které čističe jsou nejlepší?
Tipy, jak umýt a vyleštit okna beze šmouh. Které čističe jsou nejlepší?

Arabský salát

Na 1 větší, nebo 2 menší porce budete potřebovat:

  • 8 ks plodů mochyně
  • 6 ks cherry rajčat
  • 1 středně velkou cibuli
  • 1 kelímek bílého jogurtu (150 g)
  • 1 menší stroužek česneku
  • 1 lžičku nasekané, čerstvé máty
  • 1 lžičku nasekaného, čerstvého koriandru
  • sůl a pepř

Postup: Mochyni a cherry rajčata nakrájejte na kousky, cibuli nasekejte najemno. Vše společně promíchejte, přidejte utřený stroužek česneku, osolte, opepřete a zalijte bílým jogurtem. Na závěr dochuťte čerstvými bylinkami – nasekanou mátou a podle chuti také koriandrem. Salát nechte dobře vychladit a podávejte s bílým nebo tmavým pečivem.

Salsa s physalis

Budete potřebovat:

  • 250 g plodů mochyně
  • 1–2 papričky jalapeňo
  • 1 menší cibuli
  • 1 malý stroužek česneku
  • šťávu z ½ limety
  • sůl, pepř
  • čerstvý tymián
  • čerstvý koriandr

Postup: Mochyni a chilli papričky nakrájejte na kousky, vložte do pánve, zalijte vodou a duste asi 15 minut do změknutí. Poté slijte přebytečnou vodu a vychladlou směs dejte do mixéru. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný stroužek česneku, šťávu z limetky, sůl, pepř, tymián a koriandr a vše společně rozmixujte. Hotovou salsu podávejte k nachos, jako omáčku do tortill, k masu nebo zelenině.

Steaková omáčka s mochyní

Na omáčku pro cca 4 porce masa budete potřebovat:

  • 1 a ½ hrnku plodů mochyně
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibuli
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 125 ml bílého vína
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 125 ml balzamikového octa
  • sůl a pepř

Postup: Na pánvi nebo v rendlíku nechte na rozpuštěném másle zesklovatět cibuli, přidejte mouku a vytvořte tmavší jíšku. Poté přilejte víno, vývar, osolte a opepřete a povařte asi 5 minut. Na závěr přidejte balzamikový ocet a nakrájené plody mochyně a nechte povařit ještě 3 minuty. Teplou omáčkou podávejte ke steaku, pár kousků physalis si můžete nechat stranou na ozdobu.

Sladko-pálivé čatní s physalis a chilli

Budete potřebovat:

  • 250 g plodů mochyně
  • 1 ks čerstvé nebo sušené chilli papričky (velikost a pálivost volte dle vlastních preferencí)
  • 1 lžičku fenyklových semínek
  • ½ lžičky hořčičného semínka
  • ½ lžičky kmínu
  • 125 ml vody
  • 70 g třtinového cukru
  • 1 lžičku soli

Postup: Na pánvi na trošce oleje krátce opečte nakrájenou chilli papričku, přisypte fenyklová a hořčičná semínka a kmín. Koření nechte chvíli rozvonět. Poté přidejte nakrájené plody mochyně a na mírném ohni nechte 2–3 minuty povařit. Přilijte vodu, přisypte třtinový cukr a sůl. Vše společně vařte asi 10 minut do zhoustnutí. Hotové nechte vychladnout.

Čatní s physalis se skvěle hodí ke steakům, kachním prsům, grilovanému masu nebo zelenině, k sýrům i jen tak, třeba na opečenou bagetku. V lednici vám vydrží asi týden.