Exotické plody physalis neboli mochyně peruánské mají zcela netradiční chuť a přímo si říkají o zajímavé kombinace, a to nejen ve sladkých jídlech a dezertech. Chuťově připomínají jahody, ananas, rajčata i mango a skvěle se hodí k masu i zelenině. Vyzkoušejte naše 4 netradiční recepty z mochyně a připravte si arabský salát, salsu k nachos, steakovou omáčku nebo čatní.
Na 1 větší, nebo 2 menší porce budete potřebovat:
Postup: Mochyni a cherry rajčata nakrájejte na kousky, cibuli nasekejte najemno. Vše společně promíchejte, přidejte utřený stroužek česneku, osolte, opepřete a zalijte bílým jogurtem. Na závěr dochuťte čerstvými bylinkami – nasekanou mátou a podle chuti také koriandrem. Salát nechte dobře vychladit a podávejte s bílým nebo tmavým pečivem.
Budete potřebovat:
Postup: Mochyni a chilli papričky nakrájejte na kousky, vložte do pánve, zalijte vodou a duste asi 15 minut do změknutí. Poté slijte přebytečnou vodu a vychladlou směs dejte do mixéru. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný stroužek česneku, šťávu z limetky, sůl, pepř, tymián a koriandr a vše společně rozmixujte. Hotovou salsu podávejte k nachos, jako omáčku do tortill, k masu nebo zelenině.
Na omáčku pro cca 4 porce masa budete potřebovat:
Postup: Na pánvi nebo v rendlíku nechte na rozpuštěném másle zesklovatět cibuli, přidejte mouku a vytvořte tmavší jíšku. Poté přilejte víno, vývar, osolte a opepřete a povařte asi 5 minut. Na závěr přidejte balzamikový ocet a nakrájené plody mochyně a nechte povařit ještě 3 minuty. Teplou omáčkou podávejte ke steaku, pár kousků physalis si můžete nechat stranou na ozdobu.
Budete potřebovat:
Postup: Na pánvi na trošce oleje krátce opečte nakrájenou chilli papričku, přisypte fenyklová a hořčičná semínka a kmín. Koření nechte chvíli rozvonět. Poté přidejte nakrájené plody mochyně a na mírném ohni nechte 2–3 minuty povařit. Přilijte vodu, přisypte třtinový cukr a sůl. Vše společně vařte asi 10 minut do zhoustnutí. Hotové nechte vychladnout.
Čatní s physalis se skvěle hodí ke steakům, kachním prsům, grilovanému masu nebo zelenině, k sýrům i jen tak, třeba na opečenou bagetku. V lednici vám vydrží asi týden.