Zimolez je zdravější než borůvka, má podobnou chuť a hravě si ho vypěstujete

Větvičky zimolezu obalené plody weha / Shutterstock.com

Milujete lesní ovoce? Jen málokdo by dokázal odolat borůvkám. Bohužel jsou příliš malé, jejich sběr je náročný a jejich nákup není levnou záležitostí. Naštěstí existuje ovoce, které má k borůvkám tak blízko, že téměř nepoznáte rozdíl. Ne každý zná zimolez kamčatský. Jedná se o keř z chladných oblastí Evropy, Asie a Severní Ameriky. Můžete si ho snadno vypěstovat na zahradě a zajistit si tak vydatné porce lahodného modrého ovoce, které má dokonce více vitamínů a antioxidantů než běžné borůvky.

Přečtěte si také

Jak správně zastřihávat maliníky na podzim, abyste za rok měli bohatou úrodu?
Jak správně zastřihávat maliníky na podzim, abyste za rok měli bohatou úrodu?

Co je kamčatská borůvka?

Zatímco běžné borůvky jsou kulaté a malé, zimolez kamčatský vás odmění oválnými plody, které mají průměr jeden centimetr a délku zhruba tři centimetry. Chutnají podobně jako borůvky a využijete je stejným způsobem, od přímé konzumace až po sladké recepty nebo kompoty.

Zimolez vás může poplést svým názvem, jeho latinský název je Lonicera caerulea a v tuzemsku se mu nejčastěji říká zimolez kamčatský, kamčatská borůvka, zimolez jedlý nebo také zimolez modrý. V zahraničí se označuje nejčastěji jako haskap či haskap berry. Pod všemi těmito názvy se skrývá rychle rostoucí opadavý keř, který dorůstá do výšky asi 1,5–2 metrů.

Má široké šedozelené listy s lehce voskovou texturou a eliptickým až vejčitým tvarem. Jsou 3–8 cm dlouhé a 1–3 cm široké. Kvést začíná velmi brzy, obvykle už v dubnu, kdy se na něm objeví světlé žlutavě bílé, 12–16 mm dlouhé květy s pěti stejnými laloky. Ovoce se dočkáte v průběhu léta, některé odrůdy plodí i dvakrát do roka.

Dlaně plné plodů zimolezu Anna Shkolnaya / Shutterstock.com

Jak pěstovat zimolez?

Jak už název napovídá, roste hojně na Kamčatce, takže hravě odolá i nejsilnějším mrazům a skvěle se mu v našich podmínkách daří. Je odolný vůči mrazíkům, škůdcům, chorobám, ale i suchu. Vypěstujete ho téměř v každé půdě, ale nejlepší volbou je dobře odvodněná půda bohatá na organickou hmotu. Můžete tedy smíchat rašelinu s kompostem a zde se bude rostlině skvěle dařit. Je částečně tolerantní k vlhkým půdním podmínkám, ale ne k jílu. Myslete ale na to, že rychle roste a měli byste mezi rostlinami nechat rozestup alespoň jeden metr.

Nejlépe snáší slunná stanoviště nebo polostín. Rostlinu pořídíte v mnoha zahradnictvích a vysadit ji můžete na jaře i na podzim. Existují i okrasné druhy zimolezu, proto se ujistěte, že kupujete ten správný. Zpočátku zalévejte keř pravidelně, později stačí jen střídmě, vzrostlý keř snese i delší sucho. Jelikož jde o cizosprašnou rostlinu, je potřeba vysadit jich více. Dbejte na to, aby rostlina nesoupeřila o prostor s plevelem, můžete kolem ní dát například piliny. Keře jsou opylovány mnoha druhy hmyzu a jejich prořezávání je vhodné, až když je keř vzrostlý.

Co obsahuje zimolez?

Sytě modré bobule s červenofialovým vnitřkem jsou vynikajícím zdrojem antioxidantů, vitamínu C, vitamínu A, vlákniny a draslíku. Ovoce poskytuje třikrát více antioxidantů a čtyřikrát více antokyanů než borůvky. Hojně jsou zde zastoupeny polyfenolové sloučeniny, včetně kyanidinu 3-glukosidu, kyanidinu 3-rutinosidu, peonidinu 3-glukosidu, proanthokyanidinů a organických kyselin, jako je kyselina citrónová.

Do mnoha koutů světa se zimolez dostal nejen díky lidem, ale pravděpodobně díky ptákům, kteří ho rozšířili až na severojaponský ostrov Hokkaido. V Japonsku je zimolez označován za ovoce dlouhověkosti. Zajímavé je, že i přes snadné pěstování je v západním světě téměř neznámou rostlinou.

Plody zimolezu kamčatského v misce Mike_O / Shutterstock.com

Použití kamčatské borůvky v tradiční medicíně

Zejména v Asii je zimolez dlouho využíván v tradiční medicíně. Níže si uvedeme některá jeho použití. Jeho užívání pro léčbu by nemělo být náhradou za profesionální lékařskou péči a uvedené metody jsou samozřejmě na vlastní nebezpečí:

  • Sušený pupen této rostliny se používá po tisíce let pro své antipyretické, protijedové a protizánětlivé vlastnosti v čínské medicíně.
  • Bobule se používaly jako prostředek posilující kapiláry při kardiovaskulárních onemocněních, ale i jiných poruchách žaludku, jater, žlučníku.
  • Bobule zvyšují vylučování radioaktivních látek.
  • Šťáva z bobulí léčí mykózy a vředy.
  • Čirá polévka z květů a listů je dobrá při očních, krčních a kožních onemocněních.
  • V tibetské medicíně byla čirá polévka z její kůry předepisována jako lék na bolesti hlavy, revmatismus, artritidu a akutní bolesti žaludku.
  • Vodní extrakt z jejích květů se používá jako obklad a k léčbě očních chorob.
  • Zmačkané listy se používají pro své antiseptické vlastnosti při léčbě ran.
  • Sušené mladé výhonky, sbírané během kvetení, se používají k přípravě extraktu, který je zároveň diuretikem a prostředkem proti vypadávání vlasů.
  • Předpokládá se, že byl používán v lidovém léčitelství ke snížení rizika hypertenze, glaukomu, srdečního infarktu, anémie, malárie, osteoporózy a gastrointestinálních onemocnění.
  • Nálevy připravené z bobulí a dalších částí rostlin se v zemích původu používaly také jako diuretikum, antiseptický prostředek a léčba krku a očí.

Jaké zdravotní přínosy má zimolez?

Krotí záněty – Ovoce je bohaté na polyfenoly, které mají schopnost působit jako vynikající prostředek proti zánětu. Kromě toho obsahuje také antokyan, který má protizánětlivé vlastnosti a může pomoci předcházet zánětu dásní a revmatoidní artritidě.

Zdravé oči – Antokyanin je prospěšný pro dobrý zrak. Také pomáhá zvýšit cirkulaci v retinálních kapilárách, což zlepšuje noční vidění. Pomáhá bojovat proti makulární degeneraci a zabraňuje retinopatii u diabetických pacientů.

Léčba rakoviny – Pravidelná konzumace bobulí dokáže snížit výskyt volných radikálů v těle až o čtvrtinu a díky tomu nás chránit před rozvojem rakoviny.

Kardiovaskulární přínosy – Toto ovoce vám může pomoci udržet zdravé žíly opravou poškozených proteinů ve stěnách krevních cév. Antioxidanty v bobulích jsou spojeny se snižováním hladiny LDL cholesterolu.

Lepší funkce mozku – Oxidační stres má za následek proces stárnutí mozku a může mít negativní vliv na mozkové funkce. Antioxidanty přítomné v bobulích mají tendenci podporovat oblasti mozku, které jsou důležité pro inteligenci. Tyto antioxidanty přímo interagují se stárnoucími neurony, což vede ke zlepšení fungování buněk.

Antidiabetický účinek – Antokyany přítomné v plodech mají příznivé účinky na citlivost na inzulín a glukózu. Pravidelná konzumace může způsobit výrazné zlepšení citlivosti na inzulín a snížit hladinu cukru v krvi.

Infekce močových cest – Stejně jako borůvky se i tyto bobule skládají z látek, které mohou pomoci zabránit vazbě bakterií na stěnu močového měchýře. Tyto infekce jsou velmi častým problémem u žen a bobule mohou být užitečné při prevenci.

Prevence vážných zdravotních problémů – Konzumace bobulí zimolezu je prospěšná při léčbě chronických stavů, jako je rakovina, srdeční onemocnění, mrtvice, Alzheimerova choroba, revmatoidní artritida a šedý zákal. Antioxidanty jsou klíčové pro zdravé trávení, protože podporují zdravý imunitní systém a také růst dobrých bakterií. Bobule mají též vysoký obsah draslíku, který je potřebný pro tvorbu bílkovin a svalů, metabolizaci sacharidů a udržení normálního tělesného růstu. Draslík spolu se sodíkem pomáhá vyrovnávat hladinu tekutin a elektrolytů v těle, což je důležité pro správnou hydrataci.

Zdroj: Healthbenefitstimes.com, Zahradkarskaporadna.cz, Wikipedia.org