Zimolez je zdravější než borůvka, má podobnou chuť a hravě si ho vypěstujete

Větvičky zimolezu obalené plody weha / Shutterstock.com

Milujete lesní ovoce? Jen málokdo by dokázal odolat borůvkám. Bohužel jsou příliš malé, jejich sběr je náročný a jejich nákup není levnou záležitostí. Naštěstí existuje ovoce, které má k borůvkám tak blízko, že téměř nepoznáte rozdíl. Ne každý zná zimolez kamčatský. Jedná se o keř z chladných oblastí Evropy, Asie a Severní Ameriky. Můžete si ho snadno vypěstovat na zahradě a zajistit si tak vydatné porce lahodného modrého ovoce, které má dokonce více vitamínů a antioxidantů než běžné borůvky.

Přečtěte si také

Hormon štěstí z lékárny: Tryptofan dokáže zlepšit psychiku a spánek. Potřebujete ho i vy?

Co je kamčatská borůvka?

Zatímco běžné borůvky jsou kulaté a malé, zimolez kamčatský vás odmění oválnými plody, které mají průměr jeden centimetr a délku zhruba tři centimetry. Chutnají podobně jako borůvky a využijete je stejným způsobem, od přímé konzumace až po sladké recepty nebo kompoty.

Zimolez vás může poplést svým názvem, jeho latinský název je Lonicera caerulea a v tuzemsku se mu nejčastěji říká zimolez kamčatský, kamčatská borůvka, zimolez jedlý nebo také zimolez modrý. V zahraničí se označuje nejčastěji jako haskap či haskap berry. Pod všemi těmito názvy se skrývá rychle rostoucí opadavý keř, který dorůstá do výšky asi 1,5–2 metrů.

Má široké šedozelené listy s lehce voskovou texturou a eliptickým až vejčitým tvarem. Jsou 3–8 cm dlouhé a 1–3 cm široké. Kvést začíná velmi brzy, obvykle už v dubnu, kdy se na něm objeví světlé žlutavě bílé, 12–16 mm dlouhé květy s pěti stejnými laloky. Ovoce se dočkáte v průběhu léta, některé odrůdy plodí i dvakrát do roka.

Dlaně plné plodů zimolezu Anna Shkolnaya / Shutterstock.com

Jak pěstovat zimolez?

Jak už název napovídá, roste hojně na Kamčatce, takže hravě odolá i nejsilnějším mrazům a skvěle se mu v našich podmínkách daří. Je odolný vůči mrazíkům, škůdcům, chorobám, ale i suchu. Vypěstujete ho téměř v každé půdě, ale nejlepší volbou je dobře odvodněná půda bohatá na organickou hmotu. Můžete tedy smíchat rašelinu s kompostem a zde se bude rostlině skvěle dařit. Je částečně tolerantní k vlhkým půdním podmínkám, ale ne k jílu. Myslete ale na to, že rychle roste a měli byste mezi rostlinami nechat rozestup alespoň jeden metr.

Nejlépe snáší slunná stanoviště nebo polostín. Rostlinu pořídíte v mnoha zahradnictvích a vysadit ji můžete na jaře i na podzim. Existují i okrasné druhy zimolezu, proto se ujistěte, že kupujete ten správný. Zpočátku zalévejte keř pravidelně, později stačí jen střídmě, vzrostlý keř snese i delší sucho. Jelikož jde o cizosprašnou rostlinu, je potřeba vysadit jich více. Dbejte na to, aby rostlina nesoupeřila o prostor s plevelem, můžete kolem ní dát například piliny. Keře jsou opylovány mnoha druhy hmyzu a jejich prořezávání je vhodné, až když je keř vzrostlý.

Co obsahuje zimolez?

Sytě modré bobule s červenofialovým vnitřkem jsou vynikajícím zdrojem antioxidantů, vitamínu C, vitamínu A, vlákniny a draslíku. Ovoce poskytuje třikrát více antioxidantů a čtyřikrát více antokyanů než borůvky. Hojně jsou zde zastoupeny polyfenolové sloučeniny, včetně kyanidinu 3-glukosidu, kyanidinu 3-rutinosidu, peonidinu 3-glukosidu, proanthokyanidinů a organických kyselin, jako je kyselina citrónová.

Do mnoha koutů světa se zimolez dostal nejen díky lidem, ale pravděpodobně díky ptákům, kteří ho rozšířili až na severojaponský ostrov Hokkaido. V Japonsku je zimolez označován za ovoce dlouhověkosti. Zajímavé je, že i přes snadné pěstování je v západním světě téměř neznámou rostlinou.

Plody zimolezu kamčatského v misce Mike_O / Shutterstock.com

Použití kamčatské borůvky v tradiční medicíně

Zejména v Asii je zimolez dlouho využíván v tradiční medicíně. Níže si uvedeme některá jeho použití. Jeho užívání pro léčbu by nemělo být náhradou za profesionální lékařskou péči a uvedené metody jsou samozřejmě na vlastní nebezpečí:

  • Sušený pupen této rostliny se používá po tisíce let pro své antipyretické, protijedové a protizánětlivé vlastnosti v čínské medicíně.
  • Bobule se používaly jako prostředek posilující kapiláry při kardiovaskulárních onemocněních, ale i jiných poruchách žaludku, jater, žlučníku.
  • Bobule zvyšují vylučování radioaktivních látek.
  • Šťáva z bobulí léčí mykózy a vředy.
  • Čirá polévka z květů a listů je dobrá při očních, krčních a kožních onemocněních.
  • V tibetské medicíně byla čirá polévka z její kůry předepisována jako lék na bolesti hlavy, revmatismus, artritidu a akutní bolesti žaludku.
  • Vodní extrakt z jejích květů se používá jako obklad a k léčbě očních chorob.
  • Zmačkané listy se používají pro své antiseptické vlastnosti při léčbě ran.
  • Sušené mladé výhonky, sbírané během kvetení, se používají k přípravě extraktu, který je zároveň diuretikem a prostředkem proti vypadávání vlasů.
  • Předpokládá se, že byl používán v lidovém léčitelství ke snížení rizika hypertenze, glaukomu, srdečního infarktu, anémie, malárie, osteoporózy a gastrointestinálních onemocnění.
  • Nálevy připravené z bobulí a dalších částí rostlin se v zemích původu používaly také jako diuretikum, antiseptický prostředek a léčba krku a očí.
Borůvkový koláč
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Borůvkový koláč

Borůvkový koláč je fantasticky jednoduchý moučník, který si zamilujte na první ochutnání. Těsto je po upečení velmi vláčné a krásně voňavé. Skvěle se hodí jen tak ke kávě i jako pohoštění pro návštěvy.

Borůvkový koláč

Jaké zdravotní přínosy má zimolez?

Krotí záněty – Ovoce je bohaté na polyfenoly, které mají schopnost působit jako vynikající prostředek proti zánětu. Kromě toho obsahuje také antokyan, který má protizánětlivé vlastnosti a může pomoci předcházet zánětu dásní a revmatoidní artritidě.

Zdravé oči – Antokyanin je prospěšný pro dobrý zrak. Také pomáhá zvýšit cirkulaci v retinálních kapilárách, což zlepšuje noční vidění. Pomáhá bojovat proti makulární degeneraci a zabraňuje retinopatii u diabetických pacientů.

Léčba rakoviny – Pravidelná konzumace bobulí dokáže snížit výskyt volných radikálů v těle až o čtvrtinu a díky tomu nás chránit před rozvojem rakoviny.

Kardiovaskulární přínosy – Toto ovoce vám může pomoci udržet zdravé žíly opravou poškozených proteinů ve stěnách krevních cév. Antioxidanty v bobulích jsou spojeny se snižováním hladiny LDL cholesterolu.

Palačinky se zimolezem Teresa Kasprzycka / Shutterstock.com

Lepší funkce mozku – Oxidační stres má za následek proces stárnutí mozku a může mít negativní vliv na mozkové funkce. Antioxidanty přítomné v bobulích mají tendenci podporovat oblasti mozku, které jsou důležité pro inteligenci. Tyto antioxidanty přímo interagují se stárnoucími neurony, což vede ke zlepšení fungování buněk.

Antidiabetický účinek – Antokyany přítomné v plodech mají příznivé účinky na citlivost na inzulín a glukózu. Pravidelná konzumace může způsobit výrazné zlepšení citlivosti na inzulín a snížit hladinu cukru v krvi.

Infekce močových cest – Stejně jako borůvky se i tyto bobule skládají z látek, které mohou pomoci zabránit vazbě bakterií na stěnu močového měchýře. Tyto infekce jsou velmi častým problémem u žen a bobule mohou být užitečné při prevenci.

Prevence vážných zdravotních problémů – Konzumace bobulí zimolezu je prospěšná při léčbě chronických stavů, jako je rakovina, srdeční onemocnění, mrtvice, Alzheimerova choroba, revmatoidní artritida a šedý zákal. Antioxidanty jsou klíčové pro zdravé trávení, protože podporují zdravý imunitní systém a také růst dobrých bakterií. Bobule mají též vysoký obsah draslíku, který je potřebný pro tvorbu bílkovin a svalů, metabolizaci sacharidů a udržení normálního tělesného růstu. Draslík spolu se sodíkem pomáhá vyrovnávat hladinu tekutin a elektrolytů v těle, což je důležité pro správnou hydrataci.

Zdroj: Healthbenefitstimes.com, ncbi.nlm.nih.gov, sciencedirect.com