Teplá voda s citronem po ránu. Působí na organismus opravdu tak zázračně?

Žena vymačkává citronovou šťávu do sklenice s vodou KSYUHUS / Shutterstock.com

Každý svůj den začíná jinak. Určitě už jste slyšeli o ranním rituálu pití sklenice vody s citronem. Traduje se, že tento nápoj, který často bývá součástí detoxikačních kúr, prospívá organismu, dodává tělu vitamín C, posiluje imunitu, a navíc nastartuje metabolismus. Jak vodu s citronem správně podávat, aby byly účinky na organismus co nejlepší, a jak k jejímu pití přistupovat, vám prozradí tento článek.

Přečtěte si také

Jak se zbavit bradavice? Než podstoupíte zákrok, zkuste přípravky z lékárny a babské rady

Na co je dobrá voda s citronem?

Pití vody s citronem se v posledních letech zařadilo do ranní rutiny mnoha lidí. Traduje se totiž, že jde přímo o zázračný nápoj, který dokáže po ránu nastartovat metabolismus a dodat tělu vitamín C i další potřebné vitamíny a minerály.

Citron totiž kromě vitaminu C obsahuje též notnou dávku vitamínů skupiny B, ale také minerály, jako jsou vápník, hořčík a sodík, i velké množství vlákniny. Také má úžasné antibakteriální a antivirové vlastnosti.

Ačkoli je citron kyselý, působí v těle zásadotvorně, takže dokáže účinně bojovat proti překyselení organismu. Zároveň stimuluje tvorbu žaludečních šťáv a urychluje tak trávení. I proto je jeho konzumace vhodná pro osoby trpící častým pálením žáhy a refluxním onemocněním jícnu.

Ruka dává citronové plátky do sklenice s vodou Alyona Shu / Shutterstock.com

Co dělá citrón v těle?

  • Hydratuje
  • Zlepšuje zažívání
  • Vyrovnává pH
  • Podporuje hojení
  • Posiluje obranyschopnost
  • Napomáhá úbytku váhy
  • Dodá po ránu dávku energie
  • Osvěžuje dech
  • Podporuje detoxikaci
  • Přispívá ke zlepšení kondice pleti

Citronový detox

Rituál pití citronové vody se často objevuje v receptech na různé detoxikační kúry. Nejspíše proto, že citronová šťáva působí jako diuretikum, tzn. že je močopudná, a pomáhá tak s rychlejším odplavením toxinů z těla. Díky své kyselosti upravuje pH v močových cestách, čímž brání množení bakterií. Citrony kromě toho stimulují tvorbu žaludečních šťáv a podporují metabolismus.

Nutno dodat, že lidské tělo je dokonale schopno se detoxikovat samo za pomoci vlastních fyziologických procesů, i proto je nutné brát většinu detoxikačních kúr s rezervou. Nejlepší možnou detoxikací je proto vyvážená strava s dostatkem makroživin, pravidelný pohyb a dostatek spánku.

Žena pije vodu s citronem Olena Yakobchuk / Shutterstock.com

Proč pít teplou vodu?

Pokud chcete tento rituál zařadit do své rutiny i vy, nepodceňujte správnou přípravu. Je-li to možné, použijte chemicky neošetřené bio citrony, aby byla kvalita šťávy co nejlepší. Šťávu vždy smíchejte s vodou, samotná by mohla poškodit zubní sklovinu.

Použitá voda by měla být teplá nebo alespoň vlažná. Studená voda totiž způsobuje tělu teplotní šok, protože musí vyvinout více energie, aby ji ohřálo na svou teplotu. Teplejší voda je tělu nejen přirozenější, ale navíc lépe zažene žízeň a urychluje proces trávení.

Ledový černý čaj s medem, citronem a meruňkami
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Ledový černý čaj s medem, citronem a meruňkami

V horkých letních dnech vám jistě přijde vhod náš recept na domácí ledový černý čaj s medem, citronem a meruňkami. Skvěle vás osvěží a překvapí vás svou sladkokyselou chutí. Navíc je jeho příprava velmi jednoduchá a rychlá.

Ledový černý čaj s medem, citronem a meruňkami

Má voda s citronem negativa?

Navzdory mnoha doporučením je třeba dodat, že samotné pití vody s citronem není samospásné, nevyléčí všechny neduhy a rozhodně tělo zázračně nezbaví veškerých toxinů. Neměli bychom proto podléhat módním vlnám a vlažnou citronovou šťávu bychom měli brát spíše jako dochucovadlo, které vodě dodá na svěžesti, pomůže dodržovat pitný režim a pomáhá se zažíváním.

Chcete-li skutečně detoxikovat organismus, měli byste se především zaměřit na důsledné dodržování pravidel zdravé výživy. Vyvážený jídelníček, dostatek pohybu a kvalitní spánek – ty teprve dokážou zázraky.

Zdroje: webmd.com, healthline.com